Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ενημερωτική ημερίδα για την προώθηση και διάδοση των προβάτων Φυλής Φριζάρτα .

Πρόβατα Άρτας με υψηλή απόδοση και ποιότητα γάλακτος
Γιάννης Πολύζος: Στόχος μας να μπουν οι νέοι άνθρωποι στο επάγγελμα.


Πραγματοποιήθηκε στην Άρτα ενημερωτική ημερίδα για την προώθηση και διάδοση των προβάτων Φυλής Φριζάρτα – «Το βασικό μας μέλημα είναι να φτιάξουμε τα κοπάδια μας ακόμα καλύτερα για να μπορέσουμε να πουλήσουμε ακόμα καλύτερα ζώα» δήλωσε Γιάννης Πολύζος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προβατοτρόφων Αναπαραγωγής Προβάτων Φυλής Φριζάρτα.
Ενημερωτική ημερίδα για την προώθηση και διάδοση των προβάτων Φυλής Φριζάρτα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου 2011 στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ στην Άρτα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Αναπαραγωγής Προβάτων Φυλής Φριζάρτα. Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο Δημήτρης Παπαβασιλείου, Γεωπόνος – Ζωοτέχνης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γεωπόνος – Ζωοτέχνης, Τεχνικός Σύμβουλος του Α.Σ.Π.Α.Π.Φ.Φ., ο Γεώργιος Μπέλλος, Γεωπόνος – Ζωοτέχνης, υπάλληλος του Κ.Γ.Β.Ζ. Ιωαννίνων και ο Μανώλης Άγγελος, Κτηνίατρος του Αγροτικού Κτηνιατρείου του Νομού Άρτας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς και ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων Βασίλη Γέμο.

«Από τα καλύτερα πρόβατα»
Στους σκοπούς της ημερίδας καθώς και στους σκοπούς του συνεταιρισμού αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συν/σμού Προβ/φων Αναπαραγωγής Προβάτων Φυλής Φριζάρτα Γιάννης Πολύζος ο οποίος τόνισε τα εξής: «Ο στόχος του συνεταιρισμού είναι η διατήρηση της φυλής προβάτων ΦΡΙΖΑΡΤΑ, ντόπια ζώα τα οποί έχουν διασταυρωθεί με τα Φριζλανδικά τα οποία με την απόδοση και από τα στοιχεία που υπάρχουν πιστεύουμε ότι είναι από τις καλύτερες ράτσες αυτή τη στιγμή όχι μόνο στην Ελλάδα και προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτή τη φυλή. Υπάρχουν επιδοτήσεις απ’ το ελληνικό κράτος που μας στηρίζουν ως ένα σημείο και προσπαθούμε και εμείς με τα δικά μας μέσα και από την τσέπη μας να φτάσουμε το πρόβατο σε πολύ υψηλά επίπεδα και να μπορέσουμε να αυξήσουμε τα κέρδη μας σαν κτηνοτρόφοι με ένα ζώο πολύ ποιοτικό όσον αφορά τις αποδόσεις. Και κρεατοπαραγωγικό  είναι αλλά ως επί το πλείστον ενδιαφερόμαστε για το γάλα. Το κρέας, το ξέρετε, είναι πιο φτηνό και απ’ το νερό. Αυτός είναι ο στόχος του συνεταιρισμού.
Η σημερινή ημερίδα στοχεύει στο να γνωριστούμε πιο πολύ, να γίνουμε γνωστοί σε όλους τους κτηνοτρόφους στην Ήπειρο, να παίρνουν ζώα από μας για την αναβάθμιση του κοπαδιού τους και να ενημερωθούν και οι κτηνοτρόφοι οι δικοί μας και κάποιοι που είναι έξω από το συνεταιρισμό τι σημαίνει πρόβατο Φριζάρτα. Είναι βασικό να μάθουν σύγχρονες μεθόδους διατροφής και εκτροφής και να μπορέσουν να βελτιώσουν ακόμα πιο πολύ το εισόδημά τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι η Άρτα έχει ένα από τα καλύτερα πρόβατα όχι μόνο στην Ελλάδα.
Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια αλλά οι αποδόσεις τους είναι πάρα πολύ καλές και με μια σωστή εκτροφή θα μπορέσουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα. Ένας άλλος σκοπός είναι να μπουν οι νέοι άνθρωποι στο επάγγελμα. Η κτηνοτροφία είναι αυτή τη στιγμή σχεδόν ο μοναδικός παράγοντας ανάπτυξης για τη χώρα μας. Μας έχουν αρκετά στη γωνία, έχουμε πάρα πολλά προβλήματα τα οποία βέβαια δεν είναι της στιγμής να τα αναφέρουμε. Θα γίνουν και άλλες ημερίδες για τη διατροφή του ζώου, πρόσκληση νέων μελών έτσι ώστε να γίνουμε πάνω από 100-120 κτηνοτρόφοι».

Και νέοι στο επάγγελμα
«Στην προβατοτροφία σε σύγκριση με άλλες περιοχές εκτός Ελλάδος  είμαστε αρκετά πίσω αλλά αυτή τη στιγμή γίνονται νέες μονάδες και το κυριότερο μπαίνουν νέοι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται στο επάγγελμα από επιλογή και όχι από ανάγκη» ανέφερε ο κ. Πολύζος.

Εν μέσω της κρίσης
Για το πώς η κρίση επηρεάζει τον κλάδο της κτηνοτροφίας ο κ. Πολύζος είπε: «Η κρίση δεν ευνοεί κανέναν. Η κρίση υπάρχει. Τα τυροκομεία έχουν κλείσει, παλιά υπήρχε πολύ πιο καλός τρόπος πληρωμής και το γάλα είναι σε χαμηλά επίπεδα με βάση τα κοστολόγια που έχουμε για την εκτροφή του ζώου. Δηλαδή να φανταστείτε το καλαμπόκι χθες το πήρα εγώ με 35 Λεπτά και το κιλό το γάλα έχει 1,05».
«Θα είναι αυτοκτονία το κλείσιμο του ΤΖΠ
Ο κ. Πολύζος αναφέρθηκε και στη συνεργασία που υπάρχει με το ΤΕΙ Ηπείρου και συγκεκριμένα με το τμήμα Ζωικής Παραγωγής λέγοντας πως θα ήταν «αυτοκτονία» τυχόν κλείσιμο της τμήματος. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Και ο κ. Παπαβασιλείου αλλά και άλλοι καθηγητές μας στηρίζουν όσο μπορούν και με δικά τους μέσα γιατί κακά τα ψέματα αυτή τη στιγμή πάει να καταργηθεί το τμήμα Ζωικής Παραγωγής στην Άρτα που αυτό είναι αυτοκτονία. Οι καθηγητές που είναι στο ΤΕΙ κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά και έχουν γίνει πολύ σοβαρές μελέτες πάνω στο πρόβατο Φριζάρτα».
Η Φυλή προβάτων Άρτας (Φριζάρτα) είναι «συνθετική» φυλή. Το 50% περίπου των γονιδίων της προέρχονται από τη Φρισλανδική φυλή, η οποία είναι η καλύτερη γαλακτοπαραγωγός φυλή προβάτων στον κόσμο. Στο πεδινό τμήμα της Άρτας και στις γύρω όμορες περιοχές εκτρέφονται περίπου 60.000 πρόβατα της συνθετικής αυτής φυλής, με τάση αυξητική.

Έδρα η Ακροποταμιά
Ο Α.Σ.Π.Α.Π.Φ.Φ. ιδρύθηκε το 2002, εδρεύει στην Ακροποταμιά Άρτας, με μέλη προβατοτρόφους, οι οποίοι εκτρέφουν ζώα αναπαραγωγής Φυλής Άρτας (Φριζάρτα) στους νομούς Άρτας και Θεσπρωτίας.

Μεγάλη ζήτηση
Μεγάλη ζήτηση αρνιών, για δημιουργία νέων ή αναβάθμιση υπαρχόντων μονάδων, παρατηρείται από όλη την Ελλάδα ενώ όπως είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Πολύζος  ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από χώρες του εξωτερικού όπως π.χ. από την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή ο συνεταιρισμός έχει περίπου 60 μέλη που εκτρέφουν γύρω στα 6.000 ζώα. «Μεγάλος αριθμός αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι» είπε ο κ. Πολύζος.
«Μπορούμε να τα διπλασιάσουμε και να τριπλασιάσουμε αυτά τα ζώα. Να βγουν και οι ταυτότητες των ζώων (τα γενεαλογικά πιστοποιητικά pedigree), να γίνουν οι συζεύξεις και να μπορέσουμε να πουλήσουμε και εκτός Ελλάδος. Ήδη είχα τηλέφωνο χθες από την Τουρκία για ζώα. Βέβαια πουλάμε σε όλη την Ελλάδα ζώα, στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, στη Λαμία πουλήσαμε πάρα πολλά ζώα πέρσι αλλά το βασικό μας μέλημα είναι να φτιάξουμε τα κοπάδια μας ακόμα καλύτερα για να μπορέσουμε να πουλήσουμε ακόμα καλύτερα ζώα» σημείωσε.
Ο Συνεταιρισμός από το 2003 υλοποιεί πρόγραμμα ελέγχου αποδόσεων και τήρησης γενεαλογικών στοιχείων προβάτων φυλής Άρτας στο πλαίσιο του Μέτρου 5.1 «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα υπηρεσιών στήριξης των κτηνοτρόφων της Ελληνικής υπαίθρου για την παραγωγή και χρησιμοποίηση του κατάλληλου για την κάθε περιοχή ζωικού αναπαραγωγικού κεφαλαίου» του Ε.Π. «Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006» του Γ’ ΚΠΣ, υπό την επίβλεψη του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων. Από το 2009 ο Συνεταιρισμός εντάχθηκε στο Μέτρο 214 του Άξονα 2, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στα πλαίσια της Δράσης 3.4 «Διατήρηση γενετικών πόρων στην κτηνοτροφία» και συνεχίζεται η προσπάθεια για την γενετική βελτίωση των προβάτων φυλής Άρτας.

Τα πλεονεκτήματα της φυλής
Ο κ. Πολύζος αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η φυλή Φριζάρτα τόνισε: «Αυτό το ζώο είναι ιδανικό για τις συνθήκες της Άρτας. Αντέχει σε υγρασίες γιατί είναι σκληραγωγημένο ζώο (είναι διασταύρωση), έχει πολύ καλή απόδοση γάλακτος και σε μεγάλη χρονική περίοδο. Δηλαδή άλλες ράτσες μπορεί να δίνουν περισσότερο γάλα στην αρχή αλλά κρατάνε για 3-4 μήνες. Το Φριζάρτα με μια καλή διατροφή μπορεί να κρατήσει 6, 7 μπορεί και 8 μήνες».
Ειδικότερα τα πρόβατα Άρτας θεωρούνται αξιόλογα γιατί: Είναι πρώιμα γεννώντας στο πρώτο έτος της ζωής τους. Εμφανίζουν υψηλότατη γαλακτοπαραγωγή. Είναι υψηλής κρεατοπαραγωγικής ικανότητας. Αρμέγονται ευχερώς και τα πλέον κατάλληλα για οικόσιτες οικογενειακού τύπου εκτροφές. Είναι κατάλληλα για σύγχρονες επιχειρηματικού και οικογενειακού τύπου εκτροφές εντατικής και ημιεντατικής εκμετάλλευσης. Ενδείκνυνται για μηχανική άμελξη.
Προσαρμόζονται σε ευρύ φάσμα κλιματολογικών συνθηκών πεδινών και ημιορεινών περιοχών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία σε διάφορα σχήματα διασταύρωσης με άλλες φυλές. Τα αρσενικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία για την αναβάθμιση άλλων γαλακτοπαραγωγών φυλών ή πληθυσμών σε ολόκληρη τη χώρα. Εξασφαλίζουν υψηλότερο γεωργικό εισόδημα συγκριτικά με άλλες φυλές ή πληθυσμούς που εκτρέφονται στη χώρα μας.


Β. Ψαθάς: «Αυτοτροφοδοτούμενη αγροτική οικονομία»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας και Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου στον πρωτογενή τομέα κ. Ψαθάς στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες και προτεραιότητες που έχουν τεθεί από πλευράς της Περιφέρειας και άπτονται του τομέα της κτηνοτροφίας. Η πρώτη σχετίζεται με τη νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών μονάδων. «Αρκετές μονάδες δεν είναι νόμιμες και οι περισσότερες κρύβονται» είπε ο κ. Ψαθάς. Η δεύτερη έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος για την οποία ο κ. Ψαθάς ζήτησε τη συνεργασία όλων ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις επιβολής προστίμων από την πολιτεία η οποία είναι αυστηρή στο θέμα αυτό. «Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η πολιτεία είναι αυστηρή. Έχουμε φτάσει στη δυσάρεστη κατάσταση να επιβάλουμε πρόστιμα αλλά πιστέψτε με είναι αναπόφευκτη η επιβολή προστίμων. Εκεί θέλουμε τη συνεργασία σας και εμείς δεν θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας».
Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την προώθηση αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης και ό,τι σχετίζεται με την πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων και ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με το επιχειρησιακό πρόγραμμα που σχετίζεται με το πλαίσιο νέων καλλιεργειών και κατευθύνσεων του πρωτογενή τομέα. «Στις δύσκολες εποχές που είμαστε πρέπει να αντιληφθούμε και να αποβάλουμε σιγά-σιγά από το μυαλό μας την επιδοτούμενη οικονομία, την επιδοτούμενη γεωργία. Θα πρέπει να κινηθούμε σε ένα νέο πλαίσιο που θα έχει να κάνει καθαρά με την επιχειρηματικότητα, την αυτοτροφοδοτούμενη αγροτική οικονομία» τόνισε ο κ. Ψαθάς.

Στήριξη από το Δήμο
Οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού ευχαρίστησαν το Δήμο Αρταίων και το Δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη τόσο για την παραχώρηση της αίθουσας για την πραγματοποίηση της ημερίδας όσο και για την γενικότερη στήριξη στις προσπάθειες που κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates