Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για μείωση παραγωγής εσπεριδοειδών, κηπευτικών, ελιάς η ΕΑΣ Άρτας.


Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη μείωση παραγωγής στα εσπεριδοειδή, στα ακτινίδια και στις ελιές κρούει με σχετική επιστολή της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ΕΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας.
Ολόκληρη η επιστολή της ΕΑΣ Άρτας
Μετά από σημερινή απόφαση του Δ.Σ. της ΕΑΣ Άρτας-Φιλιππιάδας, σας γνωρίζουμε ότι η φετινή χρονιά αναμένεται να χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά ακαρπίας στα κύρια προϊόντα του νομού.
Πιο συγκεκριμένα διαπιστώνεται ακαρπία της τάξεως του 80-90% στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια-μανταρίνια). Ο ήπιος χειμώνας οδήγησε τα δένδρα σε άνθιση αργά το χειμώνα (τα οποία φυσικά καταστράφηκαν) με αποτέλεσμα την άνοιξη να μην είναι σε θέση να ανθίσουν ξανά.
Στα ακτινίδια όπως σας έχουμε γνωρίσει και με τα 1762/1530/11-05-2010 και 1784/1549/27-05-2010 έγγραφά μας, η ανθοφορία ήταν αισθητά μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, λόγω του ήπιου χειμώνα που σας προαναφέραμε, με αποτέλεσμα τη μη συμπλήρωση των απαραίτητων ωρών ψύχους για τη διαφοροποίηση των οφθαλμών. Δεδομένου και των ισχυρών ανέμων που επικράτησαν το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, οι οποίοι συντελέσαν στην απώλεια μέρους της ηρτημένης σοδειάς, διαφαίνεται θα οδηγηθούμε σε ακαρπία της τάξης του 70%.
Στην καλλιέργεια της ελιάς οι άσχημες συνθήκες συντέλεσαν στην κακή γονιμοποίηση των ανθέων, με αποτέλεσμα τη μείωση της αναμενόμενης παραγωγής.
Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης και σε καμιά περίπτωση δεν θα θέλαμε τούτη τη χρονική στιγμή να επιβαρύνουμε το κράτος μας.
Η ανάγκη όμως για επιβίωση μας φέρνει σε αυτή τη θέση, γιατί η επαρχία που πραγματικά παράγει προϊόντα και εξάγει, αφενός συντηρεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Ελλάδος και αφετέρου πραγματικά συνεισφέρει στην κύρια εισαγωγή χρημάτων στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates