Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΚΚΕ: «Σε μαρασμό ο αγροτικός τομέας».


Συνέντευξη Τύπου στελεχών του ΚΚΕ

Συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα για τις εξελίξεις στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας παραχώρησαν την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011, στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Άρτας του ΚΚΕ, τα στελέχη του κόμματος Δημήτρης Ξυλογιάννης, Βαγγέλης Μπέτσας και Νίκος Γιαννούλης. «Οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα είναι πολύ σημαντικές και σοβαρές και γενικότερα για τη χώρα μας και ειδικότερα για την περιοχή της Άρτας» ανέφερε ο Δ. Ξυλογιάννης ο οποίος τόνισε ότι «η αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων οδήγησαν τον αγροτικό τομέα στο μαρασμό και την μικρομεσαία αγροτιά στην εξαφάνιση».

«Μια σειρά από καλλιέργειες εξαφανίστηκαν ή εξαφανίζονται ή εγκαταλείπονται» είπε ο κ. Ξυλογιάννης αναφερόμενος στις συνέπειες της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Ανέφερε ως χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα, την εγκατάλειψη του καπνού, του καλαμποκιού, του βαμβακιού και όπως είπε «σε λίγο με την κατάργηση της επιδότησης το 2013 και των εσπεριδοειδών μετά την κατάργηση της επιδότησης στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια». «Είδαμε πέρυσι ποια κατάσταση διαμορφώθηκε, αν και η παραγωγή ήταν στο 1/3 της κανονικής, σημαντικές ποσότητες εσπεριδοειδών έμειναν πάνω στα δέντρα αλλά και εκείνες που πουλήθηκαν, πουλήθηκαν σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές» είπε ο κ. Ξυλογιάννης. Τόνισε ότι αυτή η πολιτική δεν είχε ως συνέπεια μόνο την εγκατάλειψη και την κατάργηση βασικών καλλιεργειών αλλά και ότι «μια σειρά από συνεταιριστικές επιχειρήσεις και εταιρίες εξαφανίστηκαν, πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές και στη συνέχεια κλείσανε», αναφέροντας ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και το παράδειγμα της ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ στην περιοχή της Άρτας.

Προβλήματα και διεκδικήσεις για τον Πτηνοτροφικό

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Ξυλογιάννης στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας και στις αποφάσεις που πάρθηκαν στην τελευταία γενική συνέλευση τις οποίες χαρακτήρισε καταστροφικές για τους μικροπτηνοτρόφους λέγοντας: «Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 5 μήνες, η διοίκηση έχει να πληρώσει αρκετούς μήνες τις ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί εκατομμύρια και με πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ η οποία δεν ισχύει μόνο για τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό αλλά για όλους τους συνεταιριστικούς υπαλλήλους σε πανελλαδικό επίπεδο γίνεται η πρόταση να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο μισθός των εργαζομένων κατά 15%.

Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης είναι η τελευταία γενική συνέλευση η οποία έγινε και η οποία πραγματικά βάζει την ταφόπετρα στη λειτουργία, στη δράση, στην ύπαρξη, στην παρουσία του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού στην Άρτα. Πάρθηκαν μια σειρά αποφάσεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τους μικροπτηνοτρόφους στην καταστροφή με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με την δανειοδότηση του συνεταιρισμού από την ΑΤΕ με υψηλά επιτόκια, ένα δάνειο της τάξεως των 5 εκατομ. ευρώ, με αποτέλεσμα να οδηγείται μια ώρα γρηγορότερα ο συνεταιρισμός αυτός στον αφανισμό και στο κλείσιμο.

Εμείς σαν ΚΚΕ καλούμε τους πτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε αυτή την αντιαγροτική πολιτική, να αντισταθούν σε αυτή τη μεθόδευση και διαδικασία με πρωτεργάτη θα λέγαμε και τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση και από τη διοίκηση του συνεταιρισμού την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του συνεταιρισμού και να μη γίνει καμία περικοπή στους μισθούς τους και καμία απόλυση».

Όπως είπε ο κ. Ξυλογιάννης «να δούμε τι έκανε αυτή η διοίκηση τα τελευταία χρόνια με όλες αυτές τις επενδύσεις τις οποίες έχει κάνει, επενδύσεις οι οποίες ξεκίνησαν από ένα συγκεκριμένο ποσό και βλέπουμε τώρα ότι το ποσό έχει διπλασιαστεί και έχει ξεπεράσει και το διπλάσιο και έχει και συνέχεια η ιστορία αυτή και οδηγεί ακόμα παραπέρα το συνεταιρισμό στον οικονομικό μαρασμό». «Εμείς σαν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας λέμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης της οικονομίας και ιδιαίτερα του αγροτικού τομέα στη χώρα μας αλλά για να γίνει αυτή η ανάπτυξη και οι συνεταιριστικές οργανώσεις να βρουν το δρόμο τους και το χώρο που τους ανήκει χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική η οποία πραγματικά θα στηρίζεται στη λαϊκή εξουσία και στη λαϊκή οικονομία» είπε.

Δ. Ξυλογιάννης: Διαλυτικός ο νέος νόμος για το συνεταιριστικό κίνημα

Ο κ. Ξυλογιάννης αναφέρθηκε και στον καινούργιο νόμο που ετοιμάζεται για τους συνεταιρισμούς και ο οποίος όπως είπε «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος». Και εξήγησε: «Προβλέπει αυτό το σχέδιο νόμου τη διάλυση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και την μετατροπή των ενώσεων σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Φαντάζεται ο καθένας από μας η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών να μετατραπεί σε έναν συνεταιρισμό πρωτοβάθμιο και να καλύπτει όλο το νομό της Άρτας με την παρουσία του και τη δράση του;

Δίνει τη δυνατότητα (ο νόμος αυτός) να παραμείνουν αυτοί οι συνεταιρισμοί που υπάρχουν σήμερα αλλά με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να έχουν έναν ελάχιστο τζίρο σε ετήσια βάση τουλάχιστον 60.000 ευρώ. Εάν για δύο χρονιές δεν καταφέρουν να έχουν αυτόν τον τζίρο αυτομάτως διαλύονται. Δίνει επίσης τη δυνατότητα - και εδώ είναι το τραγικό - να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί από ιδιώτες οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση, καμιά σύνδεση με τον αγροτικό χώρο».

Β. Μπέτσας: «Η αγροτική πολιτική συρρίκνωσε την παραγωγή»

«Η αγροτική πολιτική συρρίκνωσε κατά πολύ τους παραγωγούς σιτηρών στο νομό μας» τόνισε ο κ. Μπέτσας ο οποίος είναι και πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ. Αυτό, εξήγησε ο κ. Μπέτσας, έχει επιπτώσεις και στον πτηνοτροφικό κλάδο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δυστυχώς με την εφαρμογή της ΚΑΠ πετάχτηκαν απ’ έξω ιδιαίτερα οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, λίγοι μείνανε μεγάλοι με αποτέλεσμα ο συνεταιρισμός σήμερα να αγοράζει σε αυξημένες τιμές τις τροφές του πουλερικών.

Δυστυχώς η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και το ΚΚΕ που χρόνια τώρα φώναζε γι’ αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές επαληθεύτηκε με το χειρότερο τρόπο. Αν σήμερα είχαμε μεγαλύτερη αυτάρκεια σε σιτηρά δεν θα μπορούσαν οι έμποροι των σιτηρών να εξαναγκάζουν τον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό να πληρώνει μετρητοίς για να βρει τροφές για τα πουλερικά. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν καλά και οι μικροί και οι μεσαίοι αγρότες αλλά και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι ότι τέτοιες πολιτικές και τέτοιες διοικήσεις συνεταιρισμών δεν θα τους βοηθήσουν.

Ουσιαστικά εφαρμόζουν τη γενικότερη πολιτική να σπρώχνουν τις συνεταιριστικές οργανώσεις στο ξεπούλημα".

Ο κ. Μπέτσας κάλεσε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να αντισταθούν και να παλέψουν μέσα απ’ τους αγροτικούς συλλόγους, την ΟΑΣΝΑ και την ΠΑΣΥ ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί στον αφανισμό και στη χρεοκοπία. "Ο νομός μας μπορεί να ταΐσει όλη την Ελλάδα. Είχαμε 100% αυτάρκεια σε πουλερικά το 1980 και φέτος που κάποιοι γιορτάζουν την είσοδό μας στην ΕΟΚ – Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα – συρρικνώθηκε στο 67% και πιο κάτω η αυτάρκεια που έχουμε στα πουλερικά και σε τόσα ακόμα πτηνοτροφικά και κτηνοτροφικά προϊόντα» τόνισε ο κ. Μπέτσας.

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates