Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Καθυστερούν οι αποζημιώσεις των δικαιούχων ΠΣΕΑ.


Οι καιροί είναι δύσκολοι και η υπομονή δεν περισσεύει…

Με αργούς ρυθμούς οι εξωτερικές εκτιμήσεις όσο και η διασταύρωση στοιχείων...

Λίγο οι ανακοινώσεις για πληρωμές αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ σε άλλες περιοχές της χώρας, λίγο οι δηλώσεις περί πληρωμών τον Ιούλιο από πλευράς του προέδρου του Οργανισμού όταν προ μηνός βρέθηκε στην Άρτα, οδήγησαν αυτές τις μέρες πολλούς δικαιούχους του προγράμματος ΠΣΕΑ, που αφορά εργασίες αποκατάστασης ζημιών από τον παγετό του 2008, μπροστά στα κισσέ της Αγροτικής Τράπεζας του νομού. Φυσικά οι πληρωμές δεν γίνονται για όλους του δικαιούχους ταυτόχρονα αλλά με βάση τον επιτόπιο έλεγχο για την πιστοποίηση των εργασιών σε κάθε κτήμα αγρότη παραγωγού, την έκδοση του σχετικού πορίσματος και την ολοκλήρωση του ελέγχου σε κεντρικό επίπεδο απ’ όπου στέλνεται το ένταλμα πληρωμών στην ΑΤΕ και μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς του κάθε δικαιούχου.

Όμως… οι καιροί είναι δύσκολοι και η υπομονή δεν περισσεύει… Αυτό καταδείχθηκε από την αγανάκτηση που εξέφραζαν οι παραγωγοί όταν διαπίστωναν ότι τα χρήματα του προγράμματος Α’ τρίμηνο 2008, δεν έχουν καταβληθεί. Οι παραγωγοί τα τελευταία 24ωρα, γνωρίζοντας πως οι πληρωμές αποζημιώσεων γίνονται αρχές και 15 του μήνα, προσέτρεχαν στην ΑΤΕ και οι διαμαρτυρίες ακολουθούσαν σε κάθε αρνητική απάντηση για τη μη καταβολή της αποζημίωσης.

Προκειμένου να αναζητήσουμε απαντήσεις σχετικά με το θέμα απευθυνθήκαμε στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων, αλλά και στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας, που έγινε δέκτης αντίστοιχων παραπόνων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΑΦ Νίκος Γκίζας, «Σίγουρα οι αποζημιώσεις αυτές φτάνουν σταδιακά και όχι ταυτόχρονα για όλους τους δικαιούχους, όμως στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε μεγαλύτερη καθυστέρηση λόγω της απεργίας των γεωτεχνικών. Οι περισσότεροι δικαιούχοι έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες που προβλέπονταν στο πρόγραμμα για τη φροντίδα των δέντρων που είχαν πληγεί από τον παγετό του 2008, όμως επειδή δεν εγκρίνονταν μετακινήσεις των γεωπόνων σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχει γίνει ο επιτόπιος έλεγχος για την επιβεβαίωση και την έκδοση πορίσματος αποκατάστασης ζημιάς. Άλλωστε η μη έγκριση των δαπανών μετακίνησης είναι και η αιτία τις πολυήμερης απεργίας των γεωτεχνικών, οπότε και για τις περιπτώσεις που έχει γίνει η επιτόπια επίσκεψη υπήρξε ενδεχομένως καθυστέρηση στην διασταύρωση και τον έλεγχο των στοιχείων για το τελικό πόρισμα» ανέφερε ο κ. Γκίζας, παραπέμποντας φυσικά για περισσότερες πληροφορίες στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων.

Οι Γεωτεχνικοί σε Πανελλαδικό επίπεδο βρίσκονται σε διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις από τον Απρίλιο, αλλά καθολική ήταν και η συμμετοχή στην απεργία διαρκείας που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες. Χθες το απόγευμα επρόκειτο να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο στο πανελλήνιο όργανο του κλάδου, προκειμένου να αποφασιστεί ή συνέχιση ή όχι της απεργίας, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι αναμένεται η υπογραφή σχετικής ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης) με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την κάλυψη των μετακινήσεων των γεωτεχνικών.

Πάντως στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων, με το οποίο επικοινωνήσαμε η συμμετοχή στην απεργία αγγίζει το 100%, οπότε η καθυστέρηση σε ότι αφορά τόσο τις εξωτερικές εκτιμήσεις όσο και τις εργασίες διασταύρωσης στοιχείων στα γραφεία του υποκαταστήματος είναι δεδομένη.

Έρχεται η επιστροφή του πετρελαίου

Αν και κατά πόσο ανακουφίζει την οικονομική κατάσταση για τους αγρότες της περιοχής η επιστροφή του φόρου πετρελαίου, είναι άγνωστο. Πάντως σύμφωνα με την ενημέρωση από πλευράς του υπουργείου, μετά από δήλωση του Κ. Σκανδαλίδη, μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμου στους αγρότες. Τα χρήματα της επιστροφής του ειδικού φόρου θα κατατεθούν στο τέλος του μήνα στους λογαριασμούς των αγροτών στην Αγροτική Τράπεζα.

Ανοιχτό το σύστημα

Στο μεταξύ σε επίπεδο ΕΑΣΑΦ είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ενεργοποίησης των οριστικών δικαιωμάτων των αγροτών μέσω του ΟΣΔΕ. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν από δυο μήνες περίπου και έχει φτάσει στο τέλος της, όμως ο αντιπρόεδρος κ. Γκίζας, διευκρίνισε ότι «Το σύστημα παραμένει ανοιχτό και αν κάποιος για διάφορους λόγους, ίσως και για λόγους υγείας ορισμένοι δεν κατάφεραν να έρθουν να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική δήλωση στο ΟΣΔΕ, μπορούν ακόμη να το κάνουν».

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates