Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Οι Νέοι Αγρότες οργανώνονται στην Καστοριά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22-6-2011


Για την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013 και την ΓΕΩΡΓΙΑ 2020 συζήτησαν το βράδυ (20.00) της Τρίτης, 21 Ιουν 2011, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυκάρπης Καστοριάς, νέοι της Καστοριάς με τον Τεχνικό Συνεργάτη της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, με την υποστήριξη του Άκη Γιάτσογλου (ΑΓΡΟΡΑΜΑ, 6936054007).

Κατά την διάρκεια της συζήτησης και μετά τις ερωταποκρίσεις έγινε απολύτως σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για προβληματισμό και ενεργοποίηση για τις συνθήκες στον αγροτικό κόσμο τόσο για το 2020, αλλά και για το 2030 και 2040, διότι οι Νέες και οι Νέοι Αγρότες εκτιμάται ότι θα είναι ΕΝΕΡΓΟΙ Αγρότες για πολλά χρόνια ακόμα και πρέπει να ασχοληθεί κάποιος εντατικότερα και με το μέλλον του αγροτικού κόσμου.

Από τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν φαίνεται ότι θα υπάρχει συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων, ενώ όλες οι ενδείξεις προσανατολίζονται ότι θα υπάρξει, για πολλούς λόγους, αύξηση της τιμής των βασικών ειδών διατροφής. Στόχος των επαγγελματιών αγροτών πρέπει να είναι η επαναφορά μέρους της απολεσθείσας υπεραξίας των αγροτικών προϊόντων διατροφής στον παραγωγό, διεισδύοντας στον έλεγχο τμήματος της διακίνησης και εμπορίας της αγροτικής παραγωγής.

Επίσης φάνηκε ότι από τον επιδιωκόμενο προσδιορισμό του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων προκύπτει η δυνατότητα πολυαπασχόλησης χωρίς την απώλεια της αγροτικής επαγγελματικής ιδιότητας, όπως είναι ο αγροτουρισμός, η παραγωγή ενέργειας (Φ/Β, βιομάζα κλπ), μεταποίηση κλπ.

Είναι επιτακτική η ανάγκη για το μέλλον του αγροτικού κόσμου να: Καθορισθεί το αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων, Δημιουργηθούν αγροτικά σχολεία για τα αγροτόπαιδα, Διαμορφωθούν συνθήκες Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Δημοπρατήρια, Παραχθεί εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα και σύστημα διάχυσης πληροφοριών και Αξιοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις, που κρατήθηκαν για τους αγρότες, από πραγματικούς επαγγελματίες αγρότες.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας υπέγραψε το καταστατικό ίδρυσης Ένωσης Νέων Αγροτών Καστοριάς και για όσους ακόμα θα ήθελαν να μετέχουν στην Ένωση και είναι αγρότες ηλικίας 18-40 ετών, μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους: Θωμά Μόσχο (Πολυκάρπη-6974631337), Παναγιώτη Δάγγα (Πολυκάρπη-6974761349) και Δαμιανό Λεβαντή (Τοιχιό-6949650820).

Η Διοικητική Ομάδα καθόρισε συναντήσεις για την Ένωση Νέων Αγροτών τουλάχιστον μία κάθε μήνα, την δεύτερη Τετάρτη, και μέχρι την εξεύρεση έδρας, οι επόμενες συναντήσεις, ανοικτές σε κάθε ενδιαφερόμενο, θα γίνουν στο Τοιχιό (13/7/2011), στο Άργος Ορεστικό (10/8/2011) στη Μεσοποταμία (14/9/2011), στην Κορησό (12/10/2011) και Καστοριά (9/11/2011).

Η Διοικούσα Επιτροπή θεωρεί εξαιρετική ευκαιρία γιαόσες Νέες και Νέους Αγρότες μπορούν να συμμετέχουν στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Χίος, 9-11/9/2011) για να συναντηθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες και πρακτικές με Νέες και Νέους Αγρότες από όλη την Ελλάδα ενώ θα συζητούν για την Πολυαπασχόληση στον Αγροτικό Τομέα. Επίσης ενημερώθηκαν για την προσπάθεια να προσεγγισθούν οι αστοί για να ενημερωθούν για την Κοινή Γεωργική Πολιτική στο Ζάππειο (Αθήνα) 27/9/2011 στο Συνέδριο για το κοινό μέλλον Υπαίθρου & Πόλης με θέμα «Κάντε την Γεωργία τρόπο Ζωής»

Με πρώτη ευκαιρία προτάθηκε να επιδιωχθούν συναντήσεις με Νέους Αγρότες από άλλες κοντινές περιοχές, όπως της Φλώρινας, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας αλλά και μακρύτερες με σημεία επαφής τις περισσότερες από 30 Ενώσεις Νέων Αγροτών σε όλη την Ελλάδα.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates