Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ενημερωτική ημερίδα της ΕΑΣΑ-Φ: Βακτήριο της ψευδομονάδας καταστρέφει την ακτινιδιά.


Β. Βαγγέλης: Η πρόληψη αναγκαία για την επιβίωση

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των ακτινιδιοπαραγωγών στην ενημερωτική ημερίδα της ΕΑΣΑ-Φ για το βακτήριο της ψευδομονάδας που καταστρέφει την ακτινιδιά. Μέτρα πρόληψης του βακτηρίου που καταστρέφει την ακτινιδιά, συζητήθηκαν στην ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποίησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας, την Δευτέρα 30 Μαΐου στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ όπου υπήρξε μεγάλη προσέλευση των ακτινιδιοπαραγωγών της περιοχής. Στην ημερίδα τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της πρόληψης για την προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος των ακτινιδιοκαλλιεργητών για τους οποίους είναι και θέμα επιβίωσης, δεδομένου ότι η Άρτα κατέχει ένα σημαντικό ποσοστό στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς, με μία παραγωγή η οποία κυμαίνεται γύρω στους 20.000 τόνους, με ανοδική τάση. Στα κύρια χαρακτηριστικά και στον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας που οφείλεται στο βακτήριο ψευδομονάδα (Pseudomonas Syringae Pv Actinidaeae) αναφέρθηκε η Δρ. Μαρία Χολέβα, ερευνήτρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Ξεριζώθηκαν 100.000 στρ. στην Ιταλία
Έγινε αναλυτική περιγραφή του βακτηρίου και των συμπτωμάτων εμφάνισής του ενώ παρουσιάστηκαν τα γενικά προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται  και η στρατηγική αντιμετώπισής του. Όπως διευκρινίστηκε, μέχρι στιγμής το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι υπαρκτό, σε αντίθεση με την γειτονική Ιταλία όπου το εν λόγω βακτήριο έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές και έχουν εκριζωθεί και καεί περίπου 100.000 στρέμματα ακτινιδιοφυτειών, ωστόσο ο κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας στη χώρα μας υπάρχει και γι’ αυτό το λόγο δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη. Ως εκ τούτου οι ακτινιδιοπαραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα φυτά τους για τυχόν προσβολές του βακτηρίου και να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας που προτείνουν οι ειδικοί.
Η είσοδος του παθογόνου στο φυτό γίνεται δια μέσου των στοματίων των φύλλων μετά από έντονη βροχή, χαλάζι ή ανεμοθύελλα. Χαρακτηριστικό της παρουσίας του βακτηρίου είναι η έκκριση ενός πηκτού υγρού, σκούρου κόκκινου χρώματος, στο ύψος της διακλάδωσης των κύριων βραχιώνων. Τα μπουμπούκια και τα λουλούδια έχουν μια καφετί απόχρωση και τα καρπίδια στη συνέχεια μαραίνονται και ατροφούν.

Μέτρα προφύλαξης
Στους ακτινιδιοπαραγωγούς συνιστάται να πράξουν όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες που βοηθούν στην αποφυγή ή και στη μη εξάπλωση του βακτηρίου (απολύμανση εργαλείων, ξερίζωμα και κάψιμο προσβεβλημένων φυτών). Στα προληπτικά μέτρα γενικού χαρακτήρα είναι και η τακτική επιθεώρηση του κτήματος για τον έλεγχο τυχόν συμπτωμάτων, επίσης να αποφεύγεται το κλάδεμα σε βροχερές περιόδους, το πότισμα να γίνεται με το ελάχιστο βρέξιμο των δέντρων, να απολυμαίνονται τακτικά τα εργαλεία κλαδέματος κλπ.

Β. Βαγγέλης: «Να το προφτάσουμε προτού εκδηλωθεί»
Ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Βαγγέλης Βαγγέλης δήλωσε για το θέμα: «Γίνεται μια ημερίδα σήμερα για τους ακτινιδιοπαραγωγούς για τις ακτiνιδιοφυτείες  σχετικά με μια καινούργια ασθένεια που προσβάλει τα ακτινίδια.
Είναι ένα βακτήριο που η επιστημονική του ονομασία είναι ψευδομονάς για τα ακτινίδια και επειδή είναι πολύ ανησυχητικό γιατί στην Ιταλία που εκδηλώθηκε προσεβλήθησαν 100.000 στρέμματα περίπου τα οποία ξεριζώθηκαν και κάηκαν και επειδή δεν γιατρεύεται αυτή ασθένεια μόνο προλαμβάνεται γι’ αυτό καλέσαμε εδώ τους παραγωγούς. Θα τους μιλήσει κυρίως η Dr Μαρία Χολέβα που την καλέσαμε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Εμείς έχουμε και κάποιες οδηγίες εδώ που θα δίνουμε στους παραγωγούς σχετικά με τα συμπτώματα και με τα μέτρα πρόληψης κυρίως. Το στάδιο της αντιμετώπισης είναι δεύτερο και καλά είναι να το προφτάσουμε προτού εκδηλωθεί».
Μία παρόμοια συζήτηση είχε γίνει πριν λίγες μέρες και στην Πιερία η οποία κατέχει το 50% της συνολικής παραγωγής ακτινιδίου  πανελλαδικά. «Σαν συγκέντρωση είχε επιτυχία και επειδή και η Πιερία και άλλες περιοχές όπως η Άρτα έχουμε μεγάλες καλλιέργειες από ακτινιδιοφυτείες θεωρήσαμε σωστό να προστατέψουμε τα μέλη μας, τους ανθρώπους μας από αυτή την ασθένεια να μην πιάσει και να φυλάει ο Θεός» είπε ο κ. Βαγγέλης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε και τι θα πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί. «Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέχουν τις υγρασίες να μην έχουν περισσότερες απ’ όσες χρειάζονται τα κτήματα, να μην βρέχεται ο κορμός, να μην κλαδεύονται τα ακτινίδια σε μέρες που βρέχει, να απολυμαίνονται οι μεγάλες τομές, να απολυμαίνονται συνέχεια τα κλαδευτικά εργαλεία ώστε να μην πηγαίνουμε συνέχεια απ’ το ένα χωράφι στο άλλο χωρίς να έχουμε απολυμάνει τα εργαλεία.
Όλα αυτά είναι κάποια μέτρα πρόληψης που πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη. Ευτυχώς στην Ελλάδα απ’ ότι με πληροφόρησε η κυρία Χολέβα δεν έχει εμφανιστεί πουθενά ακόμη η ασθένεια αλλά η Ιταλία δεν είναι μακριά».

Ενδιαφέρον απ’ τους παραγωγούς
Η αίθουσα ήταν γεμάτη από παραγωγούς που ήρθαν ν’ ακούσουν από την ειδικό πώς θα προστατέψουν την παραγωγή τους. «Είναι μια καλλιέργεια καινούργια και την προσέχουν οι παραγωγοί» είπε ο κ. Βαγγέλης. «Βγάζουμε και πολύ καλή ποιότητα ακτινίδια, πιστεύω τα καλύτερα στην Ελλάδα. Η παραγωγή της Άρτας κοντεύει τους 20.000 τόνους. Σίγουρα θα πάμε 30.000 τόνους γιατί είναι πάρα πολλές φυτείες μικρές που δεν έχουν μπει ακόμα στην παραγωγική διαδικασία. Είναι ένα καλό έσοδο, απασχολεί πολλούς εργάτες, μοιράζει μεροκάματα. Είναι μια λύση ετούτη τη στιγμή που δοκιμάζεται η γεωργία».

Πλούσια ανθοφορία
Φέτος παρατηρείται και στα εσπεριδοειδή και στις ελιές και στα ακτινίδια εξαιρετική ανθοφορία και όπως τόνισε ο κ. Βαγγέλης προβλέπεται μια καλή χρονιά για την τοπική παραγωγή μετά από πολλά χρόνια. Η πλούσια ανθοφορία μπορεί να είναι και γόνιμη και αποδοτική προϊωνίζοντας μια καλή χρονιά για την τοπική παραγωγή εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη.

Προληπτικά μέτρα γενικού χαρακτήρα
Τέλος η ΕΑΣΑ-Φ παρέθεσε προληπτικά μέτρα γενικού χαρακτήρα, προς τους ακτινιδοπαραγωγού, που είναι τα ακόλουθα: «Επιθεωρήστε τακτικά το κτήμα ελέγχοντας για συμπτώματα όπως αυτά που φαίνονται στις φωτογραφίες, ιδιαίτερα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.
Για ένα μικροκλίμα μη ευνοϊκό στο Βακτήριο:
-Το πότισμα να γίνεται με το ελάχιστο βρέξιμο των δένδρων.
-Το χειμερινό και το καλοκαιρινό κλάδεμα να εξασφαλίζουν καλό αερισμό και φωτισμό των δένδρων
-Τα χόρτα να κόβονται τακτικά
Για ισορροπημένη βλάστηση με στόχο τη μεγαλύτερη αντοχή στο παθογόνο:
-Εφαρμόστε τις ανάλογες ποσότητες Αζώτου, Φωσφόρου και Καλίου με βάση τις πραγματικές ανάγκες των δένδρων και τη γονιμότητα του εδάφους.
-Οι ψεκασμοί θρέψης των φυτών με φυτικά αμινοξέα, σίδηρο, μαγγάνιο, χλωριούχο ασβέστιο και νιτρικό μαγνήσιο, βελτιώνουν τη φυσική άμυνα ενάντια στη βακτηριακή λοίμωξη.
-Η καρποφορία να βασίζεται σε ήρεμες κληματίδες (1-2 μ.) που κάρπισαν την προηγούμενη χρονιά και σε μεσαία (30-80 εκ.) ή μικρά (10-20 εκ.) κλαδιά.
-Οι καρποφόροι οφθαλμοί να μην ξεπερνούν τους 16.000 ανά στρέμμα.
Για την αποτροπή μετάδοσης του παθογόνου:
-Απολυμαίνετε τακτικά τα εργαλεία κλαδέματος
-Καλύπτετε τις μεγάλες τομές με κατάλληλα απολυμαντικά
-Μην κλαδεύεται σε βροχερές περιόδους.

Επεμβάσεις σε διαπιστωμένη προσβολή από το Βακτήριο
Περιορίστε την εξάπλωση του παθογόνου:
-Επισημάνετε τα προσβεβλημένα δένδρα
-Κόψτε και κάψτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα κλαδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα. Αρκεί τα δένδρα να μην είναι βρεγμένα.
-Αν τα συμπτώματα παρουσιάζονται πριν την ανθοφορία, κόψτε τα δένδρα λίγο πάνω από το έδαφος. Διαφορετικά κόψτε 60-80 εκ. κάτω από το σημείο με τα ορατά συμπτώματα.
-Απολυμαίνετε συνεχώς τα εργαλεία κοπής των δένδρων
-Καλύψτε τις τομές με πάστα επούλωσης
-Όλες οι εργασίες να εκτελούνται πρώτα στα υγιή δένδρα και μετά στα προσβεβλημένα.
-Μην μετακινείται το εξοπλισμό ή τους εργάτες από ένα μολυσμένο κτήμα σε κάποιο υγιές, μέσα στην ίδια μέρα.

Χημική φυτοπροστασία
Ψεκάστε όλα τα κτήματα με χαλκούχα σκευάσματα μετά τη συγκομιδή, μετά την πτώση των φύλλων, κατά την περίοδο του χειμερινού κλαδέματος, στο στάδιο της πράσινης κορυφής και αμέσως μετά από τυχόν ζημιές από χαλαζόπτωση.
Στα κτήματα όπου εντοπίζονται προσβολές από το Βακτήριο, οι ψεκασμοί με χαλκούχα στην περίοδο της πτώσης των φύλλων να επαναλαμβάνονται κάθε 8-15 μέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και να εφαρμοσθούν ψεκασμοί με 30 γρ. μεταλλικό χαλκό στα 100 λίτρα νερό 1-2 φορές ανά 15θήμερο στην περίοδο μετά την πράσινη κορυφή μέχρι πριν την ανθοφορία»

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates