Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

<<Μείωση τιμών στους βασικούς τύπους λιπασμάτων λόγω δραστικής κάμψης στη ζήτηση>>


Σταμάτησαν ν’ αγοράζουν λίπασμα οι αγρότες βλέποντας τις τιμές των προϊόντων τους να πέφτουν κατά την περσινή χρονιά, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα οι τιμές λιανικής στους βασικούς τύπους λιπασμάτων να κατρακυλήσουν κι αυτές με τη σειρά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποθέματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ και η διεθνής συγκυρία φαίνεται ότι ευνοεί τους έλληνες αγρότες, οι οποίοι θ’ αγοράσουν εφέτος λιπάσματα για τα προϊόντα τους σε σαφώς χαμηλότερες τιμές, απ’ ότι μέχρι και το Φθινόπωρο του 2008.
Υπό κανονικές συνθήκες κι όχι όπως σήμερα, με την οικονομική κρίση να υπονομεύει κάθε δραστηριότητα στην οικονομική ζωή του τόπου μας κι όχι μόνο, οι τιμές των λιπασμάτων που σημειωτέον επηρεάζονται πιο πολύ από τη διεθνή συγκυρία, την περίοδο του καλοκαιριού σημειώνουν σημαντική πτώση, εξηγούν στο paseges.gr παράγοντες της αγοράς. Το καλοκαίρι του 2008, ωστόσο, οι τιμές χονδρικής στα λιπάσματα χτύπησαν «ταβάνι» διεθνώς, με τις αυξήσεις αυτές να φτάνουν στο ελληνικό... ράφι το επόμενο διάστημα και τους έλληνες αγρότες να πληρώνουν ακόμη και πενταπλάσια ποσά, σε σύγκριση με τα περασμένα χρόνια, για να λιπάσουν τα χωράφια τους. Βεβαίως, οι έμποροι δεν υπολόγισαν στις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων, τις οποίες απήλαυσαν το 2008 οι αγρότες για τα βασικά αγροτικά προϊόντα. Και λέμε δεν υπολόγισαν, γιατί ο παραγωγός -και φυσιολογικά- βλέποντας τις εκροές της εκμετάλλευσής του να πέφτουν στα τάρταρα (π.χ. καλαμπόκι, βαμβάκι, σιτηρά), αυτόματα προσπάθησε να μειώσει το κόστος παραγωγής, χρησιμοποιώντας λιγότερα λιπάσματα,, ρισκάροντας την ποιότητα αλλά προπαντός την ποσότητα του τελικού προϊόντος, κοινώς την απόδοση.
Η συμπεριφορά αυτή των αγροτών, που περιόρισαν την κατανάλωση -κατά πολλούς ακόμη και 60% σε σχέση με άλλες καλλιεργητικές σαιζόν- σε συνδυασμό με τα τεράστια αποθέματα στις αποθήκες των εταιρειών, οι οποίες προσπαθούν να ρευστοποιήσουν, την οικονομική κρίση προ των πυλών, τη "στρόφιγγα" των τραπεζών κλειστή, αλλά και το χρόνο να πιέζει, αφού τα λιπάσματα έχουν ημερομηνία λήξης και δεν μπορούν να παραμείνουν επ' άπειρον στην αποθήκη, οδηγούν σε αξιοσημείωτη πτώση τιμών λιανικής για τα βασικά είδη λιπασμάτων. Κάτι που παραδέχεται κα η κα Εύα Κοντεζάκη, γεωπόνος της εταιρείας εφοδίων AGRΩ, η οποία παρακολουθεί καθημερινά τις χονδρικές τιμές των λιπασμάτων διεθνώς, να συρρικνώνονται το τελευταίο τρίμηνο.
Οι τιμές
Ευχάριστη έκπληξη, κατά πολλούς αναμενόμενη, αποτελούν για τους αγρότες, που προετοιμάζονται για τη νέα καλλιεργητική σαιζόν, οι τιμές των βασικών τύπων λιπασμάτων.
Έτσι, ενώ πέρσι για παραπλήσιους τύπους, που χρησιμοποιούν ευρέως στις καλλιέργειές τους, όπως το 11-15-15 και το 15-15-15 αναγκάζονταν να δαπανήσουν ως και 45 ευρώ, εφέτος οι τιμές μόλις που ξεπερνούν τα 30 ευρώ. Για τη νιτρική αμμωνία από τα 35 ευρώ το σακί το 2008, η τιμή δεν ξεπερνά τα 25 ευρώ/σακί εντός του 2009, ενώ για το 0-20 που χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια τριφυλλιού, ο αγρότης από τα 30 - 32 ευρώ πέρσι, δεν δαπανά εφέτος πάνω από 21 ευρώ, στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Εν τω μεταξύ, σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να παραμένει το θέμα της κερδοσκοπίας που παρατηρήθηκε το περασμένο έτος, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχει ακόμη αποφανθεί, έπειτα και από την παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates