Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα αδιάθετα πορτοκάλια.


Ζητούν την στήριξη της εσπεριδοκαλλιέργειας στον Νομό Άρτας
Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς   ερωτούν τον  Υπουργό τι θα γίνει με τα αδιάθετα πορτοκάλια και ζητούν την στήριξη της εσπεριδοκαλλιέργειας στον Ν. Άρτας. Συγκεκριμένα στην ερώτηση με θέμα: «Στήριξη της εσπεριδοκαλλιέργειας στον Ν. Άρτας», την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός αναφέρονται τα εξής:
 «Για τους εσπεριδοκαλλιεργητές του Ν. Άρτας, η φετινή χρονιά ήταν μια από τις χειρότερες αναφορικά με την παραγωγή πορτοκαλιού. Αφενός, η παραγωγή ήταν μικρή λόγω ακαρπίας, αφετέρου, η ζήτηση ήταν ελάχιστη - όπως και οι εξαγωγές-, με αποτέλεσμα η μισή σχεδόν παραγωγή να παραμένει αδιάθετη στα δέντρα.
Δύο χρόνια μετά την κατάργηση της επιδότησης για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, η συγκομιδή καθίσταται ασύμφορη για τους παραγωγούς, ενώ οι ποσότητες φρούτων που προωθούνται στην εμπορία, αγοράζονται σε εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό.
Αναφέρεται ότι, οι εξαγωγές πορτοκαλιών δεν έχουν ξεπεράσει τους 5.000-6.000 τόνους, συνολική ποσότητα ελάχιστη σε σύγκριση με στοιχεία παλαιότερων ετών, όταν διατίθεντο στις αγορές του εξωτερικού 50.000-60.000 τόνοι πορτοκαλιών. Αναφορικά με την αδιάθετη ποσότητα, δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία, καθώς φέτος δεν συντάχθηκε δήλωση προβλεπόμενης παραγωγής από πλευράς των αγροτών, όπως συνέβαινε όλες τις προηγούμενες χρονιές, διότι δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση απ’ τον κανονισμό. Εκτιμάται όμως ότι στα δέντρα βρίσκονται περίπου 30.000-40.000 τόνοι πορτοκάλια.
Τα όσα περιγράφονται αφορούν μεν το Ν.Άρτας, η κατάσταση, ωστόσο, δεν διαφέρει σε άλλες περιοχές της χώρας με παραγωγή εσπεριδοειδών.
Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τη στήριξη της εσπεριδοκαλλιέργειας, η οποία τουλάχιστον στο Ν. Άρτας, παρότι απασχολεί χιλιάδες οικογένειες, απειλείται με αφανισμό;
(1/2/2011)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates