Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

<<Ευνοϊκή τροπολογία για ασφαλισμένους του ΟΓΑ σε εποχικές εργασίες>>


Ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, Υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με εννέα ακόμη Βουλευτές της ΝΔ, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που εργάζονται σε εποχικές εργασίες να μπορούν να πάρουν ένσημα και να δικαιούνται επίδομα ανεργίας τον χειμώνα.
Ο κ. Τζαμτζής και οι συνυπογράφοντες Βουλευτές ζητούν με την προσθήκη τροπολογίας στο συζητούμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας για την «Αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών Εποπτευομένων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις», να αντικατασταθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 53 του Νόμου 3518/06, με νέο άρθρο που θα επιτρέπει τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ που εργάζονται εποχικά, να «κολλούν» ένσημα και έτσι να δικαιούνται επίδομα ανεργίας.
Ο κ. Τζαμτζής, τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο ωφελούνται όχι μόνο οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του ΙΚΑ, αλλά και το ίδιο το ΙΚΑ, ως ασφαλιστικός οργανισμός, διότι σε αντίθετη περίπτωση, θα χάσει εκατομμύρια ευρώ από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.
Το κείμενο της κατατεθειμένης τροπολογίας από τους 10 Βουλευτές, είναι το παρακάτω:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
στο σ/ν του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας:
«Αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών Εποπτευομένων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Οι λόγοι που υπαγορεύουν επιτακτικά την αλλαγή της παραγράφου 1 του άρθρου 53 του Νόμου 3518/06, είναι:
α) Σήμερα δεν μπορούν να πάρουν ένσημα οι εποχιακά εργαζόμενοι στις βιομηχανίες, ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι αυτοί που έχουν λίγα στρέμματα κτήματα ή και καθόλου, αλλά για να έχουν κάποια ασφάλιση, ασφαλίζονται στον Ο.Γ.Α. Για να επιβιώσουν όμως, εργάζονται εποχιακά είτε το ένα μέλος είτε τα δύο μέλη (ανδρόγυνο) σε εποχιακές εργασίες, προσπαθώντας να συγκεντρώσουν 150 ένσημα και να έχουν το ταμείο ανεργίας τον χειμώνα.
β) Οι εργοδότες βιομήχανοι ήθελαν την ρύθμιση ως έχει, διότι θα επέλεγαν ασφαλισμένους στον Ο.Γ.Α., στους οποίους δεν θα πληρώνουν ένσημα του ΙΚΑ.
Αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης είναι: α) οι ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α. να μην ωφελούνται, β) οι ασφαλισμένοι στο Ι.Κ.Α. να εξοβελίζονται κυριολεκτικά από τις εποχιακές εργασίες, γ) το Ι.Κ.Α. να χάνει περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.
Σήμερα, οι ίδιοι οι εργοδότες αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα λειτουργίας, διότι οι εποχιακά εργαζόμενοι στις βιομηχανίες τους, κατά κύριο λόγο ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, αρνούνται να εργαστούν με αυτές τις προϋποθέσεις.
Άρθρο
Η παράγραφος 1 του άρθρου 53 του Ν.3518/06, καταργείται και αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Ασφαλισμένοι του κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, οι οποίοι απασχολούνται εποχικά για χρονικό διάστημα έως και τέσσερις (4) μήνες ετησίως σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις με προσωπικό κάτω των 30 ατόμων, οι οποίοι μεταποιούν, τυποποιούν και διακινούν προϊόντα εδάφους, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασοπονίας, θηραματοπονίας και παντός είδους εκτροφών, συνεχίζουν να ασφαλίζονται στο ΟΓΑ εξαιρούνται της ασφαλίσεως του ΙΚΑ για την απασχόλησή τους αυτή, εφόσον ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει τα δεκαπέντε (15) άτομα κατά το χρόνο της εποχικής απασχόλησης.
Το συνολικό χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών μπορεί να κατανεμηθεί κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.»
Οι προτείνοντες Βουλευτές
1) Ιορδάνης Τζαμτζής, Βουλευτής Πέλλας
2) Χαλκίδης Μιχαήλ, Βουλευτής Ημαθίας
3) Καράογλου Θεόδωρος, Βουλευτής Β΄ Θεσ/νίκης
4) Σταυρογιάννης Νικόλαος, Βουλευτής Φθιώτιδας
5) Αγοραστός Κων/νος, Βουλευτής Λάρισας
6) Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος. Βουλευτής Έβρου
7) Τσιάρας Κων/νος, Βουλευτής Καρδίτσας
8) Καρυπίδης Αναστάσιος, Βουλευτής Σερρών
9) Δαϊλάκης Σταύρος, Βουλευτής Δράμας
10) Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Βουλευτής Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates