Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Πανέτοιμοι οι συνεταιρισμένοι κτηνοτρόφοι να διεκδικήσουν τη ΔΩΔΩΝΗ


Στην τελική ευθεία εισέρχεται σταδιακά η προετοιμασία των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, προκειμένου να διεκδικήσουν τη γαλακτοβιομηχανία, «Δωδώνη», σε περίπτωση που η ΑΤΕ δρομολογήσει την απεμπλοκή από τη θυγατρική της. Προς την κατεύθυνση αυτή, συμβάλλει η δημιουργία του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, «Η Δωδώνη», που θα επιδιώξει να αποκτήσει μετοχές της γαλακτοβιομηχανίας, το οποίο διατηρεί η ΑΤΕ. Ιδιαίτερα ενεργός παραμένει και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Τάκη Πεβερέτο.
Ο σχετικός Συνεταιρισμός έλαβε «σάρκα και οστά» και τυπικά πριν λίγες ημέρες και τη χρονική αυτή περίοδο επιδιώκεται η ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων κτηνοτρόφων (5.500 δραστηριοποιούνται σε όλη την Ήπειρο), προκειμένου να συμμετάσχουν στο εγχείρημα αυτό.
Για τη γαλακτοβιομηχανία, εκτός από τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, εκτιμάται ότι ενδιαφέρον μπορεί να επιδειχθεί και από μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς η «Δωδώνη» διαθέτει ένα από τα καλύτερα brand στη φέτα με διεθνή αναγνώριση.
Θυμίζουμε ότι πρόταση εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει στη ΔΩΔΩΝΗ η ATEbank ετοιμάζονται να καταθέσουν προς τη μεγαλομέτοχο τράπεζα συνεταιρισμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Στόχος της κίνησης η διάσωση της γαλακτοβιομηχανίας, προς το συμφέρον των ελλήνων κτηνοτρόφων.
Η «είδηση» για την πώληση του 67% της γαλακτοβιομηχανίας που κατέχει η ΑΤΕbank «βγήκε» κατά τη διάρκεια συνάντησης του προεδρείου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Τάκη Πεβερέτο, με τον διοικητή της Αγροτικής.
Νέο πρόβλημα με τις τιμές
Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου καταγγέλλουν ότι η διοίκηση της «Δωδώνη» τους διαβίβασε με δικαστικό επιμελητή εξώδικο επιστολή-τελεσίγραφο, με την οποία καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις για τη νέα, μειωμένη τιμή του γάλακτος, η οποία παρά τις αντίθετες συμφωνίες θα ισχύσει όχι μόνο μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν, αλλά και την επόμενη.
Η τιμή παράδοσης του αγελαδινού γάλακτος έπεσε τον περασμένο Ιανουάριο από τα 45 στα 42 λεπτά/ κιλό, με τη δέσμευση της εταιρείας -σύμφωνα με τους παραγωγούς- πως στο τέλος του χρόνου θα καλύψει την απώλεια εισοδήματος. Λίγους μήνες μετά, η διοίκηση έριξε εκ νέου την τιμή, μονομερώς, στα 39,9 λεπτά, με την ίδια υπόσχεση, αλλά οι κτηνοτρόφοι αντέδρασαν, αρνούμενοι να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις.
Επιστολή 
Στην επιστολή, που θυροκολλήθηκε στις κτηνοτροφικές μονάδες, ορίζεται πως τα 42 λεπτά ισχύουν για το 70% της παραδοτέας ποσότητας γάλακτος και για το υπόλοιπο 30% ορίζεται τιμή 35 λεπτών/ κιλό. Στο ίδιο έγγραφο η διοίκηση της «Δωδώνη» ξεκαθαρίζει πως τα τιμολόγια αυτά θα ισχύσουν μέχρι τις 30/6 του 2011, προσπαθώντας να προκαθορίσει από τώρα τις τιμές, τις οποίες θα λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι.
Κινητοποιήσεις στις 23 Σεπτεμβρίου
Μαζικές κινητοποιήσεις οργανώνουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου στη βιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, για να διαμαρτυρηθούν για τις τιμές και τον τρόπο απορρόφησης του γάλακτος που παράγουν οι παραγωγοί της περιοχής. Εκτός αυτού, οι συνεταιρισμένοι κτηνοτρόφοι με τη συμμετοχή και του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας θ' απαιτήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό της ΑΤΕ -σε περίπτωση που αποφασίσει να πουλήσει - στη βιομηχανία να περάσει στα χέρια των συνεταιρισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates