Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας: Η Γεωργία μας ενώνει και έχει προοπτικές


Οι Νέοι Αγρότες της Πρέβεζας και άλλοι ενδιαφερόμενοι για τον αγροτικό τομέα, με την πρόσκληση και υποστήριξη της κας Μαρίας Ζέρβα (Αντινομάρχης Αγροτικών Πρέβεζας) απόλαυσαν μια παραγωγική ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων και θέσεων το πρωί της Κυριακής 5 Δεκ 2010 στο Πνευματικό Κέντρο Πρέβεζας (πρώην ψαραγορά).
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Ο κ. Λεωνίδας Ράβανος (πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας) αμέσως μετά την Επίσκεψη-ενημέρωσή του στις Βρυξέλλες (25-27/10/2010) και την ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής για τις προτάσεις της για την Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ μετά το 2013, αναζήτησε τρόπους γρήγορης διάδοσης των στοιχείων, ώστε οι Νέοι Αγρότες να δραστηριοποιηθούν εγκαίρως για τα θέματα που αφορούν το μέλλον τους.

Ανάμεσα στους 60 περίπου προσελθόντες την ηλιόλουστη Κυριακή διακρίναμε τον νέο-εκλεγέντα Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαϊλη, τον Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης Πρέβεζας κ. Κων/τίνο Γραμματικό, τον κ. Κώστα Αρβανίτη (Υπ. Οικονομίας), την κα Γεωργία Τασούλη, την κα Μαρία Ζώη, τον κ. Γιώργο Λιόντου, τον κ. Γιάννη Νούτση, τον κ. Διονύση Μπρούβα, τον κ. Σωτήρη Κολιοπάνο, τον κ. Θοδωρή Κορωναίο και τον κ. Αναστάσιο Γάτσιο.
Ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης παρουσίασε στοιχεία από την Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ μετά το 2013, και αναφέρθηκε στις θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ για τον προσδιορισμό του ΕΝΕΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΗ, την πρόταση της ΠΕΝΑ για την δημιουργία Τοπικών Αγροτικών Αγορών από αγρότες σε κάθε μεγάλη πόλη, καθώς και Δημοπρατηρίων στις Περιφέρειες που μπορούν. Επίσης αναφέρθηκε στον παρατηρούμενο «διαμελισμό» του αγροτικού χώρου σε πολλά Υπουργεία, αλλά και την ανάγκη για ενιαία προώθηση του ελληνικού τουρισμού με τα φημισμένα τοπικά αγροτικά προϊόντα και τον μοναδικό ελληνικό πολιτισμό. Τέλος επεσήμανε ότι τα προβλήματα αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων των αγροτών, θα μπορούσαν να λυθούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως «τακτοποιήθηκαν» τα προβλήματα της παρέμβασης στο περιβάλλον από τους ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ στις κατοικίες των αστών.
Ο συν. Καθηγητής Γεώργιος Δαουτόπουλος με θέμα «Η Γεωργία μας ενώνει» καθήλωσε όλους με την ανάλυση, τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις και την επιστημονική προσέγγιση στις λύσεις που πρότεινε για να έχουμε όλοι καλύτερο μέλλον. Μερικά από τα ψήγματα όσων ακούστηκαν είναι: Από τους τρεις πυλώνες της οικονομίας μόνο ο Αγροτικός «παράγει κάτι, από το τίποτε», ενώ ακόμα και ο δευτερογενής τομέας «μεταποιεί κάτι, από κάτι άλλο». Οι Γεωργοί και οι Γεωπόνοι συμμετέχουν στο θαύμα της ζωής, ενώ η γεωργία είναι ένα εργοστάσιο που καθαρίζει συνεχώς το περιβάλλον. Η Γεωργία είναι η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή τροφίμων και άλλων αγαθών για την επιβίωση του ανθρώπου. Το 40% της ετήσιας παραγωγής του το προσφέρει εμμέσως ο αγρότης στην φύση και τους άλλους έμβιους οργανισμούς. Η φύση μπορεί να υπάρξει χωρίς ανθρώπους, όμως ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την φύση. Μερικοί κρίσιμοι παράγοντες είναι: Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η αύξηση του κόστους ενέργειας, Τα γεωργικά εφόδια συγκεντρώθηκα στα χέρια λίγων πολυεθνικών, Οι αλυσίδες λιανικής κατέστησαν πανίσχυρες, Οι κλιματικές αλλαγές θα πλήξουν κυρίως την γεωργία & Οι διαθέσιμες για γεωργία εκτάσεις μειώνονται συνεχώς.
Οι συμμετέχοντες εστιαστήκαν κυρίως στην προσέγγιση των κύριων προβλημάτων, μεταξύ των οποίων: Η χρήση γης, Η εμπορία αγροτικών προϊόντων, οι λαϊκές αγορές, οι πιστοποιήσεις ποιότητας, Το συνεταιριστικό κίνημα, Ο πολυδιασπασμένος συνδικαλιστικός τομέας, Η γεωργική έρευνα, Η γεωργική εκπαίδευση και Η αειφορία της γεωργίας.
Ο κ. Λ. Ράβανος μας είπε ότι η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας προτίθεται να προκαλέσει και άλλες συναντήσεις-συζητήσεις με όλους όσοι εμπλέκονται στον αγροτικό τομέα και ενδιαφέρονται για αυτόν, αλλά και για να προβάλλουν την σημαντική συμβολή της αγροτικής οικονομίας στην ανάπτυξη της Ελλάδος, και τον ρόλο των αγροτών στην υποστήριξη της ζωής των αστών στις πόλεις.
Οι Νέοι Αγρότες της Πρέβεζας θα μετέχουν τόσο στην συζήτηση για την ΚΓΠ (5-2-2011, Θεσσαλονίκη), όσο και στην συνάντηση για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Τον Αγροτουρισμό (13-5-2011, Αθήνα)».

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates