Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

<<Για την υλοποίηση των προγραμματικών εξαγγελιών τα 15.000 ευρώ ανά αγρότη.>>


Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει την χορήγηση έκτακτων εθνικών ενισχύσεων στους αγρότες, έως 15.000 ευρώ, θα διευκολύνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης για ανάπτυξη πολιτικών στον αγροτικό τομέα, κυρίως σε ότι αφορά μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί. "Τα ιδιαίτερα ασφυκτικά δημοσιονομικά της χώρας δεν αλλάζουν με την απόφαση της Κομισιόν" τονίζει η Κατερίνα Μπατζελή. Δεν αποκλείεται πάντως τα νέα δεδομένα να επιτρέψουν την πληρωμή προκαταβολής των επιδοτήσεων προς τους δικαιούχους αγρότες.
Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού σε δημοσιογράφους η συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής, που αναρτήθηκε στις ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 Οκτωβρίου, δεν έχει αναδρομική ισχύ και δύσκολα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως άλλοθι για το πακέτο Χατζηγάκη ύψους 500 εκατ. ευρώ, που δόθηκε με τη μορφή αποζημιώσεων από φυσικά αίτια στους αγρότες από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πάντως δεν θεωρείται πιθανό ότι θα καταβληθούν οριζόντια και απευθείας στους αγρότες κάποιες ενισχύσεις. Τα λεφτά θα τα πάρουν μέσα από μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί, όπως η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης (για όποιες κατηγορίες περιληφθούν τελικά στο μέτρο), ακόμα και μέσα από την ένταξη σε Σχέδια Βελτίωσης κ.λπ. Το καινούργιο που μπορεί ίσως να προκύψει είναι η πληρωμή μιας προκαταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων πριν από τα Χριστούγεννα. «Έχουμε ήδη ανακοινώσει μέτρα που ξεπερνούν, αναλογικά, το πακέτο Σαρκοζί» λέει χαρακτηριστικά η Κατερίνα Μπατζελή.
Θυμίζουμε πως μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις των ευρωπαίων γαλακτοπαραγωγών τους τελευταίους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια των προσπαθειών που ξεκίνησε να καταβάλλει για σταθεροποίηση των εισοδημάτων τους, ανακοίνωσε στις 28 Οκτωβρίου ότι επιτρέπει στα κράτη μέλη να καταβάλουν εφάπαξ κρατικές ενισχύσεις έως και 15.000 ευρώ. Επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως οι εν λόγω ενισχύσεις αφορούν τους γεωργούς όλων των κλάδων.
Η απόφαση αυτή τροποποιεί το προσωρινό πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων, το οποίο θεσπίστηκε από την Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2009 και ήδη προβλέπει διάφορες δυνατότητες ενίσχυσης προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις αγροτικές επιχειρήσεις της ΕΕ.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής συμπεριλαμβάνεται στο εν λόγω πλαίσιο ένα ξεχωριστό περιορισμένο συμβιβάσιμο ποσό ενίσχυσης ύψους 15.000 ευρώ για τους γεωργούς. Αυτό το ποσό μπορεί να χορηγηθεί μία φορά σε κάθε επιχείρηση έως το τέλος του 2010.
Κάθε ενίσχυση ήσσονος σημασίας, η οποία έχει ήδη ληφθεί από τις αρχές του 2008, πρέπει να αφαιρεθεί από το ποσό αυτό. Τα καθεστώτα ενίσχυσης που θα θεσπιστούν στα πλαίσια αυτού του νέου μέσου θα πρέπει να είναι ανοικτά σε όλους τους πρωτογενείς παραγωγούς και να συμπληρώνουν άλλα γενικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, τα οποία έχουν ήδη θεσπιστεί από τα κράτη μέλη.
Σημειώνεται, στην σχετική ανακοίνωση, πως η ιδέα της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης έως και 15.000 ευρώ στους γεωργούς συμπεριλαμβανόταν στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 22ας Ιουλίου 2009, για τον γαλακτοκομικό τομέα.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates