Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Πλήγμα για την πτηνοτροφία οι αυξήσεις σε δημητριακά και επιτόκια.


Παύλος Μίχας: «Τσουνάμι» που θα πλήξει όλον τον πρωτογενή τομέα!
Πιστωτική ασφυξία για τις πτηνο-κτηνοτροφικές επιχειρήσεις

Για «τσουνάμι» που θα πλήξει όλον τον πρωτογενή τομέα εάν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτηνοτρόφων Ελλάδας και πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας Παύλος Μίχας
Ανάστατοι είναι οι πτηνο-κτηνοτρόφοι της χώρας εξαιτίας των υψηλών τιμών στα δημητριακά που ανεβάζουν σημαντικά το κόστος παραγωγής δημιουργώντας ζήτημα επιβίωσης για τους ίδιους. Από την άλλη μεριά τα υψηλά επιτόκια δανεισμού στην ΑΤΕ, περίπου στο 11%, καθιστούν απαγορευτική τη δανειοδότηση. Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτηνοτρόφων Ελλάδας και πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας Παύλος Μίχας κάνει λόγο για «τσουνάμι» που θα πλήξει όλον τον πρωτογενή τομέα εάν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.
«Νομίζω πως υπάρχει αυτή τη στιγμή αλλά θα είναι πάρα πολύ πιο ισχυρό μετά από δυο-τρεις μήνες διότι φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν μερικά προβλήματα που έχει η κτηνοτροφία» τονίζει ο κ. Μίχας επισημαίνοντας πως δεν είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός «τσουνάμι» που προσέδωσε για να περιγράψει τη δύσκολη κατάσταση που διέρχεται ο πρωτογενής τομέας.


Διπλασιασμός των τιμών στις ζωοτροφές
Ο διπλασιασμός των τιμών στις ζωοτροφές ανεβάζει τρομακτικά το κόστος παραγωγής ενώ την ίδια στιγμή η δυσμενής οικονομική θέση που βρίσκονται οι καταναλωτές δεν επιτρέπει ικανή αύξηση της τιμής του προϊόντος στο ράφι που θα μπορούσε να καλύψει κάπως τη διαφορά. Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχας από πέρσι ανέβηκαν περίπου 100 ευρώ/τόνο όλα τα δημητριακά ενώ τονίζει πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην πτηνοτροφία αλλά σε όλο τον πρωτογενή τομέα. «Τίποτε δεν πάει καλά. Πώς αυτός ο παραγωγός θα μπορέσει να δει άσπρη μέρα; Πώς θα αντεπεξέλθει στα δάνειά του όταν στην ΑΤΕ που στήριζε τον παραγωγό τα επιτόκια έχουν ανέβει στο 11%; Γι’ αυτό μιλάω για τσουνάμι» ανέφερε ο κ. Μίχας δικαιολογώντας το χαρακτηρισμό.


Συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας
Οι δυσκολίες δανειοδότησης και τα προβλήματα ρευστότητας στον κλάδο δημιουργούν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. «Βάζουν όσο (επιτόκιο) θέλουν που δεν ξέρουμε πώς θα τα πληρώσουμε αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε και κεφάλαια κίνησης διότι οι τράπεζες δεν έχουν λεφτά και δεν μπορούν να δώσουν δάνεια» είπε ο κ. Μίχας και τόνισε ότι μία λύση θα ήταν να στηριχθεί ο κλάδος της πτηνοτροφίας με κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου χωρίς εμπράγματες διασφαλίσεις.
Από τα δάνεια συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ που με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα δοθούν το επόμενο διάστημα στον πρωτογενή τομέα και που θα είναι μέρος του συνολικού πακέτου των εγγυήσεων που δύναται να παράσχει για τελευταία χρονιά φέτος η ελληνική κυβέρνηση προς τις εμπορικές τράπεζες, ο υπουργός κ. Σκανδαλίδης υποσχέθηκε ότι τα 40 εκατομ. θα πάνε στην πτηνοτροφία.


Σε καλό δρόμο
Ο κ. Μίχας αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγιναν με τους συναρμόδιους Υπουργούς για το θέμα αυτό την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και που τα αποτελέσματα επιτρέπουν κάποιες ελπίδες για ενίσχυση του κλάδου. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια διότι θ’ αφανιστεί ο κλάδος της πτηνοτροφίας, ο πρωτογενής τομέας γενικώς εάν δεν ενισχυθεί στη συγκεκριμένη περίοδο διότι θα υπάρχει ντόμινο από προβληματικές επιχειρήσεις. Θα πρέπει να στηριχθούν με κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου χωρίς εμπράγματες διασφαλίσεις. Διαφορετικά μπορεί να εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο, θα πάει ο παραγωγός στην τράπεζα να πάρει το δάνειο αυτό με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, η τράπεζα θα πει θέλω εμπράγματες διασφαλίσεις οπότε δεν θα το πάρει, δεν θα μπορέσει να ταΐσει τα ζώα του με αποτέλεσμα να έχουμε πανικό, κλείσιμο επιχειρήσεων κλπ.
Είμαστε όμως σ’ έναν καλό δρόμο. Με την υποστήριξη και των βουλευτών της Άρτας και του Παύλου του Στασινού με τον Βαγγέλη τον Αργύρη είδαμε χθες (Πέμπτη 17/3) όλους τους Υπουργούς, τον κ. Σαχινίδη (Υφυπουργός Οικονομικών), τον κ. Σκανδαλίδη (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), τον κ. Χρυσοχοΐδη (Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας), τα συναρμόδια αυτά υπουργεία διότι  έχει 1 δις. η κυβέρνηση, το τελευταίο 1 δις. για εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Τέλος του 2011 τελειώνουν αυτά και δεν ξαναϋπάρχουν τέτοιες εγγυήσεις. Έχει πάρει λοιπόν απ’ το 1 δις. το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 300 εκατομ. ευρώ για να στηρίξει με δάνεια την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου να πάρει ο πρωτογενής τομέας κάποια χρήματα να μπορέσουν να κάνουν καλλιέργειες, να ενισχυθούν οι χοιροτροφικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και η πτηνοτροφία. Λοιπόν απ’ αυτά τα 300 εκατομ. η πτηνοτροφία τελικά κατάφερε να πάρει περίπου τα 40 εκατομ. Είναι ελάχιστα τα λεφτά αλλά είναι μια τόνωση. Υποσχέθηκε ο κ. Σκανδαλίδης ότι αυτά θα εισηγηθεί στον κ. Σαχινίδη που είναι αυτός που υπογράφει τελικά για να υπάρχει η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Εμείς θέλαμε 60 εκατομ για να μπορέσει να ενισχυθεί η πτηνοτροφία όμως ας είναι και 40 εκατομ. τα οποία αυτό σημαίνει ένα 5% επί του τζίρου της κάθε επιχείρησης για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα δημητριακά για να ταϊστούν τα κοτόπουλα».


Αυστηρή πολιτική, χωρίς απολύσεις
Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, με μια αξιοζήλευτη πορεία στο χώρο και απασχολώντας σήμερα 340 εργαζόμενους, βιώνει την πίεση της οικονομικής κρίσης και προσπαθεί να προσαρμόσει την πολιτική του στις νέες συνθήκες, χωρίς απολύσεις εργαζομένων αλλά με  μια αυστηρή και «νοικοκυρεμένη» πολιτική δηλ. με την περικοπή κάποιων εξόδων «που γινόταν και δεν χρειαζόταν» για να μπορέσει ν’ αντεπεξέλθει και να διατηρηθούν όλες θέσεις εργασίας. Ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο εφαρμογής επιχειρησιακών συμβάσεων στους εργαζομένους του Συνεταιρισμού.
«Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος επί σειρά ετών κάθε χρόνο έπαιρνε κάποια μέτρα γι’ αυτό είναι και στο επίπεδο αυτό και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτηνοτροφική επιχείρηση της Ελλάδος. Έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο που είμαστε ζηλευτοί στην αγορά, έχουμε πάρα πολύ ωραίο προϊόν γι’ αυτό κι έχουμε χρέος αυτό το εργοστάσιο να το κρατήσουμε» τόνισε ο κ. Μίχας.


Αποφάσεις Γ.Σ.
Ο πρόεδρος του Π.Σ.Α. αναφέρθηκε και στις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου λέγοντας: «Ο Πτηνοτροφικός δεν είναι έξω απ’ αυτή τη λαίλαπα την οποία περνάει η εθνική οικονομία και η Ελλάδα γενικώς, πρέπει λοιπόν να πάρει αυστηρά μέρα. Πρότεινα διάφορα μέτρα στη Γ.Σ. η οποία με ομόφωνη απόφασή της μας εξουσιοδότησε σαν Δ.Σ. να προχωρήσουμε.
Κατ’ αρχήν αρχίσαμε από τα ίδια τα μέλη. Αυξήσαμε την τροφή που πουλάμε στα μέλη μας για να μεγαλώσουν τα κοτόπουλα κατά 2 Λεπτά που αυτό σημαίνει δηλαδή εισφορά ανά κιλό τροφής προς το Συνεταιρισμό. Αποφασίσαμε να «στριμώξουμε» λίγο με την καλή έννοια το εργατικό δυναμικό να μην υπάρχουν υποασποασχολούμενοι. Εργαζόμενοι και συνέταιροι δεν διαφέρουν καθόλου. Για το μεροκάματο παλεύουμε όλοι».
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις για απολύσεις προσωπικού ο κ. Μίχας είπε: «Αυτός είναι ο σκοπός που λέμε θα πρέπει να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας. Και δεν σας κρύβω ότι θα προσπαθήσω να εφαρμόσω τις επιχειρησιακές συμβάσεις για δύο χρόνια. Βέβαια ο χαμηλόμισθος δεν θα πειραχθεί καθόλου ενώ κάποιες εργαζόμενος ο οποίος έχει έναν πολύ καλό μισθό δεν πειράζει ν’ αφήσει 100 ευρώ».
Για την αύξηση στην τιμή των δημητριακών και αν αυτή έχει μετακυλιστεί στην τιμή του προϊόντος στο ράφι ο κ. Μίχας είπε: «Αυτός είναι και ο λόγος που παίρνουμε όλα αυτά τα μέτρα. Εάν θα μπορούσαμε να μετακυλίσουμε την αύξηση στο κοτόπουλο στο ράφι δεν θα υπήρχε πρόβλημα και ας υπήρχε αύξηση των δημητριακών. Αυξήσαμε κάτι τι, αλλά δεν πιάσαμε το κόστος. Θα ‘πρεπε ν’ αυξήσουμε περίπου 50Λ το κιλό για να πιάσουμε το κόστος κι αυξήσαμε περίπου 25Λ.
Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην αγορά, υπάρχει μεγάλη ανεργία, οι μισθοί έχουν πέσει κι από τη στιγμή που πέφτει η οικονομική δυνατότητα του εργαζόμενου έχουν πέσει λίγο και οι καταναλώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που λέω ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα σε όλες τις επιχειρήσεις για ν’ αντεπεξέλθουμε διότι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα μείνουν θα είναι κυρίαρχες στην αγορά και ένας απ’ αυτούς πιστεύω να είναι κι ο Συνεταιρισμός. Θα πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα να προστατεύσουμε τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό διότι έχουμε χρέος και στα παιδιά μας αλλά και στην κοινωνία της Άρτας που απασχολούνται τόσοι άνθρωποι».

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates