Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΦΡΙΖΑΡΤΑ << Μία φυλή πολλά υποσχόμενη>>.


Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Δυτικής Ελλάδας ιδρύθηκε με πρωτοβουλία νέων ανθρώπων, από την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, κτηνοτρόφων κατά κύριο επάγγελμα, έπειτα από κοινή τους διαπίστωση ότι οι αποδόσεις της ελληνικής προβατοτροφίας είναι χαμηλές και δηλώνουν την εφαρμογή άκρων αντιοικονομικών συστημάτων εκτροφής. Βασικός στόχος του Συνεταιρισμού είναι η αύξηση της παραγωγικότητας των μονάδων, γεγονός που επιτυγχάνεται μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση των εκτροφέων και την παροχή σ’ αυτούς τεχνικής στήριξης, προκειμένου να βελτιώσουν την οργάνωση των μονάδων τους και να εισάγουν τεχνικούς εκσυγχρονισμούς, που θα τους επιτρέψουν να βελτιώσουν τους δείκτες αποτελεσματικότητας, τόσο για το γάλα όσο και για το κρέας. Ο Συνεταιρισμός, με μέλη αγρότες – κτηνοτρόφους, που εκτρέφουν μόνο καθαρόαιμα πρόβατα της φυλής Φριζάρτα, έχει έδρα στο Δήμο Στράτου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Στο επιχειρησιακό σχέδιο του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δυτικής Ελλάδας περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δράσεις :

1. Οργάνωση και τήρηση Γενεαλογικού Βιβλίου της φυλής Φριζάρτα και έκδοση γενεαλογικών πιστοποιητικών.

2. Εφαρμογή και έλεγχος της σήμανσης και της ιδιοκτησίας των ζώων.

3. Σχεδιασμός και εφαρμογή προγράμματος γενετικής βελτίωσης, καθορισμός βελτιωτικών στόχων, εκτίμηση της γενετικής αξίας των ζώων αναπαραγωγής.

4. Παροχή τεχνικών συμβουλών και βελτίωση της τεχνικής (επιλογή, αναπαραγωγή) και της οικονομικής διαχείρισης των προβατοτροφικών μονάδων.

5. Προώθηση της εμπορίας ζώων αναπαραγωγής υψηλής γενετικής αξίας.

6.Προώθηση με κάθε τρόπο της κατάρτισης των εκτροφέων της φυλής Φριζάρτα.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΣΜΟΥ

Η επίδοση του προβάτου φυλής Φριζάρτα, όσον αφορά στη γαλακτοπαραγωγή, το δείκτη πολυδυμίας και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά, βελτιώνεται συνεχώς μέσα του προγράμματος <<Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 – 2006>> - Μέτρο 5.1 του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, στο πλαίσιο εφαρμογής του οποίου ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Δυτικής Ελλάδας έχει αναλάβει να υλοποιήσει στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας τις παρακάτω δράσεις:

1. Ίδρυση και τήρηση γενεαλογικού βιβλίου, εκτίμηση γενετικών αξιών προβάτων της φυλής Φριζάρτα και έκδοση γενεαλογικού πιστοποιητικού (pedigree).

2. Έλεγχος αποδόσεων προβάτων φυλής Φριζάρτα.

3. Παροχή βασικών υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης προβατοτρόφων της φυλής.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δυτικής Ελλάδας βασίζεται στην επιλογή και τον έλεγχο των αποδόσεων (γαλακτομετρήσεις) των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων των μελών του. Η γενετική βελτίωση συντελείται μέσω επιλεγμένων κριών. Για το σκοπό αυτό, επιλέγονται κριοί της υψηλότερης δυνατής ποιότητας, από όλες τις εκτροφές του Συνεταιρισμού. Οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού, χρησιμοποιώντας τους απογόνους των παραπάνω διασταυρώσεων, επιτυγχάνουν άριστα αποτελέσματα στην παραγωγή θηλυκών ζώων αναπαραγωγής.

ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΦΡΙΖΑΡΤΑ

Η φυλή Φριζάρτα είναι μια αναγνωρισμένη ελληνική φυλή υψηλής γαλακτοπαραγωγής, με πολύ καλά αναπαραγωγικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά, η οποία είναι άριστα προσαρμοσμένη στις ελληνικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες. Η συγκεκριμένη φυλή ενδείκνυται για όλους τους τύπους των εκτροφών. Ο χρωματισμός του προβάτου της φυλής Φριζάρτα είναι κατά κανόνα λευκός. Το πρόβατο αυτό είναι ένα από τα πιο μεγαλόσωμα πρόβατα που εκτρέφονται στη χώρα μας. Το πρόβατο της φυλής Φριζάρτα έχει γενικά πρώιμη γενετήσια ωριμότητα. Οι αρνάδες εισέρχονται στην αναπαραγωγή κατά κανόνα σε ηλικία 8-10 μηνών και σε ποσοστό 85-90% έχουν τον πρώτο τους τοκετό σε ηλικία 13-15 μηνών. Οι νεαροί κριοί αρχίζουν την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα μετά τη συμπλήρωση του πρώτου έτους ή σε σωματικό βάρος άνω των 35 χλγ.

Στοιχεία Επικοινωνίας:
info@frizarta.gr 
Ιστοσελίδα: www.frizarta.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πως θα μπορεσω να ερθω σε εποικινωνια μζι σας?

ΘΟΔΩΡΗΣ είπε...

Στο παρακάτω email: teokolios84@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΙ ΔΟΙΙΚΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΕΚΕΙ. ΤΟΥΣ ΕΜΑΘΑΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ.ΟΥΣΤ Γ............

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates