Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών Αυτοτελώς Απασχολούμενων Αγροτών Κλάδου Κύριας Ασφάλισης (άρθρο 48 Ν. 3943/2011).


Σας ενημερώνουμε ότι με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 48 του Ν.3943/2011
≪Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών≫ (ΦΕΚ 66 Α´/31-3-2011), τις οποίες και σας κοινοποιούμε, προβλέπεται νέα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών, για τους αυτοτελώς απασχολούμενους οφειλέτες του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης.

Όροι – Προϋποθέσεις της ρύθμισης

Παραθέτουμε κατωτέρω τους κυριότερους όρους της ρύθμισης, όπως αυτοί προβλέπονται από το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο: 

α) Οι δόσεις καθορίζονται στις 20, το ανώτερο, και είναι τριμηνιαίες. 
β) Το ύψος κάθε τριμηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των €150. 
γ) Ρύθμιση μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση που οφείλονται καθυστερούμενες εισφορές ποσού € 600 και άνω. 
δ) Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι η καταβολή της τρέχουσας εισφοράς και της πρώτης δόσης.

ΑΔΑ: 4Α374691ΩΔ-Λ

Σχετικά με τη ρύθμιση σας γνωρίζουμε επιπλέον τα παρακάτω: 

Ο αριθμός και το ύψος των δόσεων θα καθορίζονται ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Το αρμόδιο για τη ρύθμιση Όργανο θα λαμβάνει επίσης υπόψη του την τήρηση ή μη από τον οφειλέτη των όρων τυχόν προηγούμενων ρυθμίσεων.
Οι οφειλέτες που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει πριν τη συνταξιοδότησή τους να έχουν καταβάλει όλες τις οφειλόμενες εισφορές τους. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μην καθυστερήσει η συνταξιοδότησή τους, θα γίνονται τόσες δόσεις όσα τα τρίμηνα που απομένουν μέχρι τη συνταξιοδότηση.
Αν ο οφειλέτης εκπέσει της ρύθμισης, μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση για ρύθμιση μετά από ένα έτος από την ένταξή του σε αυτή. Ως έναρξη του έτους λογίζεται ο μήνας καταβολής της πρώτης δόσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει ρύθμιση και πριν την παρέλευση του έτους. Στις περιπτώσεις αυτές, για την ένταξη στη ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει το ποσό τριών (3) δόσεων (την πρώτη και τις δύο τελευταίες).
Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν κατόπιν αίτησής τους και όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με προγενέστερες διατάξεις, όσον αφορά στο μέρος της οφειλής που δεν έχει εισπραχθεί. Επισημαίνουμε, ότι για την ένταξη στην ως άνω ρύθμιση των αυτοτελώς απασχολούμενων ασφαλισμένων δεν απαιτείται πλέον η καταβολή του παραβόλου της παρ. 3 του άρθρου 56 του Ν. 3863/2010. 

Έκπτωση από τη Ρύθμιση 
Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δύο συνεχόμενων δόσεων, καθώς και η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών συνεπάγεται την έκπτωση από τη ρύθμιση και καθιστά άμεσα απαιτητό το σύνολο του οφειλόμενου ποσού. 
Συνεπώς, ο οφειλέτης θα πρέπει απαραιτήτως να πληρώνει κάθε εξάμηνο την τρέχουσα εισφορά του εμπρόθεσμα διαφορετικά θα εκπίπτει άμεσα της ρύθμισης.

Εάν ο οφειλέτης δεν πληρώσει ένα τρίμηνο τη δόση του, θα πρέπει να την πληρώσει οπωσδήποτε, εμπρόθεσμα, το επόμενο τρίμηνο, διαφορετικά επίσης θα εκπέσει της ρύθμισης.

Ασφαλιστική ενημερότητα 

Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση και τηρούν τους όρους αυτής, χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας έως έξι μηνών.

Υποβολή αίτησης
Οι οφειλέτες θα πρέπει να υποβάλουν στο εξής αίτηση στο συνημμένο νέο έντυπο αίτησης ΡΔ1. (Το μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενο σχετικό έντυπο της εγκυκλίου αριθ. 5/2010 καταργείται.)

ΑΔΑ: 4Α374691ΩΔ-Λ

Στους αιτούντες οφειλέτες, που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση των οφειλόμενων εισφορών τους, θα αποστέλλεται ειδική ειδοποίηση καταβολής εισφοράς στην αμέσως επόμενη της αίτησης αποστολή ειδοποιήσεων.

Σε περίπτωση που οι οφειλέτες επείγονται να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση (για να τους χορηγηθεί βιβλιάριο Υγείας ή ασφαλιστική ενημερότητα), θα πρέπει οι αρμόδιοι

Ανταποκριτές ΟΓΑ να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΓΑ (Κεντρική

Υπηρεσία – Υποκαταστήματα), για να λάβουν οδηγίες σχετικά με το πληρωτέο ποσό και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Αρμόδια για τη ρύθμιση Όργανα

Αρμόδια όργανα για τη ρύθμιση της τμηματικής καταβολής των καθυστερούμενων οφειλών του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης είναι ο Προϊστάμενος του Κλάδου Κύριας

Ασφάλισης (για τις αιτήσεις αρμοδιότητας της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΟΓΑ) ή ο Προϊστάμενος του κατά τόπο αρμόδιου Υποκαταστήματος του ΟΓΑ.

Άλλες επισημάνσεις
Ρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει με τις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 2458/1997, του άρθρου 9 του Ν. 3250/2004, του άρθρου 19 του Ν.3833/2010 και των άρθρων 53 έως και 62 του Ν.3863/2010 εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την εξόφληση της ρυθμισθείσας οφειλής (ή την έκπτωση από τη ρύθμιση, σε περίπτωση μη τήρησης των όρων αυτής).

Επισημαίνουμε, ότι μόνη η υποβολή της αίτησης δεν σημαίνει και υπαγωγή του αιτούντα στη ρύθμιση. Ο αιτών εντάσσεται στη ρύθμιση – και κατά συνέπεια θεωρείται ασφαλιστικά ενήμερος ή δικαιούται βιβλιάριο υγείας – μόνο αφού καταβάλει την τρέχουσα εισφορά και την πρώτη δόση του, και βέβαια στη συνέχεια οφείλει να τηρεί τους όρους της ρύθμισης.

Τέλος, σημειώνουμε ότι οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν από 31-3-2011 και αφορούν μόνο στους αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Συνεπώς, η εγκύκλιός μας αριθ. 5/2010 ισχύει πλέον μόνο για ρυθμίσεις οφειλών των εργοδοτών – επιχειρήσεων του Ν.3232/2004, για τις οποίες εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του Ν. 3863/2010. Για ρύθμιση δόσεων επιχειρήσεων θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται το Προσωρινό Υπόδειγμα 2 της εγκυκλίου αριθ. 5/2010.

Συνημμένα: Παράρτημα διατάξεων και 1 Υποδ. Αίτησης

Ο Διοικητής

Παναγιώτης Θ. Πέτρουλας

ΠΗΓΗ: ΟΓΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates