Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Συμβολική Κατάληψη στην ΑΤΕ από την ΟΑΣΝΑ με αίτημα να παραμείνει κρατική


Εξευτελιστικές οι τιμές και καταστροφικές οι πολιτικές για τα αγροτικά προϊόντα
Κάνουν λόγο για «κοροϊδία και κλοπή των αγροτών η υπόθεση φωτοβολταϊκών»
Σε συμβολική κατάληψη του καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Άρτα προχωράει σήμερα στις  11 το πρωί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού έχοντας απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής όλων των αγροτών και των κτηνοτρόφων να συμμετέχουν με βασικό αίτημα να εξακολουθήσει η ΑΤΕ και η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ να λειτουργούν υπό το σημερινό κρατικό καθεστώς. Αυτό ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Ιανουαρίου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, στην διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος και τα μέλη του, αναφέρθηκαν σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας στην Άρτα, αλλά και στην «απάτη των Φωτοβολταϊκών», όπως την χαρακτήρισαν το πρόγραμμα που προωθήθηκε στον αγροτικό τομέα, κάνοντας λόγο για «κλοπή» και ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων στους αγρότες από τη ΔΕΗ.
Αναλυτικότερα ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ, Ευάγγελος Μπέτσας, αναφερόμενος στην φετινή εσπεριδοπαραγωγή, μίλησε για μια ακόμη χρονιά όπου οι επιπτώσεις από τις πολιτικές του παρελθόντος και από την τελευταία απόφαση πλήρους αποδέσμευσης γίνονται ορατές στην περιοχή, με τα πορτοκάλια να βρίσκονται στα τέλη του Γενάρη ακόμη στα κτήματα. Ο ίδιος καταφέρθηκε ενάντιων όλων των αντιαγροτικών αποφάσεων και πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στον αγροτικό τομέα, λέγοντας ότι: «Μέχρι πριν από δυο χρόνια έδιναν επιδοτήσεις και έθεταν πλαφόν στην καλλιέργεια, δηλαδή έδιναν επιδοτήσεις για να μην καλλιεργούμε και τώρα ξαφνικά λένε ότι θα επιδοτούνται στο εξής μόνο οι ενεργοί αγρότες, δηλαδή όσοι θα παράγουν. Στο μεταξύ πολλοί έχουν πουλήσει τα κτήματά τους και άλλοι τα εγκατέλειψαν πλήρως. Μια έτσι και μια αλλιώς, Αυτή είναι η πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Ότι, έγινε με τα σιτηρά, τα βαμβάκια, τα τεύτλα και τα καπνά. Δηλαδή εγκαταλείφθηκαν οι καλλιέργειες. Αυτό θέλουν να πετύχουν τώρα και με την εσπεριδοκαλλιέργεια, όπου με τιμές 6 έως 8 λεπτά το κιλό πουλήθηκαν φέτος τα πορτοκάλια- όσα πουλήθηκαν- και με 12 λεπτά τα μανταρίνια. Τιμές που δεν φτάνουν ώστε ο αγρότης να καλύψει τα συλλεκτικά και τα καλλιεργητικά έξοδα και την ίδια στιγμή οι μεσάζοντες και οι έμποροι κατεβάζουν ακόμη περισσότερο τις τιμές αυτές, χωρίς καμία κρατική προστασία του παραγωγού».
ΔΩΔΩΝΗ
«Τραγική» χαρακτήρισαν τα μέλη του Δ.Σ της ΟΑΣΝΑ και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κτηνοτροφικό τομέα με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα σιτηρά που οδηγεί σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους. «Την ίδια στιγμή η γαλακτοβιομηχανία που στήριζε τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση μέσω της ΑΤΕ, από εκείνους που όταν ήταν στην αντιπολίτευση φώναζαν «κάτω τα χέρια από τη ΔΩΔΩΝΗ» και σήμερα άλλαξαν στάση και προωθούν την ιδιωτικοποίηση της μέσω της ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ξέρετε πόσες κατασχέσεις θα γίνουν αν ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΕ; Κι αυτό που προωθείται ως λύση δηλαδή να περάσουν οι μετοχές της ΔΩΔΩΝΗ στα χέρια των κτηνοτρόφων και τις Συνεταιριστικών Οργανώσεων, μας βρίσκει αντίθετους. Πού ήταν οι μετοχές δηλαδή στο παρελθόν και ποιοι τις πούλησαν στην ΑΤΕ οι Συνεταιριστικές οργανώσεις δεν τις πούλησαν; Εμείς λέμε όχι και η πρόταση μας είναι διαφορετική. Να παραμείνει το σημερινό καθεστώς λειτουργίας της ΔΩΔΩΝΗ και η ΑΤΕ κάτω από την κρατική μέριμνα».
«Απάτη»
«Απάτη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος κ. Μπέτσας την υπόθεση των φωτοβολταϊκών και τα οποία χαρακτήρισε ως «λαμπόγυαλα» και πρόσθεσε σχετικά ότι, «Έγιναν φιέστες και ημερίδες για να κοροϊδέψουν τους αγρότες. Και από την Ένωση σε τοπικό επίπεδο παρακολουθήσαμε ημερίδα πριν από περίπου ένα χρόνο για το ίδιο θέμα. Είχαμε πει από τότε και δυστυχώς επαληθευθήκαμε, στην άποψή μας ότι, τη στιγμή που δεν έχουμε διατροφικά προϊόντα ώθησαν τους αγρότες ώστε τα εύφορα χωράφια να τα γεμίσουμε φωτοβολταϊκά. Ήταν όπως λέγαμε και στο παρελθόν ένα τέχνασμα της κυρίας Μπατζελή να διώξει πέρυσι τους αγρότες από τα μπλόκα και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα σήμερα. Περίπου 240 αγρότες έκαναν αιτήσεις στην περιοχή και πλήρωσαν χρήματα στη ΔΕΗ αλλά και χρήματα για να κάνουν μελέτες. Και δεν μπορεί να μην γνώριζαν ότι στην περιοχή δεν μπορεί να σηκώσει τα φωτοβολταϊκά τα δίκτυο, γιατί είναι γνωστό από το παρελθόν ότι δεν μπορεί να σηκώσει καν τα αντιπαγετικά. Για μας είναι ξεκάθαροι ότι τους κλέψανε τους ανθρώπους. Είναι ξεκάθαρη κλοπή, ότι έπαιρναν χρήματα για αιτήσεις χωρίς να μπορεί το δίκτυο να σηκώσει την παραγόμενη ενέργεια», είπε ο πρόεδρος ενώ στη συνέχεια τόσο ο Δημήτρης Ξυλογιάννης, όσο και ο Ιωσήφ Γείτονας, τόνισαν πως τα χρήματα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν στους αγρότες από τη ΔΕΗ. Μάλιστα ο κ. Ξυλογιάννης πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει εντόκως, διότι η ΔΕΗ τα έχει πάρει προ αρκετών μηνών. Και ο κ. Γείτονας αλλά και ο πρόεδρος κ. Μπέτσας, αναφέρθηκαν και στις αγορές εκτάσεων στην πεδινή περιοχή στις οποίες προχώρησαν αγρότες προκειμένου να κάνουν αιτήσεις στη ΔΕΗ για φωτοβολταϊκά, σε περιοχές που η ΔΕΗ ήξερε εκ των προτέρων ότι οι γραμμές της δεν σηκώνουν το βάρος της παραγόμενης ενέργειας και είναι αυτό που λέει σήμερα «κορεσμένες». Επιπλέον από πλευράς του κ. Ξυλογιάννη σημειώθηκε ότι όχι μόνο τα χρήματα που έλαβε η ΔΕΗ θα πρέπει να επιστρέψει αλλά και τα χρήματα που αποδεδειγμένα πλήρωσαν οι αγρότες με ευθύνη της ΔΕΗ στους μελετητές για την δημιουργία του φακέλου και τις μελέτες επί των κτημάτων που σχεδίαζαν την εγκατάσταση.
Ακτινίδια
Αναφορά έγινε και στις τιμές με τις οποίες πουλήθηκαν φέτος και τα ακτινίδια τις οποίες ο πρόεδρος χαρακτήρισε χαμηλές παρά το γεγονός ότι και σε αυτή την καλλιέργεια η παραγωγή ήταν φέτος μειωμένη, ενώ «συντάξεις πείνας χαρακτηρίστηκαν οι σημερινές συντάξεις του ΟΓΑ παρά τις δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης στο παρελθόν για αύξηση αυτών στα 700 και 800 ευρώ.
Ζήτημα τέθηκε και για την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ όπου σύμφωνα με τα νέα δεδομένα καλούνται οι παραγωγοί να ασφαλίσουν τις καλλιέργειές τους και να πληρώσουν χρήματα για το λόγω αυτό μέσα στον Γενάρη, όταν ήδη έχουν περάσει τρία χρόνια από τον τελευταίο παγετό του 2008 και δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις ακόμη στο σύνολο των δικαιούχων παραγωγών: «Ο ΕΛΓΑ στα Γιάννενα δεν έχει καν γεωπόνους να περάσουν για εκτιμήσεις ζημιών στα κτήματα και οι 10 που έχει στέλλονται σε άλλες περιοχές κάθε φορά για εκτιμήσεις», πρόσθεσε σχετικά με τον ΕΛΓΑ ο Κώστας Τσόγκας, ο οποίος επίσης ανέφερε σχετικά με τα Φωτοβολταϊκά «Δεν θα φάμε ρεύμα. Αυτό λέμε και αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο και να διεκδικήσουν άλλη πολιτική για την τοπική παραγωγή, βλέποντας που έχει φτάσει σήμερα η κατάσταση . ΝΑ πάρουν όλοι θέση στο θέμα βουλευτές, δήμαρχοι, Περιφερειάρχης».
Για το ζήτημα της λειτουργίας της ΑΤΕ υπό το κράτος και της ΔΩΔΩΝΗΣ με τη σημερινή μορφή ανακοινώθηκε σημερινή συμβολική κινητοποίηση αποκλεισμού του τοπικού τραπεζικού καταστήματος, ενώ επίσης ανακοινώθηκε η συμμετοχή της ΟΑΣΝΑ στην Πανελλαδική αγωνιστική κινητοποίηση στις 23 Φεβρουαρίου την οποία έχει προγραμματίσει το Πανελλήνιο Αγωνιστικό Μέτωπο, και συμμετέχει το ΕΚΑ. «ΝΑ είστε έτοιμοι για μαζικές ενωτικές και αγροτικές κινητοποιήσεις», αναφέρει το σχετικό κάλεσμα προς τους αγρότες από πλευράς της ΟΑΣΝΑ.
(28/1/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates