Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σκοπεύουν να επισκεφθούν Β. Βαγγέλης και Ν. Γκίζας

Βεβαίωση προστίμων λόγω αποκλίσεων των στοιχείων ΟΣΔΕ

Έγιναν οι πρώτες εκτιμήσεις για ακαρπία

Τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σκοπεύουν να επισκεφθούν ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας, στις αρχές του επόμενου μήνα για να ζητήσουν την βοήθεια των αρμοδίων φορέων στα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην καταβολή των ενισχύσεων χυμοποίησης του περασμένου έτους και τα πρόστιμα που επιβάλλονται με περικοπή των ενισχύσεων. Στην συνάντηση αυτή θα παραστεί και ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ενώσεων Εσπεριδοκαλλιεργειών της χώρας.
(26/6/2010)
Αυτό ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες Παρασκευή 25 Ιουνίου, οι κ.κ. Ευάγγελος Βαγγέλης και Νικόλαος Γκίζας (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ αντίστοιχα). Ο κ. Βαγγέλης κάλεσε χθες στο γραφείο του τα τοπικά ΜΜΕ, προκειμένου να ενημερώσει τους αγρότες παραγωγούς εσπεριδοειδών, για τη βεβαίωση προστίμων στις αποκλίσεις των στοιχείων, που έχουν καταχωρηθεί στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων) και οι οποίες πλέον αποτελούν στοιχείο επιβολής χρηματικών προστίμων.
Αναλυτικότερα και όπως εξήγησε ο κ. Βαγγέλης, με αφορμή την καταβολή ενισχύσεων σε όσους παραγωγούς του νομού είχαν χυμοποιήσει πορτοκάλια το περασμένο Φθινόπωρο και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2009, δηλαδή πριν ισχύσει η αποδέσμευση των χυμοποιήσιμων εσπεριδοειδών από τις κοινοτικές ενισχύσεις, παρατηρείται το φαινόμενο επιβολής χρηματικών προστίμων. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι την Ένωση να επισκέπτονται καθημερινά πολλοί παραπονούμενοι παραγωγοί, αναζητώντας εξηγήσεις για το γεγονός των περικοπών χρημάτων από τις προβλεπόμενες ενισχύσεις.
Ο κ. Βαγγέλης, ξεκαθάρισε ότι η Ένωση δυο χρόνια τώρα καμία σχέση δεν έχει με την διαδικασία της καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων, καθώς όλα πλέον έχουν περάσει στον έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ίδιος λοιπόν έχοντας αναζητήσει απαντήσεις για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξήγησε ότι: «Ο έλεγχος των δηλωμένων στρεμματικών εκτάσεων και των δέντρων γίνεται πλέον μέσω ΟΣΔΕ και ψηφιακής απεικόνισης της στρεμματικής έκτασης. Αν λοιπόν κάποιος έχει δηλώσει 10 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης και στην απεικόνιση του κτήματος μετρώνται λιγότερα, βεβαιώνεται ως μη επιλέξιμη έκταση και επιβάλλεται ποσοστό παράβασης.
Αυτό συμβαίνει για τις περιπτώσεις που η διαφορά η οποία εντοπίζεται είναι σε ποσοστό άνω του 20%. Το πρόστιμο είναι χρηματικό και αφαιρείται από το συνολικό ποσό ενίσχυσης».
Ωστόσο ο ίδιος εξήγησε ότι οι περιπτώσεις αποκλίσεων δεν είναι λίγες καθώς η διαδικτυακή απεικόνιση χαρακτηρίζει ως μη επιλέξιμη – καλλιεργήσιμη έκταση όσα σημεία εντοπίζει με άλλο χρώμα. Ως παράδειγμα ο κ. Βαγγέλης ανέφερε την παραβόλα ενός κτήματος που είναι σκεπασμένη από βάτα ή χόρτα, την αποθήκη που μπορεί να βρίσκεται μέσα στο κτήμα ή δέντρα που τα έχουν σκεπάσει τα χόρτα. Σε αυτά τα σημεία η απεικόνιση δίνει κίτρινο χρώμα, οπότε μετράται η έκταση και αφαιρείται από την συνολική δηλωθείσα ως επιλέξιμη. Οπότε οι παραγωγοί που δήλωσαν το σύνολο των στρεμμάτων του κτήματος τους στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων), με βάση τη μέτρηση του σημερινού έλεγχου έχουν αποκλίσεις, κι αν αυτές ξεπερνούν το 20%, τότε τους επιβάλλεται χρηματική ποινή.
Ο κ. Βαγγέλης ανέφερε πως μετά το τέλος του τρέχοντος μήνα, όταν δηλαδή θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες πληρωμές προκειμένου να αναζητήσει λύση στο πρόβλημα για όσες θα «μπλοκάρουν», σε αυτές τις διαδικασίες θα επισκεφθεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μαζί με τον αντιπρόεδρο Ν. Γκίζα, ο οποίος από την πλευρά του ανέφερε ότι «Οι ενώσεις έχουν καταντήσει σάκος του μπόξ και ενώ πλέον δεν έχουν καμία εμπλοκή στη διαδικασία καταβολής των επιδοτήσεων και καμία ευθύνη για την διαδικασία, εντούτοις δέχονται πλήθος παραπόνων από τους παραγωγούς του νομού που πηγαίνουν στην τράπεζα και όταν διαπιστώνουν ότι τους καταβάλλονται λιγότερα χρήματα ή καθόλου, απευθύνονται στην Ένωση και διαμαρτύρονται».
Ο κ. Γκίζας έκανε λόγο για ένα αλαλούμ που επικρατεί, στην υπόθεση αυτή και για την οποία έχει γνώση και ο πρόεδρος της κοινοπραξίας που θα συμμετέχει στην συνάντηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Έγιναν οι πρώτες εκτιμήσεις για ακαρπία
Ο κ. Βαγγέλης απαντώντας σε ερώτημα της «Η» σχετικά με το αν υπάρχουν εξελίξεις που να αφορούν στο μείζον πρόβλημα της φετινής ακαρπίας που παρουσιάζουν όλα τα προϊόντα του νομού, απάντησε: «Είναι και αυτό ένα ζήτημα για στο οποίο θα αναφερθούμε στην επικείμενη επίσκεψή μας στην Αθήνα, όμως μετά και την επιστολή που έχουν στείλει στο υπουργείο και στον ΕΛΓΑ, έγινε η πρώτη επίσκεψη των γεωπόνων του υποκαταστήματος Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα σε επικοινωνία που είχα με τα Ιωάννινα, ενημερώθηκα ότι έχουν ήδη περάσει οι γεωπόνοι για μια πρώτη εκτίμηση, ενώ για να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρξει νέα καταγραφή για την ακτινίδια τον Αύγουστο και ακολούθως για τα υπόλοιπα προϊόντα ελιά και εσπεριδοειδή.
Πάντως από την πρώτη επίσκεψη διαπιστώνεται με βάση την ενημέρωση που είχα, ακαρπία κατά τόπους και κατά κτήματα σε ποσοστό από 60%- 70% στα ακτινίδια, 60% στα πορτοκάλια και 50% στα μανταρίνια».
Όμως δεν αποτελεί αυτό τελική εκτίμηση καθώς δεν έγιναν επιμέρους καταγραφές αλλά μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και για την επιβεβαίωση της σημερινής εικόνας θα υπάρξει επόμενη επίσκεψη εκτιμήσεων.

ΠΗΓΗ: www.ixotisartas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates