Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Αν και μειωμένη η παραγωγή καλή χρονιά για τα ακτινίδια στις τιμές



Βαγγέλης Βαγγέλης προς παραγωγούς: «Να μην πέσουν θύματα» των εμπόρων

Πολύ καλή προβλέπεται η φετινή χρονιά για τα ακτινίδια από άποψη τιμών. Η μείωση της παραγωγής εξαιτίας της ακαρπίας που υπάρχει στις ακτινιδοπαραγωγικές περιοχές τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, αυξάνει την εμπορική αξία και τιμή του προϊόντος στην αγορά διαμορφώνοντας τις συνθήκες για καλύτερο εισόδημα στους παραγωγούς. Ακαρπία υπάρχει και στην Ιταλία η οποία έχει το μεγαλύτερο τονάζ και είναι αυτή που διαμορφώνει τις τιμές στην Ευρώπη. Ήδη οι έμποροι άρχισαν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για αγορά ακτινιδίων αλλά και να πιέζουν στο θέμα των τιμών. Ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Βαγγέλης Βαγγέλης συνιστά στους παραγωγούς να είναι προσεχτικοί, «να μην πέσουν θύματα» των εμπόρων και δώσουν το προϊόν τους σε εξευτελιστικές τιμές.

«Αντισταθείτε» προέτρεψε ο κ. Βαγγέλης τους παραγωγούς, καλώντας τους να μην υποκύψουν στις όποιες πιέσεις. «Μη βιαστούμε και παραδοθούμε αμαχητί. Η χρονιά φαίνεται καλή. Μην κάνουμε τα ίδια λάθη που κάναμε και πέρσι που ορισμένοι από μας δώσαμε ακτινίδια χωρίς τιμή, με ό,τι τιμή διαμορφωθεί» ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΕΑΣΑ-Φ προς τους παραγωγούς ακτινιδίου.

Αρχίζει η συγκομιδή
Ο χρόνος συγκομιδής των ακτινιδίων πλησιάζει και εξ’ αυτής της αφορμής, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας διοργάνωσε την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ, ενημέρωση – συζήτηση για τη φετινή σοδειά και εμπορία των ακτινιδίων. Η Ένωση έχει ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εφόσον ένας παραγωγός έχει συμπληρώσει σάκχαρα (brix) γρηγορότερα απ’ τον προβλεπόμενο χρόνο, με επίσκεψη του αρμόδιου γεωπόνου απ’ τη Διεύθυνση Γεωργίας, να μπορεί να πουλήσει ακτινίδια νόμιμα διότι αυτό τον καιρό οι τιμές που πιάνουν στις ευρωπαϊκές κυρίως χώρες είναι εξαιρετικές. «Ενώ είχε εγκριθεί αυτό το αίτημα δυστυχώς δεν έφτασε ακόμα η εγκύκλιος» τόνισε ο κ. Βαγγέλης κι ανέφερε ότι σε συζήτηση που είχε με το Νομάρχη, εκείνος του υποσχέθηκε ότι θα απευθυνθεί στη Γεωργική Υπηρεσία με σκοπό όποιος παραγωγός έχει σάκχαρα να συνεννοείται μαζί της και να παίρνει το σχετικό χαρτί. «Βέβαια αν τον πιάσουν χωρίς να ‘χει σάκχαρα θα έχει την ευθύνη ο ίδιος (ο παραγωγός), θα έχει μεγάλα πρόστιμα» ανέφερε ο κ. Βαγγέλης.

Μέσω της Ο.Π.
Ο κ. Βαγγέλης είπε επίσης ότι καλό είναι η διακίνηση των ακτινιδίων να περνάει μέσα απ’ την Ομάδα Παραγωγών διότι όταν παρουσιάζεται δραστηριότητα δίνονται κάποιες επιδοτήσεις στην Ομάδα προς όφελος των παραγωγών. «Αν δεν περάσουν προϊόντα μέσα απ’ την Ομάδα, η Ομάδα θα σβήσει κι άμα σβήσει θα είναι για ζημιά όλων μας. Δεν είναι για μένα. Εγώ σαν πρόεδρος σήμερα είμαι, αύριο δεν θα είμαι γιατί ο βιολογικός μου κύκλος σιγά – σιγά κλείνει.
Είπαμε να περνάνε μέσα απ’ την Ομάδα γιατί η χυμοποίηση απ’ ότι φαίνεται έχει σταματήσει που παίρναγε υποχρεωτικά μέσα απ’ την Ομάδα. Άμα η Ομάδα δεν δραστηριοποιείται, δεν έχει να επιδείξει δραστηριότητα από τους κανονισμούς σταματάει να είναι σαν Ομάδα. Έχουν να ωφεληθούν πάρα πολλά οι παραγωγοί όπως φέτος που πήραμε αλυσοπρίονα, χορτοκοπτικά, παπούτσια, φόρμες, τα πήραμε μισοτιμής. Και οι ίδιοι οι παραγωγοί θα ωφεληθούν και του χρόνου και του παραχρόνου και όλο τον καιρό. Μέχρι φυτεία ολόκληρη μπορούν να φυτέψουν με 50% επιδότηση».

Καλύτερο εισόδημα για τους παραγωγούς
Το λόγο πήρε στη συνέχεια το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Δημήτρης Ξυλογιάννης ο οποίος ενημέρωσε τους παραγωγούς για την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες ακτινιδοπαραγωγικές περιοχές τις οποίες επισκέφθηκε πρόσφατα όπως η Χρυσούπολη και η Κατερίνη. Αν και η αίθουσα ΔΙΩΝΗ γέμισε κατά τα 2/3 περίπου, ο κ. Ξυλογιάννης θεώρησε πολύ μικρή την παρουσία των παραγωγών τονίζοντας ότι «στην Άρτα είμαστε χιλιάδες παραγωγοί και θα έπρεπε να βρίσκονται οι περισσότεροι εδώ». Ενώ σημείωσε ότι «τέτοιες χρονιές δεν εμφανίζονται συχνά» και θα πρέπει οι παραγωγοί να εκμεταλλευτούν υπέρ τους τις συνθήκες που διαμορφώνονται. «Αυτή η χρονιά πρέπει να διαμορφώσει πολύ καλύτερο εισόδημα για τους παραγωγούς απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πουλήσουμε ακτινίδια σε χαμηλές τιμές. Να πατήσουμε πόδι, ν’ αντισταθούμε».
-Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Βαγγέλης Βαγγέλης ανέφερε: «Φέτος φαίνεται μια πολύ καλή χρονιά  για τα ακτινίδια από άποψη τιμών. Δεν είναι καλή βέβαια από άποψη παραγωγής γιατί σε όλη την Ελλάδα και σε μας είναι μειωμένη η παραγωγή. Γι’ αυτό μαζευτήκαμε όλοι μαζί σήμερα ν’ ανταλλάξουμε απόψεις. Ν’ ακούσουν οι παραγωγοί μας ότι είναι καλή η χρονιά, να μην πέσουν θύματα – με την καλή έννοια το λέω – των εμπόρων και τα δώσουν σε εξευτελιστικές τιμές».

45Λ δίνουν οι έμποροι
Όπως ειπώθηκε κατά τη συζήτηση, οι παραγωγοί δεν πρέπει να δεχτούν να πουλήσουν το ακτινίδιο κάτω από 70 Λεπτά. Από την άλλη αναφέρθηκε ότι σε πολλούς παραγωγούς οι έμποροι δίνουν τιμές από 40 Λεπτά έως 45 Λεπτά. Ερωτηθείς ο κ. Βαγγέλης για το ποια θεωρείται η ενδεικνυόμενη τιμή είπε: «Όπως θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Άμα η κατάσταση θα διαμορφωθεί ένα ευρώ θα τα δώσουν ένα ευρώ. Άμα διαμορφωθεί εξήντα, εξήντα. Άμα διαμορφωθεί ογδόντα, ογδόντα.
Όμως σε καμία περίπτωση να μην τα δώσουμε χωρίς τιμή, λάθη που κάναμε πέρυσι. Να μην είμαστε υπό το κράτος πανικού και βιαστούμε και τα δώσουμε σε εξευτελιστικές τιμές. Γενικά φαίνεται καλή η χρονιά και από κει και πέρα θέλουμε όλοι καλή ψυχολογία. Πολλοί παραγωγοί μας έδωσαν αυτή την πληροφόρηση ότι οι έμποροι ζητάν ακτινίδια να τα κλείσουν με 45 Λεπτά. Η τιμή αυτή δεν θεωρείται εξευτελιστική, από πέρυσι είναι πολύ καλύτερη είναι 50% πάνω αλλά αφού υπάρχει η δυνατότητα να πάρουν περισσότερα γιατί να μην πάρουν; Πρόπερσι παίρναμε 55 Λεπτά, φέτος γιατί να πάρουμε 45Λ;».

Καθυστερήσεις στις πληρωμές
Καθυστερήσεις υπάρχουν όμως και στις πληρωμές. Ο κ. Βαγγέλης συνιστά στους παραγωγούς να είναι προσεχτικοί πριν κλείσουν την οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία. «Πολλοί διαμαρτύρονται ακόμα και είναι γεγονός ότι πολλοί ακόμα δεν πλήρωσαν. Πρέπει ο κάθε παραγωγός να προσέχει ιδιαίτερα και να παίρνει πληροφορίες από τράπεζες ο τάδε συνεταιρισμός, ο τάδε έμπορος τι είναι, πώς πάει. Εγώ προσωπικά σαν παραγωγός αυτό κάνω πάντοτε».

Μετέωρο το αίτημα για αποζημίωση της ακαρπίας
Μετέωρο παραμένει εν τω μεταξύ το αίτημα για αποζημίωση της ακαρπίας. Η Ένωση θα αποστείλει στο νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη όλες τις σχετικές επιστολές που είχε στείλει στην προκάτοχό του Κατ. Μπατζελή. Μέχρι στιγμής πάντως από την πολιτεία δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να δοθεί αποζημίωση για την ακαρπία όπως διαπιστώνει και ο κ. Βαγγέλης.
«Το ποσοστό ακαρπίας στα ακτινίδια εκτιμούμε ότι είναι γύρω στο 50% ευτυχώς γιατί στην αρχή βλέπαμε ότι ήταν κτήματα που είχαν 70% και 80% και 90%. Δυστυχώς στον ορίζοντα δεν φαίνεται κάποια αχτίδα φωτός για αποζημίωση. Και δυστυχώς ακαρπία έχουμε στα βασικά προϊόντα του νομού μας που είναι η ελιά και το πορτοκάλι.
Έχουν κι αυτά πολύ- πολύ μεγάλη ακαρπία, μεγαλύτερη κι από τα ακτινίδια. Θα στείλουμε όλα τα έγγραφα που είχαμε κάνει στην κυρία Μπατζελή μια που η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει αλλάξει να ενημερώσουμε και τον καινούργιο Υπουργό κι ο Θεός βοηθός» είπε ο πρόεδρος για τις κινήσεις που θα κάνει η Ένωση προς τη νέα ηγεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates