Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ναι από Σκανδαλίδη στο ψήφισμα των υπουργών Γεωργίας για την ΚΑΠ.


Το κείμενο της Ουγγρικής Προεδρίας για την «ΚΑΠ με ορίζοντα το 2020», που εγκρίθηκε με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. την Πέμπτη 17 Μαρτίου, κατέληξε σε συμπεράσματα που περιλαμβάνουν βασικές θέσεις τις οποίες έχει υποστηρίξει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την χώρα μας στην συνεδρίαση.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, με τα συμπεράσματα διαφώνησαν τα κράτη μέλη: Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Δανία. Από αυτές είναι γνωστές οι θέσεις των Ηνωμένου Βασιλείου, Σουηδίας και Δανίας για κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ καθώς και οι διεκδικήσεις πολλών νέων κρατών - μελών για εξίσωση των άμεσων ενισχύσεών τους με εκείνες των παλαιών κρατών-μελών, ζητήματα που κάθε άλλο παρά αποτυπώνουν τα συμπεράσματα της Προεδρίας.
Ειδικότερα, στα συμπεράσματα τονίζεται η σκοπιμότητα να υπάρχει μια ισχυρή ΚΑΠ και μετά το 2013 με βασικό εργαλείο τις άμεσες ενισχύσεις που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του αγροτικού κόσμου, την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και την παροχή δημόσιων αγαθών, όπως η παραγωγή διατροφικών προϊόντων και η προστασία των φυσικών πόρων. Ότι μια βιώσιμη παραγωγική και ανταγωνιστική γεωργία μπορεί να συμβάλλει στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική και στην αύξηση της απασχόλησης. Ότι η ΚΑΠ πρέπει να είναι απλή στην εφαρμογή και να διατηρήσει τους δύο συμπληρωματικούς πυλώνες της.
Αναγνωρίζεται η ανάγκη για μια πιο ισόρροπη κατανομή των πόρων ανάμεσα στους γεωργούς των κρατών-μελών της Ε.Ε. Προβάλλεται στο πλαίσιο αυτό, να χρησιμοποιηθούν ρεαλιστικά κριτήρια, οι όποιες μεταβολές να γίνουν σε βάθος χρόνου και να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην προκύψουν διαταραχές στα κράτη-μέλη και στους γεωργούς, που θα έθεταν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της γεωργίας. Δίνεται ευελιξία στα κράτη-μέλη για την κατανομή της ενίσχυσης ανάμεσα στους γεωργούς με μεταβατική περίοδο ώστε να μην προκύψουν απότομες μεταβολές, καθώς και να εστιάσουν την ενίσχυση σε ενεργούς αγρότες και να προβλέψουν ειδικά μέτρα για τη στήριξη των μικρών παραγωγών.
Επιβεβαιώνεται η συνέχιση των μέτρων για τη ρύθμιση της αγοράς των γεωργικών προϊόντων ώστε να εξασφαλίζεται ένα δίχτυ ασφαλείας για το εισόδημα των γεωργών. Τονίζεται ο ρόλος της καλής λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού των γεωργικών προϊόντων και της αύξησης του μεριδίου προστιθέμενης αξίας που αντιστοιχεί στους παραγωγού.
Υπογραμμίζεται ακόμη η ανάγκη να στηριχθεί η είσοδος νέων γεωργών στη γεωργία, η απλούστευση της ΚΑΠ, η πρόβλεψη μέτρων για την διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών, πολιτικές ώστε τα ευρωπαϊκά προϊόντα να μην αντιμετωπίζουν άνισο ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα, καθώς και η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Τα υπόλοιπα θέματα του Συμβουλίου
Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνόδου των υπουργών αυτά έχουν ως εξής:
  • Επιβεβαιώθηκαν από τα κράτη-μέλη οι θέσεις τους για την έγκριση της κυκλοφορίας τριών γενετικά τροποποιημένων προϊόντων (βαμβάκι και δύο ποικιλίες αραβοσίτου). Η Ελλάδα έχει καταψηφίσει τις αντίστοιχες αποφάσεις. Στο Συμβούλιο δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη ψηφοφορία για την έγκριση των προτάσεων της Επιτροπής. Στις περιπτώσεις αυτές, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τις προτάσεις της, πρακτική που συνήθως ακολουθεί.
  • Η Επιτροπή παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ε.Ε., κατά το τελευταίο τρίμηνο, η οποία παρουσιάζει σημαντική βελτίωση.
  • Υπό τα Διάφορα συζητήθηκε το θέμα της απλούστευσης της ΚΑΠ, με βάση αίτημα μιας ομάδας κρατών-μελών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η Προεδρία παρουσίασε τα αποτελέσματα έκθεσης σχετικά με την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών πολιτικών για την καλή διαβίωση των ζώων. Ορισμένα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αναφέρθηκαν στην προσοχή που πρέπει να δοθεί στο θέμα των γεωργικών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις χώρες Mercosur ώστε να μη θιγούν τα ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα και να εξασφαλιστεί η ισότιμη είσοδος των ευρωπαϊκών προϊόντων στις χώρες αυτές (όπως οι κονσέρβες ελληνικών ροδάκινων).
  • Τέλος, για μια ακόμη φορά, οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Ισπανίας, που υποστηρίχτηκαν από Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία και Πολωνία, έθεσαν το πρόβλημα των χαμηλών τιμών του ελαιολάδου και ζήτησαν να ληφθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ανάκαμψη των τιμών και την προστασία των ελαιοπαραγωγών.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates