Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ <<ΕΛΙΑ>>

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ
Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, σχηματίζοντας χαρακτηριστικές κυκλικές καστανοκίτρινες κηλίδες στην άνω επιφάνεια. Τα κηλιδωμένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε περιοχές με υγρό κλίμα συχνά η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση, και αν αυτό συμβεί σε διαδοχικά έτη μπορεί να οδηγήσει το ελαιόδεντρο σε ολική ακαρπία.
Για το ξεκίνημα των μολύνσεων απαιτούνται σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες (10-20 °C) και βροχή ή εξαιρετικά υψηλή υγρασία ώστε τα φύλλα να παραμένουν βρεγμένα για τουλάχιστον 24 ώρες. Ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος μόλυνσης είναι η άνοιξη.
Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητος ένας ψεκασμός όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 5 εκατοστά ή τα νεαρά φύλλα έχουν μήκος 2 εκατοστά. Σε περίπτωση που ακολουθήσει περίοδος έντονων βροχοπτώσεων απαιτείται και δεύτερος ψεκασμός.
Συνιστώμενα μυκητοκτόνα:
Βορδιγάλειος πολτός 1% ή 1,5% (διάφορα σκευάσματα)
Οξυχλωριούχος χαλκός (διάφορα σκευάσματα)
Υδροξείδιο του χαλκού (διάφορα σκευάσματα).
ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ: Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο που προσβάλει τα πληγωμένα δέντρα ξεκινώντας από πληγές που προκαλούνται από το ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό και ευνοείται ιδιαίτερα από βροχερό καιρό. Το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα είναι η δημιουργία όγκων στους βλαστούς και τους βραχίονες.
Συνίσταται το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό και να αφαιρούνται οι προσβεβλημένοι βλαστοί. Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται τακτικά με διάλυμα φορμόλης 5%, οι μεγάλοι όγκοι να αφαιρούνται με μαχαιρίδιο και η πληγή να επαλείφεται με βορδιγάλειο πάστα. Μετά το κλάδεμα να γίνεται ψεκασμός με ένα χαλκούχο μυκητοκτόνο
ΚΑΠΝΙΑ: Σε δενδροκομεία που είχαν προσβληθεί την περασμένη χρονιά από κοκκοειδή και έχει αναπτυχθεί καπνιά (μαυρίλα), να γίνει κατάλληλο κλάδεμα αραίωσης της κόμης και ψεκασμός με τα φάρμακα που αναφέρθηκαν παραπάνω για το κυκλοκόνιο.
ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ: Οι προνύμφες τις φυλλόβιας γενιάς του εντόμου μπορούν να προκαλέσουν μικρές ζημιές στην τρυφερή βλάστηση των ελαιόδεντρων που δεν επιφέρουν όμως μείωση της αναμενόμενης παραγωγής. Γι’ αυτό δεν συνιστάται καμία επέμβαση με εντομοκτόνα την εποχή αυτή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να χρησιμοποιείτε μόνον εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα, να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα της συσκευασίας και να τηρείτε σχολαστικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates