Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Μικρό και καθυστερημένο το ποσό στήριξης για το αγελαδινό γάλα.


Τις έντονες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου έχει προκαλέσει η απόφαση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνας Μπατζελή, που ζητά από τους «Νέους Αγρότες» να επιστρέψουν χρήματα που έχουν πάρει ως ενισχύσεις!

Ο λόγος είναι, όπως υποστηρίζει η Υπουργός, πως το 35% των δικαιούχων αγροτών, περίπου δηλαδή ένας στους τρεις, «τσέπωσαν» τα χρήματα και δεν τα χρησιμοποίησαν για την αγροτική ανάπτυξη! Το πρόγραμμα αφορούσε νέους αγρότες που δεσμεύονταν να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο για δέκα χρόνια. Σύμφωνα με το Υπουργείο παρουσίαζαν τη γη, ιδιόκτητη ή ενοικιασμένη, περίμεναν τον πρώτο έλεγχο και μετά γίνονταν…

καπνός!
Υπάρχουν ωστόσο σοβαρές και πρακτικές δυσκολίες, ώστε να επιστραφούν τα χρήματα, αφού δεν υπάρχει νομικό ή φορολογικό προηγούμενο στον αγροτικό κόσμο. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, με την επιστροφή του 35% των ενισχύσεων υπολόγιζε να υλοποιήσει το νέο πρόγραμμα «Νέοι αγρότες». Η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ειδικά σε μια περίοδο, που οι ενισχύσεις προς τον αγροτικό κόσμο έρχονται με το σταγονόμετρο.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ
• Εξάλλου, με αρκετή καθυστέρηση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα καταβάλει το έκτακτο ποσό στήριξης στους παραγωγούς του αγελαδινού γάλακτος. Σύμφωνα με απόφαση της Υπουργού Κατερίνα Μπατζελή, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το συνολικό ποσό στήριξης ανέρχεται στο 1.581.891 ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με την απόφαση, η κατανομή του έκτακτου ποσού στήριξης αφορά τους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος, που κατέχουν ποσόστωση, βάσει των ετήσιων ισοδύναμων παραδόσεών τους κατά το οικονομικό έτος 2009 (δηλαδή τουλάχιστον 3.000 κιλά ισοδύναμες παραδόσεις).
Ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος έχει καταρτίσει την κατάσταση δικαιούχων, με το ύψος ενίσχυσης του κάθε παραγωγού, ενώ σύμφωνα με την απόφαση, οι πληρωμές γίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έως τις 30 Ιουνίου.

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ
• Η κατανομή γίνεται ως εξής: στους παραγωγούς με ετήσιες ισοδύναμες παραδόσεις από 3.000 μέχρι και 25.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό ύψους 150 ευρώ, στους παραγωγούς με ετήσιες ισοδύναμες παραδόσεις πάνω από 25.000 μέχρι και 50.000 κιλά εφάπαξ ποσό ύψους 300 ευρώ, στους παραγωγούς με ετήσιες ισοδύναμες παραδόσεις πάνω από 50.000 μέχρι και 100.000 κιλά εφάπαξ ποσό ύψους 400 ευρώ, στους παραγωγούς με ετήσιες ισοδύναμες παραδόσεις πάνω από 100.000 μέχρι και 150.000 κιλά εφάπαξ ποσό ύψους 500 ευρώ, και στους παραγωγούς με ετήσιες ισοδύναμες παραδόσεις πάνω από 150.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό ύψους 600 ευρώ.
Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων θα προβεί στην οριστικοποίηση του ποσού ενίσχυσης των δικαιούχων με βάση τις καταστάσεις δικαιούχων που θα καταρτιστούν από τον ΕΛΟΓΑΚ και τα στοιχεία του ΟΣΔΕ.
Κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο τονίζουν πως το ποσό που προορίζεται για τον κάθε ένα παραγωγό είναι μικρό σε σχέση με τη δουλειά που έχει γίνει, ενώ δεν παραλείπουν να αναφερθούν στις κινητοποιήσεις που άσκησαν κατά καιρούς, ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές αγοράς στο γάλα, αλλά και να τους καταβληθούν επιδόματα.

Η ΣΗΜΑΝΣΗ ΜΕ ΕΝΩΤΙΑ
• Στο μεταξύ υποχρεωτική καθίσταται πλέον η ηλεκτρονική σήμανση για αιγοπρόβατα γεννημένα μετά την πρώτη Ιανουαρίου 2010, που είναι άνω των 6 μηνών και προορίζονται για εκμετάλλευση πέραν της ηλικίας του ενός έτους. Στα ζώα αυτά τοποθετείται ένας βώλος στο στομάχι και ένα ενώτιο στο αριστερό.
Σε αιγοπρόβατα που εισάγονται από τρίτη χώρα και έχουν γεννηθεί μετά την πρώτη Ιανουαρίου τοποθετείται ένα ενώτιο στο αριστερό αυτί και ένας ηλεκτρονικός βώλος στην εκμετάλλευση προορισμού εντός 14 ημερών από την ημερομηνία εισόδου στο ελληνικό έδαφος και οπωσδήποτε πριν εγκαταλείψουν την εκμετάλλευση.
Η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων δεν είναι υποχρεωτική για τα ζώα που γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Επίσης δε θα εφαρμόζεται σε ζώα γεννημένα μετά την πρώτη Ιανουαρίου του 2010 που προορίζονται για σφαγή πριν την ηλικία των 12 μηνών. Στα τελευταία τοποθετείται μόνο ένα ενώτιο με τον κωδικό αριθμό της εκτροφής γέννησης.
Η τοποθέτηση των βώλων γίνεται με ευθύνη των κτηνοτρόφων, ενώ αιτήσεις για έγκριση αγοράς βώλων γίνονται στα Κτηνιατρικά Κέντρα του κάθε Νομού. Επίσης, εκεί οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν υπόδειγμα ατομικού μητρώου αιγοπροβάτων για την καταχώρηση των δεδομένων της ηλεκτρονικής αναγνώρισης. Τη συγκεκριμένη σελίδα συμπληρωμένη με τα ατομικά στοιχεία των ζώων ηλεκτρονικής αναγνώρισης θα πρέπει να επισυνάπτει ο κτηνοτρόφος στο βιβλίο-μητρώο εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων που διατηρεί στην εκτροφή του.

Πηγή Πρωϊνός Λόγος

1 σχόλιο:

ΘΟΔΩΡΗΣ είπε...

Αυτά τα ψίχουλα που αναφέρει η Υπουργός σαν ενίσχυση, δεν φτάνουν ούτε για την αγορά δυο τριών στρεμμάτων στην περιοχή μου που αυτά δεν φτάνου να φτιάξεις ούτε ένα κήπο για το σπίτι. Παρόλα αυτά, αυτά τα χρήματα δίνονται σε δυο δόσης με προϋποθέσεις, όπως να έχεις ΟΓΑ, να παρακολουθήσεις σεμινάρια, να επεκτείνεις την επιχείρηση σου και άλλα, και η δεύτερη δόση δίνετε μετά από 5 χρόνια, τότε τα πήρα εγώ. Και πείτε μου εσείς, μπορεί να υπάρξει γεωργία με αυτούς τους χειρισμούς!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates