Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Επεκτείνονται οι καλλιέργειες ροδιάς.


Επειδή, ακριβώς, τα λόγια περισσεύουν, ορισμένοι απ’ αυτούς αποφάσισαν να δοκιμάζουν μόνοι τους, τις τύχες τους, σε νέες άγνωστες στο ευρύ κοινό καλλιέργειες. Μία απ’ αυτές που μάλλον είναι της μόδας τελευταία είναι και η ροδιά. Στους κήπους, στους φράχτες, στα αμπέλια στα χωριά του νομού υπάρχουν ήδη ροδιές. Επομένως, η ροδιά δεν είναι άγνωστη στα Τρίκαλα.
Από τη συγκεκριμένη πραγματικότητα μέχρι της εκτεταμένες καλλιέργειες ροδιάς υπάρχει μία μεγάλη απόσταση την οποία όμως αποφάσισαν να διανύσουν τολμηροί Τρικαλινοί παραγωγοί. 
Ένας από τους πρώτους ο κ. Κώστας Κασσόπουλος ο οποίος στην περιοχή του Παλαιοπύργου ήδη έχει φυτέψει 640 ροδιές σε περιβόλι και σκοπεύει να φυτέψει άλλες τόσες. Όπως αναφέρει ο ίδιος, στο νομό Τρικάλων, οι συνολικές εκτάσεις με ροδιές που φυτεύτηκαν τα τελευταία χρόνια είναι μεταξύ 200 και 300 στρεμμάτων. Να διευκρινιστεί ότι μιλάμε μόνο για τους παραγωγούς και όχι για τους επιχειρηματίες οι οποίοι τους τελευταίους μήνες προχώρησαν σε καλλιέργεια ροδιές σε μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή του δήμου Πελινναίων. 
Αντέχει στο κρύο
Ο σημαντικότερος περιοριστικός παράγοντας του κλίματος της περιοχής είναι ο ψυχρός χειμώνας, αφού υπάρχει κίνδυνος παγετού. Εκτιμάται, όμως, ότι στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν ροδιές ο ενδεχόμενος παγετός δεν αποτελεί κίνδυνο. Επιπλέον, η ροδιά μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες που φτάνουν έως τους -17οC, αν και σε τέτοια θερμοκρασία το φυτό δεν θα μπορέσει να δώσει παραγωγή.
Όσον αφορά το έδαφος, ο μοναδικός περιοριστικός παράγοντας για την εγκατάσταση της φυτείας είναι η δυνατότητα άρδευσης. 
Η διάρκεια παραγωγικής ζωής της ροδιάς φτάνει τα 25 με 30 χρόνια. Η δημιουργία του κατάλληλου σχήματος έχει μεγάλη σημασία και επιτυγχάνεται με συγκεκριμένο κλάδεμα διαμόρφωσης, που πραγματοποιείται το πρώτο και δεύτερο έτος. Η παραγωγή ξεκινά από το 2ο έτος αλλά είναι εμπορεύσιμη από το 3ο ή 4ο έτος. Η συλλογή πραγματοποιείται με το χέρι και επαναλαμβάνεται δύο ή τρεις φορές σε μια παραγωγική περίοδο. 
Οι τιμές
Οι τιμές για τον καρπό της ροδιάς είναι πολύ ικανοποιητικές. Κυμαίνονται από 30 λεπτά μέχρι 1,2 ευρώ το κιλό. Η διάθεση της παραγωγής είναι διασφαλισμένη. Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και ήδη έχουν αρχίσει να λειτουργούν αποχυμωτήρια στην περιοχή της Θεσσαλίας. 
Να μπει στα σχέδια βελτίωσης
Ο κ. Κασσόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταχθεί η καλλιέργεια της ροδιάς στα σχέδια βελτίωσης προκειμένου οι αγρότες να μπορέσουν να καλύψουν μέρος του κόστους καλλιέργειας. Επίσης, προτείνει στην ΕΑΣ Τρικάλων να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να διαδοθεί η ροδιά στο νομό μας. 
ΠΗΓΗ: Η ΕΡΕΥΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates