Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ενίσχυση για να χυμοποιηθούν τα πορτοκάλια ζητάει η Κοινοπραξία Εσπεριδοκαλλιεργητών


Η καρπόπτωση ξεκίνησε και η παρέμβαση της πολιτείας θα πρέπει να είναι άμεση

Αν μαζευτούν τα πορτοκάλια θα κινηθεί η τοπική οικονομία και θα αποδοθεί ΦΠΑ στο κράτος
Να δοθεί ενίσχυση για τη χυμοποίηση των πορτοκαλιών πριν αυτά πέσουν ολοκληρωτικά από τα δέντρα και σαπίσουν, ζητάει η  Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών Εσπεριδοκαλλιεργητών, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φετινή παραγωγή από τις έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις.

«Δεν είμαστε επαίτες και δεν θέλουμε να μας αντιμετωπίζει έτσι ο ΕΛΓΑ μέσω των αποζημιώσεων» δήλωσε σχετικά, μετά και την συνάντηση της Ένωσης Εσπεριδοκαλλιεργητών Ελλάδας που έγινε με την παρουσία του υφυπουργού κ. Μανιάτη πριν μερικές μέρες στην Αργοναυπλία, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ και εκπρόσωπος της Ο. Π. στην Ένωση Νικόλαος Γκίζας.
Ο ίδιος χαρακτήρισε απογοητευτική την κατάσταση που επικρατεί φέτος στην εσπεριδοπαραγωγή, τόσο από πλευράς ακαρπίας, όσο όμως και από πλευράς τιμών και διάθεσης των προϊόντων. Έτσι στην συνάντηση της Ένωσης τέθηκε προς τον κ. Μανιάτη το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα. Συγκεκριμένα ο κ. Γκίζας, αναφερόμενος στον διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης που επιζητά πλέον ο κλάδος εξήγησε: «Τέτοια εποχή τα προηγούμενα χρόνια στον κάμπο της Άρτας δεν μπορούσες να περάσεις από τα αυτοκίνητα και τα συνεργεία που μάζευαν τα πορτοκάλια. Σήμερα μοιάζει με καλοκαίρι ο κάμπος και σπάνια συναντάς αυτοκίνητο αν κινηθείς στους αγροτικούς δρόμους. Στους ίδιους δρόμους που τέτοια εποχή επικρατούσε συνωστισμός από τα τρακτέρ, δυστυχώς καταλαβαίνει κανείς ότι μετά και την αποδέσμευση έχει σταματήσει κάθε διαδικασία συλλογής και διακίνησης. Και πολύ φοβούμαστε με όλες τις πληροφορίες που έχουμε απ’ όλες τις κατευθύνσεις και από τους εξαγωγείς, αυτή θα είναι η χειρότερη χρονιά για την παραγωγή και ενδεχόμενα για το μέλλον της μετά το 2013. Κι επειδή ο υφυπουργός κ. Μανιάτης ήταν στην συνάντηση της Αργοναυπλίας αρνητικός μπορώ να πω σε ό,τι αφορά την ενίσχυση μέσω ΕΛΓΑ, μπορεί για την Άρτα να μην συμβεί κάτι τέτοιο, όμως θεωρώ ότι θα πρέπει να δούμε και στην περιοχή μας το θέμα διαφορετικά.
Δηλαδή να υπάρξει από πλευράς της πολιτείας, στη συγκεκριμένη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε μια ελάχιστη ενίσχυση για την κίνηση και στήριξη όλου του τομέα».

Η πρόταση
Αναφορικά με το ποια ακριβώς είναι η πρόταση η οποία κατατίθεται ο κ. Γκίζας έδωσε την εξής απάντηση: «Αυτή τη στιγμή παρότι είναι μειωμένη η φετινή παραγωγή υπάρχουν ήδη στα κτήματα αρκετές ποσότητες κάτω. Και το επόμενο διάστημα ίσως να έχουμε ακόμη περισσότερα πορτοκάλια στο έδαφος λόγω των βροχοπτώσεων. Αυτά τα πορτοκάλια θα είναι κρίμα να πάνε χαμένα και την ίδια ώρα οι αγρότες να μην εμφανίσουν στοιχεία παραγωγής για τη φετινή χρόνια και να χάσουν ενδεχόμενα ενισχύσεις για τα επόμενα χρόνια.
Γι’ αυτό λέμε ότι με ελάχιστη ενίσχυση από την πολιτεία, με πολύ μικρό κόστος δηλαδή θα μπορέσει ο κόσμος να μαζέψει τα πορτοκάλια που είναι για μεταποίηση και μέσω της μεταποίησης θα στηριχθεί και η εξαγωγή. Την ίδια στιγμή θα στηριχθεί και ο ίδιος ο παραγωγός διότι θα παραδώσει κάποιες ποσότητες και στο χυμοποιείο και στην εξαγωγή. Παράλληλα θα έχουμε μια κίνηση στην τοπική οικονομία. Θυμόμαστε όλοι ότι τέτοια εποχή είχαμε κάθε χρόνο μια ένταση στην απασχόληση και γεωργικών μηχανημάτων και εργατών.
Μια κίνηση δηλαδή με πολλές θετικές παραμέτρους και κυρίως με κοπή τιμολογίων και απόδοση ΦΠΑ στο κράτος. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει έχει ατονήσει. Αυτός ο οργασμός στην περιοχή μας δεν υπάρχει σήμερα. Χρήματα έπεφταν αρκετά σε άλλες εποχές, διότι κινούνταν το τοπικό εμπόριο. Το τρακτέρ έβαζε πετρέλαιο στο βενζινάδικο, ο εργάτης απέδιδε ΦΠΑ, ο αγρότης το ίδιο, οι πάντες.
Πιστεύω δηλαδή, πως θα πρέπει η πολιτεία να το δει αυτό το θέμα και να μην μας λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά ας το δει ο ΕΛΓΑ για το τι μπορεί να δώσει ή δεν ξέρω αν θα δώσει, εμείς όμως λέμε ότι με πολύ λιγότερα χρήματα τα οποία θα πέσουν πάλι στην ίδια την αγορά, θα μπορέσει να κινηθεί ο τομέας. Ένας τομέας ο οποίος είναι δεύτερη χρονιά φέτος που υποφέρει και δεν ξέρω αν θα μπορέσει να αντέξει περισσότερο».
-Ο ίδιος σημείωσε απαντώντας στις ερωτήσεις της «Η» για τον τρόπο ενίσχυσης ότι σήμερα δίνονται κάποια χρήματα από πλευράς χυμοποιείου τα οποία όμως δεν είναι τόσα ώστε να μπορούν οι αγρότες να καλύψουν τις δαπάνες για να μαζέψουν τα πορτοκάλια. «Την ίδια ώρα τα χυμοποιεία λένε ότι έχει εξαντληθεί το περιθώριο κέρδους και εννοώ τα συνεταιριστικά, ας μην αναφερθούμε στα ιδιωτικά και στα τοπικά και μας κατηγορήσουν ότι ακούμε μόνο την άποψη των τοπικών χυμοποιείων. ΤΑ ίδια λένε και τα συνεταιριστικά, αναφέροντας ότι να κάποια χρήματα τα έδινε η πολιτεία ως ενίσχυση στους παραγωγούς τότε θα τονωθεί η οικονομία διότι στην Ελλάδα δεν είναι λίγος ούτε ο κόσμος ούτε τα ποσά που διακινούνται γύρω από την εσπεριδοκαλλιέργεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Εσπεριδοκαλλιεργητών, είναι γύρω στις 50.000 οικογένειες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Λέμε λοιπόν και επιμένουμε ότι με μια ελάχιστη ενίσχυση θα μπορέσει να κρατηθεί ο τομέας και την ίδια ώρα θα έχει κέρδος το κράτος από το ΦΠΑ. Επίσης είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι τίθεται ζήτημα για το τι θα συμβεί από το 2013 και μετά. Δυστυχώς έχουμε περάσει ένα δύσκολο χρόνο πέρυσι, ο δεύτερος είναι φέτος κι έχουμε μπροστά μας άλλα δυο δύσκολα. Πολύ φοβούμαστε ότι δεν θα αντέξει ο κόσμος και θα εγκαταλείψει την καλλιέργεια», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η πρόταση έχει μεταφερθεί από την Κοινοπραξία προς το υπουργείο ενώ παράλληλα και σύμφωνα με τον κ. Γκίζα έχουν ενημερωθεί οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και από τις Ενώσεις. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία απάντηση και δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. Οπότε αυτός ήταν ο λόγος της συνάντησης της Κοινοπραξίας Εσπεριδοκαλλιεργητών στο Άργος, και πλέον όλοι βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου.
Τέλος ο κ. Γκίζας έκανε λόγο για τιμές ντροπής στην φετινή παραγωγή, καθώς όπως είπε οι παραγωγοί πλέον ενδιαφέρονται να φύγει η σοδειά τους που έχει αρχίσει να πέφτει από τα δέντρα και πρόσθεσε: «τις τιμές δεν τις αναφέρουμε καν γιατί πλέον είναι τέτοιες που κι εμείς ντρεπόμαστε να τις πούμε. Είναι εξευτελιστικές γιατί οι παραγωγοί θέλουν πλέον να μην σαπίσουν τα πορτοκάλια όπως έγινε πέρυσι κάτω από τα δέντρα. Η καρπόπτωση με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες έχει ξεκινήσει και πολύ φοβούμαι ότι αν δεν δοθούν κίνητρα άμεσα, θα σαπίσουν ξανά τα πορτοκάλια και θα τρέχουμε το καλοκαίρι πάλι για ψεκασμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates