Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Έρχονται τα φωτοβολταϊκά…νυκτός!


Νέα μέθοδο για την αξιοποίηση των ηλιακών πάνελ αναπτύσσουν στο Αϊνταχο των ΗΠΑ ερευνητές ανατρέποντας όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για τα φωτοβολταϊκά. Υπό την καθοδήγηση του Στίβεν Νόβακ, ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο, η οποία θα επιτρέπει στα ηλιακά πάνελ να παράγουν ενέργεια και στη διάρκεια της νύχτας.
Οι Αμερικανοί ερευνητές βασίστηκαν στη διαπίστωση ότι ένα σημαντικό τμήμα της ενέργειας από το διαθέσιμο ηλιακό φάσμα φτάνει στη Γη ως υπέρυθρες ακτίνες. Μια ποσότητα αυτής αντανακλάται όταν σκοτεινιάζει με τη μορφή θερμότητας, ενώ σε περίπτωση που ο ουρανός είναι συννεφιασμένος εγκλωβίζεται στην ατμόσφαιρα. Ο Νόβακ και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν ένα σύστημα με μικροκεραίες, που λειτουργούν στο μήκος κύματος των υπέρυθρων, άνω των 700 νανόμετρων, και σε πειράματα στο εργαστήριο κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 84% των φωτονίων τα οποία «επιστρέφουν» στην ατμόσφαιρα.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ένα λειτουργικό σύστημα, που θα είναι έτοιμο σε λίγους μήνες, θα είναι σε θέση να φτάσει έως το 46% της συγκέντρωσης, ποσοστό που χαρακτηρίζεται εντυπωσιακό, αν υπολογιστεί ότι η αποτελεσματικότητά του θα είναι υπερδιπλάσια αυτής των σημερινών φωτοβολταϊκών, που κυμαίνεται στο 20%, καθώς επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως η αδυναμία επίτευξης ανά πάσα στιγμή της επιθυμητής γωνίας προσέγγισης των ηλιακών ακτίνων στα πάνελ και η υπερθέρμανση. Τα προβλήματα αυτά δε συναντώνται στο σύστημα των μικροκεραιών, οι οποίες είναι σε θέση να συλλέξουν υπέρυθρες σε ευρεία γωνία.
Ωστόσο παρουσιάζουν το πρόβλημα της παραγωγής εναλλασσόμενου ρεύματος σε συχνότητα ιδιαίτερα υψηλή που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι δίοδοι ημιαγωγών από πυρίτιο, που μετατρέπουν το ρεύμα σε συνεχές, αδυνατούν να λειτουργήσουν σε υψηλές συχνότητες, ενώ χάνουν σε αγωγιμότητα σε περίπτωση που οι διαστάσεις τους είναι μικρότερες, για να συμβαδίζουν με τις μικροκεραίες.

ΠΗΓΗ: www.energypress.gr

Χάνουν τις υψηλές "ταρίφες" ρεύματος οι επενδυτές φωτοβολταϊκών.


Χάνουν σε λίγες μέρες οι υποψήφιοι επενδυτές φωτοβολταϊκών την αυξημένη «ταρίφα» απορρόφησης του ρεύματος και, περιμένοντας τη σειρά τους χωρίς να φταίνε οι ίδιοι, περνάνε σε άλλη κατηγορία.
Ανεξάρτητα από το αν στο τέλος θα πραγματοποιηθούν πολλές από τις επενδύσεις για τις οποίες έχουν κατατεθεί αιτήσεις, το βέβαιον είναι ότι η μέχρι τώρα καθυστέρηση στοιχίζει ακριβά στους επενδυτές, αφού τους στερεί τη δυνατότητα να απολάβουν τις ακριβές τιμές απορρόφησης. Συγκεκριμένα, η προβλεπόμενη από το νόμο τιμή απορρόφησης του ρεύματος από φωτοβολταϊκά για όσους καταφέρουν να υπογράψουν σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου (την ερχόμενη Δευτέρα) είναι 392,04 ευρώ / MWh για έργα άνω των 100 Kw, ενώ για έργα κάτω των 100 Kw είναι 441,05 ευρώ/ MWh. Από την Τρίτη και μετά η τιμή πέφτει για την πρώτη κατηγορία στα 372,83 ευρώ / MWh και για τη δεύτερη στα 419,43 ευρώ/ MWh. Με δεδομένο ότι οι τιμές αυτές τη στιγμή που υπογράφεις σύμβαση «κλειδώνουν» για 20 χρόνια, είναι σαφές ότι η διαφορά για τον επενδυτή είναι πολύ σημαντική.
Την ίδια στιγμή, να βγεί «λευκός καπνός» από τα κατά τόπους περιφερειακά γραφεία της ΔΕΗ, να τους σταλεί δηλαδή ειδοποίηση ότι μπορούν να συνδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο, περιμένουν εναγωνίως χιλιάδες υποψήφιοι επενδυτές που έχουν υποβάλλει αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Η ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών είναι μεγάλη, καθώς για κάθε περιοχή ισχύουν άλλα δεδομένα. Αλλού το δίκτυο έχει χωρητικότητα και συνεπώς μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις που συνοδεύονται από τεκμηριωμένους και πλήρεις φακέλους και αλλού, ακόμα και αν ο επενδυτής είχε υποβάλλει έγκαιρα την αίτησή του, η σύνδεση δεν είναι δυνατή, οπότε η προσπάθεια και τα έξοδα θα μείνουν για... αργότερα.
Στέλνει προσφορές σύνδεσης
Την εβδομάδα αυτή η ΔΕΗ ξεκίνησε να στέλνει σε κάποιους επενδυτές προσφορές σύνδεσης, έγγραφα δηλαδή που αφενός βεβαιώνουν ότι υπάρχει δυνατότητα να απορροφηθεί η ενέργεια που θα παράγεται και αφετέρου αναφέρουν το ποσό που χρειάζεται να πληρωθεί για να γίνει η σύνδεση. Στην Αιτωλοακαρνανία για παράδειγμα, που έχει «πρωτιά» στα αγροτικά φωτοβολταϊκά, εστάλησαν ήδη περί τις 150 προσφορές σύνδεσης σε αγρότες. Ωστόσο ο ρυθμός αποστολής των εγγράφων αυτών είναι πολύ βραδύς και στην αγορά επικρατεί αλαλούμ, καθώς η ΔΕΗ, μη μπορώντας να ανταποκριθεί στα χιλιάδες αιτήματα και για να είναι σίγουρη ότι δεν θα έχει προβλήματα στη συνέχεια, έχει κηρύξει σε 16 νομούς τα δίκτυα «κορεσμένα».
Αυτό όμως με βάση υποθέσεις και παραδοχές και όχι ως αποτέλεσμα εκπόνησης μελέτης, όπως έχει υποχρέωση για να γίνει σωστά ο υπολογισμός της δυνατότητας που έχουν οι γραμμές της να υποδεχθούν σταθμούς φωτοβολταϊκών. Τούτο δε, πέντε μήνες μετά την κατάθεση του μεγαλύτερου όγκου των αιτήσεων και ενώ έχει εισπράξει από τους υποψήφιους επενδυτές ως προκαταβολή ένα σχετικά μικρό ποσό από τον καθένα (500 ευρώ ανά αίτηση), συνολικά όμως ένα μεγάλο κονδύλι το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει για την επίσπευση των διαδικασιών.
Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει η αγορά, η ΔΕΗ, επειδή δεν έχει κάνει τις απαραίτητες μελέτες, έχει προβεί σε «υπερβολικές» εκτιμήσεις για τη χωρητικότητα του δικτύου για να είναι «ασφαλής», γεγονός που έχει οδηγήσει στο να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό ο αριθμός των σταθμών που μπορούν να διασυνδεθούν στο δίκτυο. Προφανώς εμφανίζονται και ως κορεσμένα, δίκτυα που στη συνέχεια θα αποδειχθεί ότι τελικά δεν είναι.
Επιπλέον, λόγω της παραπάνω πρακτικής παρατηρείται το φαινόμενο το κόστος που αναγράφεται στις προσφορές σύνδεσης των σταθμών με το δημόσιο δίκτυο (όπου δίνονται), να μην συνάδει με το πραγματικό κόστος διασύνδεσης, αλλά να δίνεται για λόγους «σιγουριάς» η υψηλότερη τιμή από τις “παρόμοιες” περιπτώσεις.
Από τη ΔΕΗ «διακινείται» η άποψη ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί εάν οι ίδιοι οι επενδυτές κατέβαλλαν το κόστος δημιουργίας νέων δικτύων, ώστε να μπορεί να απορροφηθεί το ρεύμα από τους σταθμούς τους. Η λύση αυτή βέβαια δεν μπορεί να «σταθεί» καθώς τα σχετικά κόστη είναι τεράστια και οι επενδύσεις των φωτοβολταϊκών σχετικά μικρές.
Ανοίγει το παιχνίδι και στα νησιά
Τα επενδυτικό ενδιαφέρον όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά επεκτείνεται τώρα σε μια «παρθένα» αγορά, εκείνη των διασυνδεδεμένων με το ηπειρωτικό σύστημα νησιών, στα οποία δεν επιτρεπόταν η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων, ενώ στο εξής, και μέχρι την κάλυψη ενός πλαφόν για κάθε νησί, επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών έως 150 Κιλοβάτ.
Τα νησιά αυτά είναι: Εύβοια, Άνδρος, Τήνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σαμοθράκη, Θάσος, Αμουλιανή, Κέα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα, Ελαφόνησος, Σαλαμίνα, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός και Ζάκυνθος.
Και εδώ όμως, τα προβλήματα άρχισαν από την πρώτη στιγμή. Από την αρχή του χρόνου οι πολεοδομίες πέρασαν στους Δήμους με την εφαρμογή του Καλλικράτη και στην πραγματικότητα υπολειτουργούν. Στο υπουργείο Ενέργειας έχουν φτάσει εκατοντάδες καταγγελίες από επενδυτές που δεν μπορούν να πάρουν από τις πολεοδομίες την απαιτούμενη άδεια εργασιών μικρής κλίμακας και συνεπώς δεν μπορούν να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ σκοπεύει τις επόμενες ημέρες να αντιμετωπίσει το θέμα στέλνοντας εγκύκλιο, που θα ορίζει ότι η υποχρέωση των επενδυτών να προσκομίσουν το «χαρτί» της πολεοδομίας, ειδικά για τα διασυνδεδεμένα νησιά, μετατίθεται χρονικά και θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια και κατά την πορεία της διαδικασίας να προσκομίσει «μεταχρονολογημένα» ό,τι απαιτείται από την πολεοδομία.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Συμβολική Κατάληψη στην ΑΤΕ από την ΟΑΣΝΑ με αίτημα να παραμείνει κρατική


Εξευτελιστικές οι τιμές και καταστροφικές οι πολιτικές για τα αγροτικά προϊόντα
Κάνουν λόγο για «κοροϊδία και κλοπή των αγροτών η υπόθεση φωτοβολταϊκών»
Σε συμβολική κατάληψη του καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Άρτα προχωράει σήμερα στις  11 το πρωί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού έχοντας απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής όλων των αγροτών και των κτηνοτρόφων να συμμετέχουν με βασικό αίτημα να εξακολουθήσει η ΑΤΕ και η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ να λειτουργούν υπό το σημερινό κρατικό καθεστώς. Αυτό ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Ιανουαρίου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, στην διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος και τα μέλη του, αναφέρθηκαν σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας στην Άρτα, αλλά και στην «απάτη των Φωτοβολταϊκών», όπως την χαρακτήρισαν το πρόγραμμα που προωθήθηκε στον αγροτικό τομέα, κάνοντας λόγο για «κλοπή» και ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων στους αγρότες από τη ΔΕΗ.
Αναλυτικότερα ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ, Ευάγγελος Μπέτσας, αναφερόμενος στην φετινή εσπεριδοπαραγωγή, μίλησε για μια ακόμη χρονιά όπου οι επιπτώσεις από τις πολιτικές του παρελθόντος και από την τελευταία απόφαση πλήρους αποδέσμευσης γίνονται ορατές στην περιοχή, με τα πορτοκάλια να βρίσκονται στα τέλη του Γενάρη ακόμη στα κτήματα. Ο ίδιος καταφέρθηκε ενάντιων όλων των αντιαγροτικών αποφάσεων και πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στον αγροτικό τομέα, λέγοντας ότι: «Μέχρι πριν από δυο χρόνια έδιναν επιδοτήσεις και έθεταν πλαφόν στην καλλιέργεια, δηλαδή έδιναν επιδοτήσεις για να μην καλλιεργούμε και τώρα ξαφνικά λένε ότι θα επιδοτούνται στο εξής μόνο οι ενεργοί αγρότες, δηλαδή όσοι θα παράγουν. Στο μεταξύ πολλοί έχουν πουλήσει τα κτήματά τους και άλλοι τα εγκατέλειψαν πλήρως. Μια έτσι και μια αλλιώς, Αυτή είναι η πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Ότι, έγινε με τα σιτηρά, τα βαμβάκια, τα τεύτλα και τα καπνά. Δηλαδή εγκαταλείφθηκαν οι καλλιέργειες. Αυτό θέλουν να πετύχουν τώρα και με την εσπεριδοκαλλιέργεια, όπου με τιμές 6 έως 8 λεπτά το κιλό πουλήθηκαν φέτος τα πορτοκάλια- όσα πουλήθηκαν- και με 12 λεπτά τα μανταρίνια. Τιμές που δεν φτάνουν ώστε ο αγρότης να καλύψει τα συλλεκτικά και τα καλλιεργητικά έξοδα και την ίδια στιγμή οι μεσάζοντες και οι έμποροι κατεβάζουν ακόμη περισσότερο τις τιμές αυτές, χωρίς καμία κρατική προστασία του παραγωγού».
ΔΩΔΩΝΗ
«Τραγική» χαρακτήρισαν τα μέλη του Δ.Σ της ΟΑΣΝΑ και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κτηνοτροφικό τομέα με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα σιτηρά που οδηγεί σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους. «Την ίδια στιγμή η γαλακτοβιομηχανία που στήριζε τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση μέσω της ΑΤΕ, από εκείνους που όταν ήταν στην αντιπολίτευση φώναζαν «κάτω τα χέρια από τη ΔΩΔΩΝΗ» και σήμερα άλλαξαν στάση και προωθούν την ιδιωτικοποίηση της μέσω της ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ξέρετε πόσες κατασχέσεις θα γίνουν αν ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΕ; Κι αυτό που προωθείται ως λύση δηλαδή να περάσουν οι μετοχές της ΔΩΔΩΝΗ στα χέρια των κτηνοτρόφων και τις Συνεταιριστικών Οργανώσεων, μας βρίσκει αντίθετους. Πού ήταν οι μετοχές δηλαδή στο παρελθόν και ποιοι τις πούλησαν στην ΑΤΕ οι Συνεταιριστικές οργανώσεις δεν τις πούλησαν; Εμείς λέμε όχι και η πρόταση μας είναι διαφορετική. Να παραμείνει το σημερινό καθεστώς λειτουργίας της ΔΩΔΩΝΗ και η ΑΤΕ κάτω από την κρατική μέριμνα».
«Απάτη»
«Απάτη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος κ. Μπέτσας την υπόθεση των φωτοβολταϊκών και τα οποία χαρακτήρισε ως «λαμπόγυαλα» και πρόσθεσε σχετικά ότι, «Έγιναν φιέστες και ημερίδες για να κοροϊδέψουν τους αγρότες. Και από την Ένωση σε τοπικό επίπεδο παρακολουθήσαμε ημερίδα πριν από περίπου ένα χρόνο για το ίδιο θέμα. Είχαμε πει από τότε και δυστυχώς επαληθευθήκαμε, στην άποψή μας ότι, τη στιγμή που δεν έχουμε διατροφικά προϊόντα ώθησαν τους αγρότες ώστε τα εύφορα χωράφια να τα γεμίσουμε φωτοβολταϊκά. Ήταν όπως λέγαμε και στο παρελθόν ένα τέχνασμα της κυρίας Μπατζελή να διώξει πέρυσι τους αγρότες από τα μπλόκα και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα σήμερα. Περίπου 240 αγρότες έκαναν αιτήσεις στην περιοχή και πλήρωσαν χρήματα στη ΔΕΗ αλλά και χρήματα για να κάνουν μελέτες. Και δεν μπορεί να μην γνώριζαν ότι στην περιοχή δεν μπορεί να σηκώσει τα φωτοβολταϊκά τα δίκτυο, γιατί είναι γνωστό από το παρελθόν ότι δεν μπορεί να σηκώσει καν τα αντιπαγετικά. Για μας είναι ξεκάθαροι ότι τους κλέψανε τους ανθρώπους. Είναι ξεκάθαρη κλοπή, ότι έπαιρναν χρήματα για αιτήσεις χωρίς να μπορεί το δίκτυο να σηκώσει την παραγόμενη ενέργεια», είπε ο πρόεδρος ενώ στη συνέχεια τόσο ο Δημήτρης Ξυλογιάννης, όσο και ο Ιωσήφ Γείτονας, τόνισαν πως τα χρήματα αυτά θα πρέπει να επιστραφούν στους αγρότες από τη ΔΕΗ. Μάλιστα ο κ. Ξυλογιάννης πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει εντόκως, διότι η ΔΕΗ τα έχει πάρει προ αρκετών μηνών. Και ο κ. Γείτονας αλλά και ο πρόεδρος κ. Μπέτσας, αναφέρθηκαν και στις αγορές εκτάσεων στην πεδινή περιοχή στις οποίες προχώρησαν αγρότες προκειμένου να κάνουν αιτήσεις στη ΔΕΗ για φωτοβολταϊκά, σε περιοχές που η ΔΕΗ ήξερε εκ των προτέρων ότι οι γραμμές της δεν σηκώνουν το βάρος της παραγόμενης ενέργειας και είναι αυτό που λέει σήμερα «κορεσμένες». Επιπλέον από πλευράς του κ. Ξυλογιάννη σημειώθηκε ότι όχι μόνο τα χρήματα που έλαβε η ΔΕΗ θα πρέπει να επιστρέψει αλλά και τα χρήματα που αποδεδειγμένα πλήρωσαν οι αγρότες με ευθύνη της ΔΕΗ στους μελετητές για την δημιουργία του φακέλου και τις μελέτες επί των κτημάτων που σχεδίαζαν την εγκατάσταση.
Ακτινίδια
Αναφορά έγινε και στις τιμές με τις οποίες πουλήθηκαν φέτος και τα ακτινίδια τις οποίες ο πρόεδρος χαρακτήρισε χαμηλές παρά το γεγονός ότι και σε αυτή την καλλιέργεια η παραγωγή ήταν φέτος μειωμένη, ενώ «συντάξεις πείνας χαρακτηρίστηκαν οι σημερινές συντάξεις του ΟΓΑ παρά τις δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης στο παρελθόν για αύξηση αυτών στα 700 και 800 ευρώ.
Ζήτημα τέθηκε και για την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ όπου σύμφωνα με τα νέα δεδομένα καλούνται οι παραγωγοί να ασφαλίσουν τις καλλιέργειές τους και να πληρώσουν χρήματα για το λόγω αυτό μέσα στον Γενάρη, όταν ήδη έχουν περάσει τρία χρόνια από τον τελευταίο παγετό του 2008 και δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις ακόμη στο σύνολο των δικαιούχων παραγωγών: «Ο ΕΛΓΑ στα Γιάννενα δεν έχει καν γεωπόνους να περάσουν για εκτιμήσεις ζημιών στα κτήματα και οι 10 που έχει στέλλονται σε άλλες περιοχές κάθε φορά για εκτιμήσεις», πρόσθεσε σχετικά με τον ΕΛΓΑ ο Κώστας Τσόγκας, ο οποίος επίσης ανέφερε σχετικά με τα Φωτοβολταϊκά «Δεν θα φάμε ρεύμα. Αυτό λέμε και αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο και να διεκδικήσουν άλλη πολιτική για την τοπική παραγωγή, βλέποντας που έχει φτάσει σήμερα η κατάσταση . ΝΑ πάρουν όλοι θέση στο θέμα βουλευτές, δήμαρχοι, Περιφερειάρχης».
Για το ζήτημα της λειτουργίας της ΑΤΕ υπό το κράτος και της ΔΩΔΩΝΗΣ με τη σημερινή μορφή ανακοινώθηκε σημερινή συμβολική κινητοποίηση αποκλεισμού του τοπικού τραπεζικού καταστήματος, ενώ επίσης ανακοινώθηκε η συμμετοχή της ΟΑΣΝΑ στην Πανελλαδική αγωνιστική κινητοποίηση στις 23 Φεβρουαρίου την οποία έχει προγραμματίσει το Πανελλήνιο Αγωνιστικό Μέτωπο, και συμμετέχει το ΕΚΑ. «ΝΑ είστε έτοιμοι για μαζικές ενωτικές και αγροτικές κινητοποιήσεις», αναφέρει το σχετικό κάλεσμα προς τους αγρότες από πλευράς της ΟΑΣΝΑ.
(28/1/2011)

Και αγρότες και παραγωγοί ενέργειας όσοι επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά.


Ως αγρότες αλλά και ως έμποροι-παραγωγοί ενέργειας θα φορολογούνται οι επαγγελματίες αγρότες που θα επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά ή άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως 100 KW καθώς και εκείνοι που λειτουργούν αγροτουριστικές μονάδες δυναμικότητας έως 10 δωματίων.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου φορολογικού νόμου (θα βρίσκεται προς διαβούλευση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στο opengov.gr) και, πιο συγκεκριμένα, το Άρθρο 26, Παράγραφος 7, οι παραπάνω αγρότες διατηρούν το δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές, ενώ παράλληλα υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων για τις άλλες προαναφερθείσες δραστηριότητες. 
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η ρύθμιση αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, και στην παροχή κινήτρων στους αγρότες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ΑΠΕ.
Ολόκληρη η παράγραφος 7 του Άρθρου 26 του νομοσχεδίου έχει ως εξής:
«Μη απώλεια δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων
Προβλέπεται ότι οι αγρότες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/2010  και ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων, έχουν δικαίωμα επιστροφής με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές ΦΠΑ, παρότι για τις ανωτέρω δραστηριότητες υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων εξόδων. Σκοπός της εν λόγω ρύθμισης είναι η διευκόλυνση των ανωτέρω συναλλαγών, οι οποίες θεωρούνται ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις σύμφωνα με το ν. 3874/10 και η άρση ή η μη δημιουργία αντικινήτρου».
Οι αγρότες που δραστηριοποιούνται, παράλληλα με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και με την αξιοποίηση ΑΠΕ, να τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ μόνο για την δραστηριότητα της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ για δραστηριότητά τους από την εκμετάλλευση της αγροτικής τους παραγωγής να παραμείνουν στο ειδικό καθεστώς, θυμίζουμε ότι ζήτησε με παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Κώστα Σκανδαλίδη.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Αλέξανδρος Μπαλτατζής


Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής γεννήθηκε το 1904 στην Κομπαΐδα του Καυκάσου. Γνωστός πολιτικός αλλά και συνεταιριστής, αγωνιζόταν συνεχώς υπέρ των διεκδικήσεων των αγροτών. Το μεγάλο του πάθος ήταν η ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος. Για να κάνει πράξη το όραμά του, εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις, κινήθηκε με τόλμη και φαντασία, αλλά και με πλήρη συναίσθηση ευθύνης απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Στόχος του ήταν να δουν καλύτερες μέρες οι άνθρωποι της υπαίθρου και να τους εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο ζωής. Αυτόν τον στόχο υπηρέτησε και ως πολιτικός. Χρησιμοποίησε την πολιτική δύναμη για να προωθήσει το συνεταιριστικό κίνημα, χωρίς να το χρησιμοποιήσει για κομματικές επιδιώξεις. Δεν τον ενδιέφερε η κομματική ταυτότητα των συνεταιριστικών στελεχών, αλλά η ικανότητα και η προσήλωση στο συνεταιριστικό πνεύμα.
Το 1928 εκλέγεται πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Ξάνθης και με δική του πρωτοβουλία ιδρύεται το 1935 η ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία τον εκλέγει πρώτο πρόεδρο. Το 1950 ιδρύει τον Συναγερμό Αγροτών και Εργαζομένων και στις εκλογές της 5ης Μαρτίου, ως ηγέτης της παράταξης Αγροτών, εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης. Την ίδια χρονιά ιδρύει το Οικοτροφείο Αθηνών για να σπουδάζουν δωρεάν παιδιά άπορων συνεταιρισμένων καπνοπαραγωγών. Από το 1959 και έπειτα, ιδρύει πολλούς αγροτικούς και εμπορικούς συνεταιρισμούς, ανάμεσά τους τη ΣΕΚΑΠ Ξάνθης, τη ΣΕΚΟΒΕ στη Θεσσαλονίκη, τη ΣΠΕΚΑ, τη ΣΕΚΑΘ και άλλους. Το 1960 συμβάλει στη δημιουργία ενός ενιαίου κεντρώου κόμματος, της Ένωσης Κέντρου, με την οποία εκλέγεται βουλευτής το 1961, ενώ το 1964 ανέλαβε το Υπουργείο Γεωργίας. Στις εκλογές του 1974 εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης με τη συνεργασία του Συνδυασμού της ΕΔΗΚ, το 1977 όμως, μετά την κρίση της ΕΔΗΚ, επανιδρύει το Κόμμα των Αγροτών και Εργαζομένων. Το 1985 συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία και εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης. Το Φεβρουάριο του 1987 χτυπημένος από βαριά ασθένεια δεν είναι σε θέση με τα έσοδα που έπαιρνε ως βουλευτής να καλύψει τα νοσήλια για την αποθεραπεία του, με αποτέλεσμα στις 29 Ιουλίου του ιδίου έτους να αφήσει την τελευταία του πνοή στην Αθήνα.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πεσμένα και «κλαράτα» 6 λεπτά το κιλό απο το εργοστάσιο «Άραχθος»


Έναρξη για το εργοστάσιο χυλοποίησης «Άραχθος» που δέχεται κοινά και μέρλιν
Συνέντευξη τύπου από ΟΑΣΝΑ και για τα φωτοβολταϊκά
Ν.Γκίζας: Ελάχιστη η τιμή αλλά οι αγρότες  θα πρέπει να εμφανίσουν παραγωγή
Β. Μπέτσας: Η αποδέσμευση οδηγεί στο αφανισμό και των εσπεριδοειδών όπως έγινε στο παρελθόν με σιτηρά, βαμβάκι και καπνά!
Και ενώ οι εσπεριδοκαλλιεργητές περιμένουν τις τελικές απαντήσεις από πλευράς του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Κουτσούκου, σχετικά με την ικανοποίηση του αιτήματος για οικονομική ενίσχυση λόγω της άσχημης πορείας στην απορρόφηση της φετινής παραγωγής, και παρακολουθώντας ταυτόχρονα  το θερμόμετρο των τελευταίων ημερών για την περίπτωση που επηρεάσουν την ηρτημένη παραγωγή, ανοίγει σήμερα τις πόρτες του το τοπικό εργοστάσιο χυμοποιήσης. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από πλευράς της ΕΑΣΑ-Φ, η χυμοποίηση που ξεκινά σε τοπικό επίπεδο από σήμερα αφορά όλες τις ποικιλίες πορτοκαλιών, κοινά και μέρλιν, αλλά και όσα πορτοκάλια έχουν πέσει και είναι ακόμη σε καλή κατάσταση (δεν έχουν σαπίσει).
Η χυμοποίηση ωστόσο μπορεί να αποτελεί τη δεδομένη στιγμή διέξοδο για την παραγωγή που παραμένει αδιάθετη, ωστόσο οι τιμή εκτιμάται ως χαμηλή, αν και είναι λίγο μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στα χυμοποιεία της Πελοποννήσου. Αναλυτικότερα, η τιμή για τα παραδοτέα πορτοκάλια στην Πελοπόννησο ανέρχεται στα 3 με 4 λεπτά το κιλό και μόνο για τα «κλαράτα», δηλαδή για εκείνα που κόβονται από τα δέντρα και δεδομένης της μειωμένης ζήτησης στις εξαγωγές οδηγούνται στη χυμοποιήση, έχει οριστεί στα 6 λεπτά το κιλό.
Στην Άρτα η βιομηχανία Άραχθος έχει ορίσει την τιμή των 6 λεπτών το κιλό για όλα τα πορτοκάλια παραδοτέα, δηλαδή τιμή που αφορά το πορτοκάλι στην πόρτα του εργοστασίου.
Η τιμή αυτή χαρακτηρίζεται εξευτελιστική για την παραγωγή πορτοκαλιών, δεδομένης της αποδέσμευσης από τις επιδοτήσεις.
Την ίδια στιγμή αναφορικά με το κόστος συλλογής των πορτοκαλιών σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής ρίχνει ακόμη περισσότερο την ήδη χαμηλή τιμή, οπότε εκτιμάται ότι δεν συμφέρει καν η συλλογή τους. Το θέμα μεταφέραμε στον εκπρόσωπο της Άρτας στην Κοινοπραξία Εσπεριδοκαλλιεργητών Ελλάδας, Νικόλαο Γκίζα, ο οποίος συμφώνησε με την διαπίστωση και το χαρακτηρισμό της τιμής των 6 λεπτών ως χαμηλής, ανέφερε ωστόσο ότι: «Τη δεδομένη στιγμή, όσοι προχωρήσουν στην συλλογή των πορτοκαλιών με προσωπική εργασία και αντίστοιχα με δικό τους όχημα στη μεταφορά προς το εργοστάσιο, θα μπορέσουν να βγάλουν ένα μέρος των καλλιεργητικών τους εξόδων αλλά και στην κάλυψη των δαπανών λίπανσης και καλλιεργητικής φροντίδας για τη νέα περίοδο». Όμως ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί τα δικαιώματα που μέχρι το 2013, αποτελούν την ενίσχυση, για τους ενεργούς αγρότες που καλύπτει μέρος αυτών των δαπανών. Επιπλέον ως βασικός λόγος για την κινητοποίηση από μέρους των αγροτών ώστε να μην επιλέξουν να αφήσουν τα πορτοκάλια να σαπίσουν στα δέντρα και κάτω από αυτά, είναι σύμφωνα με τον κ. Γκίζα, το γεγονός ότι: «Ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί και ανακοινωθεί οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα συνεχίσουν να δίνονται οι ενισχύσεις, δηλαδή τα δικαιώματα, για τη νέα περίοδο από 2013 έως 2020. Αν δηλαδή σε επίπεδο Ε.Ε τεθεί ως προϋπόθεση η διακινούμενη παραγωγή της τρέχουσας περιόδου. Οι αγρότες γνωρίζουν ότι για τα δικαιώματα που παίρνουν σήμερα- και θα τα παίρνουν έως το 2013-  προϋπόθεση ήταν η παραγωγή που διακίνησε καθένας ξεχωριστά την περίοδο 2000 -2006. Οπότε αν τελικά  αποτελέσει προϋπόθεση για τις μελλοντικές ενισχύσεις η διακίνηση των τρεχόντων ετών, 2011, 2012, 2013, τότε μόνο όσοι εμφανίζουν παραγωγή στο εμπόριο και την χυμοποίηση θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της νέας επταετούς περιόδου».
Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή ό,τι ισχύει από πλευράς ελληνικού υπουργείου για της Συνεταιριστικές Ενώσεις, για τις οποίες έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει «ξεκαθάρισμα» με βάση την κινητικότητά τους, ενδεχόμενα να συμβεί και για τους παραγωγούς, ώστε στο μέλλον να λαμβάνουν τα χρήματα όσοι με βάση τα στοιχεία καλλιεργούν και διαθέτουν προϊόν.
Η τιμή δεν καλύπτει το κόστος
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας Β. Μπέτσας, ανακοινώνοντας την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την παραχώρηση σήμερα συνέντευξης τύπου σχετικά με το ζήτημα της φετινής παραγωγής, αλλά -όπως μας είπε- «και την μεγάλης απάτης των φωτοβολταϊκών για τους αγρότες», δήλωσε σχετικά με την πολιτική των επιδοτήσεων και της αποδέσμευσης των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών:  «Δεν υπάρχει διέξοδος σε αυτήν την πολιτική σε ότι αφορά την αποδέσμευση των χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών από την χυμοποιήση και τα 6 λεπτά το κιλό δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα συλλογής, ούτε τα έξοδα της καλλιεργητικής φροντίδας για τους παραγωγούς. Αυτό που συμβαίνει σήμερα για τα εσπεριδοειδή, είναι το ίδιο με ότι είχε συμβεί στο παρελθόν με τα σιτηρά, το βαμβάκι και τα καπνά όταν κόψανε στο 50% την επιδότηση και σταμάτησε η καλλιέργεια. Η διακοπή δηλαδή της επιδότησης ως αποτέλεσμα είχε τον αφανισμό», είπε ο κ. Βαγγέλης Μπέτσας, τονίζοντας ότι περισσότερα η Ομοσπονδία θα πει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Ξενοδοχείο «Κρόνος», σε σχετική συνέντευξη τύπου.
Και ημερίδα για την Κτηνοτροφία στη Β.Δ. Ελλάδα
Στο μεταξύ το προσεχές Σάββατο στις 11 το πρωί από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση έχει δοθεί ένα ραντεβού, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κτηνοτρόφους, της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας όπου σε σχετική ημερίδα θα συζητηθούν τα σημερινά δεδομένα για την Κτηνοτροφία σε επίπεδο Βορειοδυτικής Ελλάδας.
(27/1/2011)

«ΛΗΓΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΟΓΑ ΣΤΙΣ 31-01-2011»


Δελτίο Τύπου
Τετάρτη 26.01.2011

Στο πλαίσιο της διαδικασίας απογραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ για την
αλλαγή του τρόπου πληρωμής των συντάξεων του Οργανισμού, δόθηκε
παράταση από τον ΟΓΑ έως 31-01-2011 έτσι ώστε το σύνολο των συνταξιούχων
του ΟΓΑ να απογραφεί (σύμφωνα με το Απογραφικό Δελτίο που τους έχει σταλεί)
και να λαμβάνουν την σύνταξή τους με πίστωση Τραπεζικού λογαριασμού ή
λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛΤΑ, κατ΄επιλογή του συνταξιούχου.
Μέχρι σήμερα, η διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ
πραγματοποιείται με επιτυχία, έχοντας ανταποκριθεί περισσότεροι από 85%
των συνταξιούχων και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Ιανουάριου 2011 θα έχουν
απογραφεί (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού) και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.
Στους συνταξιούχους του ΟΓΑ που έχουν απογράφει μέχρι 14-01-2011 και έχουν
ανοίξει λογαριασμό, η σύνταξη τους μηνός Φεβρουαρίου 2011 θα καταβληθεί
στον λογαριασμό τους ( νέος τρόπος πληρωμής συντάξεων) ενώ για τους
υπόλοιπους μέσω ΕΛ.ΤΑ.
Σε κάθε περίπτωση ο Οργανισμός ενημερώνει τους συνταξιούχούς του ότι οι
συντάξεις του μηνός Μαρτίου 2011 θα καταβληθούν αποκλειστικά σε
τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό των ΕΛ.ΤΑ. που έχουν επιλέξει. Για το λόγο
αυτό ενημερώνουμε ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που δεν έχουν απογραφεί
μέχρι σήμερα θα πρέπει να καταθέσουν το «Απογραφικό Δελτίο» που τους
έχει σταλεί από τον ΟΓΑ στο Κατάστημα της Τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ. που επιθυμούν
να καταβάλλεται η σύνταξή τους μέχρι και την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011
Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον νέο τρόπο
πληρωμής και την διαδικασία της απογραφής μπορούν να απευθύνονται :
- στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ της περιοχής τους
- στην Κεντρική Υπηρεσία και τα Περ/κά Υποκ/τα του ΟΓΑ
- στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ ( www.oga.gr).

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Έως 31/12/2011 οι αιτήσεις εξαίρεσης κατεδάφισης αυθαιρέτων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.


Μέχρι της 31 Δεκεμβρίου 2011 έχουν περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη κτηνοπτηνοτροφικής μονάδας στη διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων ή κτιριακών εγκαταστάσεων της, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ανάπτυξης για την έκδοση του σχετικού δικαιολογητικού.
Τα παραπάνω προβλέπονται σε σχετική κοινή υπουργική απόφαση με αριθμό 306657 των υφυπουργών Περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Ν. Σιφουνάκη, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Αποστολάκη, η οποία υπεγράφη στις 27 Δεκεμβρίου 2010 και αφορά την «Τροποποίηση της αριθμ. 244203/16−1−2006 κοινή υπουργική απόφαση Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Φ.Ε.Κ. 75/Β΄/26−1−2006 όπως διορθώθηκε από το Φ.Ε.Κ. 151/Β΄/9−2−2006) περί «Καθορισμού των διαδικασιών, των απαιτούμενων δικαιολογητικών και κάθε άλλου σχετικού θέματος, για την εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων ή κτιριακών εγκαταστάσεων κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».
Σύμφωνα με την ΚΥΑ η τροποποίηση έχει ως ακολούθως: «Το εδάφιο 7 της παραγράφου Β «Διαδικασίες» του άρθρου 1 τροποποιείται ως εξής: «7. Για την ένταξη της κτηνοπτηνοτροφικής μονάδας στη διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων ή κτιριακών εγκαταστάσεων της, υποβάλλεται αίτηση από τον φορέα της κτηνοπτηνοτροφικής μονάδας στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ανάπτυξης για την έκδοση του δικαιολογητικού 3 της ανωτέρω παραγράφου Α, το αργότερο μέχρι 31.12.2011. Η αίτηση συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά 1 και 2 της ανωτέρω παραγράφου Α.».
Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2191/Β/31-12-2010 και η ισχύς της αρχίζει από τη δημοσίευση. Για το πλήρες κείμενό της, σε pdf μορφή, πιέστε εδώ:

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Πιο αυστηρούς ελέγχους στις ζωοτροφές ζητεί η Κομισιόν


Οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από το σκάνδαλο που ξέσπασε στη Γερμανία, ανέφεραν ότι «οι εταιρείες που παράγουν ζωοτροφές θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η καρκινογόνα ουσία διοξίνη δεν θα εισχωρήσει στην τροφική αλυσίδα».
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Γεωργίας ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυστηρότερους ελέγχους στις εταιρείες που παράγουν ζωοτροφές.

Οι μελλοντικοί κανόνες πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι ζωοτροφές και τα βιομηχανικά λίπη διαχωρίζονται αυστηρά, ενώ θα πρέπει ακόμη να δημιουργηθούν καλύτερα συστήματα προειδοποίησης μεταξύ των κρατών- μελών.

Η Κομισιόν αναμένεται να πραγματοποιήσει τις προτάσεις της μέσα στις επόμενες εβδομάδες.


ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Ο ΑΓΡΟΤΟΠΟΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ


Με αφορμή την διετή πορεία του Αγρότοπου θα ήθελα να πω δυο λόγια. Η αφορμή της δημιουργία του Αγρότοπου ήταν η δική μου ανάγκη να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου που αφορούν τον αγροτικό τομέα στων τόπο μου, και από την άλλη να συγκεντρώνω πληροφορίες που θα ενημερώνουν έγκαιρα και έγκυρα τους αγρότες παραγωγούς. Με τον καιρό όμως όλες αυτές οι πληροφορίες άρχισαν να είναι πολύ σημαντικές για κάποιους ανθρώπους που πέραν από την αύξηση της επισκεψιμότητας στο blog μου, προσπαθούσαν να έρθουν σε επαφή μαζί μου για να ενημερωθούν εκτενέστερα γι’ αυτό που τους ενδιέφερε. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω όλους εσάς που με στηρίξατε και μου δώσατε την δύναμη να συνεχίσω, και σας υπόσχομαι πως θα συνεχίσω με περισσότερο ενδιαφέρον και πάθος γι’ αυτό που άρχισα. Εδώ θα ήθελα να κάνω όμως μια υποσημείωση και να εκφράσω τους φόβους μου. Τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές που εφαρμόζονται εις βάρος του αγροτικού τομέα και η οικονομική κρίση που διανύουμε θα αποδεκατίσουν πολλούς αγρότες, γι’ αυτό σας επισημάνω την προσοχή μακριά από φούσκες όπως φωτοβολταϊκά και επιδοτούμενα προγράμματα αορίστου χρόνου που πρώτα σε δεσμεύουν και μετά σου δίνουν όταν έχουν και αν έχουν ενώ πρώτα εσύ έχεις καταχρεωθεί στις τράπεζες για την συγκεκριμένη επένδυση. Η λύση λοιπόν είναι μια, σωστή αμερόληπτη ενημέρωση και αγώνες που θα δείχνουν την πραγματική δύναμη του αγρότη και δεν θα γίνονται για το θεαθήναι… Που δεν θα κάμπτονται με τις πρώτες απειλές και τα ελάχιστα ψίχουλα που πετάνε οι κυβερνήσεις για να βουλόσουν τα στόματα και μετά… τα ίδια και χειρότερα. Ο Αγρότοπος θα είναι αρωγός αυτής της προσπάθειας και θα είναι πάντα η φωνή του αγρότη και μόνο του αγρότη. Σας ευχαριστώ όλους για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε και εύχομαι να έρθουν καλύτερες μέρες στον αγροτικό τομέα.
                                                                                          
                                                                                                  26/01/2011

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Διαδικτυακή Υποβολή Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2011 & Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ 2011 Χωρίς Μεταβολές Στοιχείων


Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΕΛΓΑ ανακοινώνουν ότι από 24.1.2011 ξεκίνησε η λειτουργία της διαδικτυακής υπηρεσίας υποβολής της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης 2011 και δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής ΕΛΓΑ 2011 χωρίς μεταβολές στοιχείων σε σχέση με την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του προηγούμενου έτους 2010.   Σύντομα η εφαρμογή θα επεκταθεί για να επιτρέπει την διαδικτυακή υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης και δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής ΕΛΓΑ 2011 με μεταβολές αλφαριθμητικών στοιχείων σε σχέση με την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης προηγούμενου έτους 2010. Θα υπάρξει σύντομα νέα ανακοίνωση μόλις θα είναι δυνατή και η υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης 2011 με μεταβολή αλφαριθμητικών στοιχείων.   Για την υποβολή της αίτησης σας χωρίς μεταβολές:
  • επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opekepe.gr/ από οποιαδήποτε σημείο έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο.
  • ακολουθήστε τις απλές οδηγίες και υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτηση σας και ακολούθως εκτυπώστε την σε δύο αντίγραφα.
  • καταθέστε υπογεγραμμένα εντός 15 ημερών τα αντίγραφα της αίτησής σας σε οποιοδήποτε γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ ή του ΕΛΓΑ για επικύρωση και ολοκλήρωση της διαδικασίας.
  • Η μη έντυπη κατάθεση και έγκαιρη επικύρωση της αίτησης οδηγεί σε ακύρωση αυτής και απαιτεί την εκ νέου υποβολής της.
  Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΕΛΓΑ στοχεύοντας στην έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων του έτους 2011, υλοποίησαν την παραπάνω εφαρμογή ως ανταπόκριση στην απαίτηση των δικαιούχων για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία του πολίτη που απλοποιούν τις διαδικασίες και μειώνουν την γραφειοκρατία.   Με την έγκαιρη έναρξη της λειτουργίας της εφαρμογής υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης 2011 ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλεί τους δικαιούχους που οι αιτήσεις τους δεν έχουν μεταβολές να προβούν στην άμεση συμπλήρωση και υποβολή τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων όλων των δικαιούχων μέχρι τις 15.5.2011.  
Κατεβάστε το εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής. [Εγχειρίδιο χρήσης]  
Κατεβάστε την Εγκύκλιο. [Εγκύκλιος]  
Επιλέξτε τον ακόλουθο σύνδεσμο για να κάνετε χρήση της λειτουργίας της υπηρεσίας on-line υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης & δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής ΕΛΓΑ 2011 χωρίς μεταβολές στοιχείων http://osde.dikaiomata.gr/AEE2011ONLINE
Για να συνδεθείτε θα πρέπει να καταχωρήσετε το ΑΦΜ και τον μοναδικό αριθμό φορολογικής δήλωσης του εκκαθαριστικού σημειώματος οικ. έτους 2009.

ΠΗΓΗ: ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων στη διεθνή έκθεση Zootechnia


Με σημαντικές καινοτομίες, όπως το 1ο Πανόραμα Ελληνικών Φυλών Ζώων, στο οποίο θα παρουσιαστούν και αυτόχθονα είδη υπό εξαφάνιση, ξεκινά στις 3 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, η 7η διεθνής έκθεση για την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία «Zootechnia 2011», που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη.
Το 1ο Πανόραμα, που διοργανώνεται στις 5 Φεβρουαρίου, στο περίπτερο 17, δεν θα είναι η μόνη εκδήλωση της έκθεσης με τις αυτόχθονες φυλές στο επίκεντρο. Σ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν τα ζώα της επίδειξης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα περίπτερα 1 και 3, όπου θα υπάρχει και σχετικό ενημερωτικό υλικό.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης περιλαμβάνονται ακόμη το «Σαλόνι Αλόγου», στα Περίπτερα 3 και 17, το «Pet Festival» (Φεστιβάλ Κατοικίδιων Ζώων) στο Περίπτερο 2 και η ημερίδα με θέμα «H Κοινή Γεωργική Πολιτική», που συνδιοργανώνεται από την HELEXPO, την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και την Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης.

Οι ξένοι συμμετοχές στην 7η Zootechnia, η οποία διοργανώνεται από τη Helexpo, προέρχονται από 24 χώρες, ενώ τα εκθέματα είναι μηχανήματα/εξοπλισμός, ζωοτροφές/κτηνιατρικά φάρμακα, αξεσουάρ/εφόδια, ζώντα ζώα παραγωγής, υπηρεσίες κτλ.


ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

«Παρέλαση» τρακτέρ στην πλατεία Τρικάλων


Ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία

Το πρώτο συλλαλητήριο της χρονιάς πραγματοποίησαν σήμερα αγρότες των Τρικάλων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους, και κρατώντας πανό, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στη συνέχεια, και μετά τις καθιερωμένες ομιλίες, οι αγρότες έκαναν πορεία σε κεντρικές οδούς της πόλης των Τρικάλων αποκλείοντας συμβολικά το κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο Απόστολος Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη», έκανε λόγο για γενικευμένη «επίθεση» σε όλα τα μέτωπα και σε όλους τους συντελεστές που καθορίζουν την ύπαρξη των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Ακόμα ανέφερε ότι τα προϊόντα τους βρίσκονται στο έλεος των «αγορών» που πότε μένουν στα αζήτητα και απούλητα και πότε παίρνονται κοψοχρονιά και σχεδόν τζάμπα. Μίλησε δε και για αθρόες εισαγωγές και ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων.

Τα μέλη της ένωσης θα συμμετέχουν στην κατάληψη του ΕΛΓΑ, στη Λάρισα, την προσεχή Πέμπτη, αλλά και στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου με αφορμή την έκθεση «ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΑ». Επίσης, θα παραστούν στην απεργία και συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Έφυγαν τα πρώτα «ραβασάκια» της ΔΕΗ στους αγρότες με τους Όρους Σύνδεσης φωτοβολταϊκών


Ξεκίνησε η αποστολή επιστολών με τους «Όρους Σύνδεσης» από τα τοπικά καταστήματα της ΔΕΗ σε αγρότες που υπέβαλαν αιτήσεις, με σκοπό την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στα χωράφια τους. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η διαδικασία προχωρά, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, χωρίς προβλήματα, ακόμη και σε περιοχές της χώρας που διαθέτουν κορεσμένο δίκτυο, κατά τους ισχυρισμούς της Επιχείρησης.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η εξέταση των «αγροτικών» αιτημάτων προχωρά με γοργούς ρυθμούς εκ μέρους της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την προτεραιότητα που έχει κατοχυρώσει ο αγροτικός κόσμος της χώρας και ενδεχομένως ως το τέλος του μήνα μεγάλος αριθμός από αγρότες να έχουν στα χέρια τους εγκρίσεις, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, με σκοπό τη συμπλήρωσή του εισοδήματός τους.
Ενδεικτικό τους πώς βαίνει το ζήτημα, δεδομένου ότι την τελευταία εβδομάδα με αφορμή σχετική ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ «φούντωσαν» τα σενάρια για επερχόμενο «ψαλίδι» στα επενδυτικά σχέδια των αγροτών, πρόβλημα που σύμφωνα με τους βουλευτές αφορά 16 συνολικά νομούς της χώρας, είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ Αγρινίου (περιοχή νομού που συμπεριλαμβάνεται στις 16 περιοχές που αναφέρονται στην ερώτηση), διευκρινίζει με σχετική της ανακοίνωση «ότι άρχισε και η εξέταση των αιτημάτων αγροτών, για σύνδεση φωτοβολταϊκών σταθμών στο δίκτυό της και η αποστολή επιστολών Όρων Σύνδεσης. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί με εντατικό ρυθμό για την συντομότερη, κατά το δυνατόν, ολοκλήρωσή της. Κατά τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες στη συγκεκριμένη περιοχή ως το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν «φύγει» με αποδέκτες αγρότες της περιοχής παραπάνω από 40 επιστολές της ΔΕΗ με τους Όρους Σύνδεσης. Θυμίζουμε ότι η μετέπειτα διαδικασία περιλαμβάνει την υπογραφή σύμβασης με τον ΔΕΣΜΗΕ για την απορρόφηση του παραγόμενου ρεύματος.
Σύμφωνα, εξάλλου, με υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του μήνα ικανός αριθμός αγροτών σε διάφορες περιοχές της χώρας να έχουν στα χέρια τους τις εγκρίσεις. Έτσι, θα μπορούν απρόσκοπτα να προχωρήσουν στον προγραμματισμό των μετέπειτα ενεργειών τους, σε συνεργασία με τις τοπικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, που στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν αναλάβει ρόλο καθοδηγητή στη νέα αυτή δραστηριότητά τους.
Άλλο ένα επεισόδιο, στο σήριαλ των τελευταίων ημερών ήρθε να προστεθεί με την ευθεία αμφισβήτηση εκ μέρους της ΡΑΕ τον χαρακτηρισμό της ΔΕΗ περί κορεσμένων δικτύων σε 16 περιοχές της χώρας, Με επιστολή του, μάλιστα, προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβό, ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Ν. Βασιλάκος ζητά επιπλέον διευκρινίσεις για τους τεχνικούς περιορισμούς που λαμβάνει υπόψη η ΔΕΗ, με σκοπό να καθοριστεί το όριο ανά περιοχή, καθώς και συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής των περιορισμών αυτών.
Θέση στο θέμα έλαβε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα η Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε σε συνέντευξή της ότι εξετάζονται λύσεις για τα «αγροτικά» φωτοβολταϊκά, ενώ και ο υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης, μιλώντας στον ΑΧΕΛΩΟ TV ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση δεν είναι όπως παρουσιαστηκε τις τελευταίες μέρες.
Ο κ. Μωραΐτης, απάντησε όμως και σε άλλα ερωτήματα που τίθενται και συγκεκριμένα για τα κορεσμένα δίκτυα τόνισε ότι προβλήματα κορεσμού υπάρχουν σε κάποιες περιοχές για τις οποίες η ΔΕΗ εξετάζει λύσεις. Εξετάζεται δηλαδή από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΑΑΤ πως θα πραγματοποιηθεί η επέκταση του δικτύου στις περιοχές όπου το τοπικό δίκτυο Χαμηλής Τάσης έχει κορεστεί δίχως επιβάρυνση του αγρότη.
Για το ενδεχόμενο, τέλος, απόρριψης αιτήσεων είπε πως πράγματι υφίσταται, όπως συμβαίνει σε κάθε επένδυση που κάνει ένας πολίτης. «Κάθε επένδυση έχει και το ρίσκο της» είπε ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας πως «είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να εγκριθεί ένας φάκελος που έχει τεχνικά ή χρηματοδοτικά προβλήματα».
Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Ηλεία: Μπαράζ διαρρήξεων σε εξοχικές κατοικίες


Πήραν ό,τι βρήκαν μπροστά τους

Τρία εξοχικά σπίτια σε Βάρδα, Πύργο και Κάτω Παναγιά Κυλλήνης έγιναν χθες στόχος διαρρηκτών.

Στη Νεάπολη Βάρδας, άγνωστοι διέρρηξαν την αποθήκη εξοχικής κατοικίας και έκλεψαν δύο ανοξείδωτα δοχεία με 140 λίτρα ελαιόλαδο, δέκα μεταχειρισμένους υπολογιστές, διάφορα εργαλεία και μια ηλεκτρική σκούπα. Η συνολική αξία των κλοπιμαίων ανέρχεται στις 4.000 ευρώ.

Στην περιοχή Λέτρινα Πύργου, οι κλέφτες χτύπησαν μια ακόμη εξοχική κατοικία. Μπήκαν από το παράθυρο και έφυγαν από την πόρτα, μαζί με μια τηλεόραση, ένα σίδερο, ένα βραστήρα, ποτά και πετσέτες .

Οι κλέφτες χτύπησαν και σε τρίτο εξοχικό, στην Κάτω Παναγιά Κυλλήνης. Οι δράστες μπήκαν στο σπίτι αφού έσπασαν την πίσω πόρτα. Φεύγοντας πήραν μαζί δύο ποδήλατα αξίας 500 ευρώ, μια ηλεκτρική κουζίνα αξίας 300 ευρώ, ένα πιεστικό αξίας 250 ευρώ, δύο αερόθερμα αξίας 200 ευρώ, δέκα τενεκέδες με λάδι αξίας 700 ευρώ και διάφορα ηλεκτρικά εργαλεία αξίας 500 ευρώ.

Στην Αμαλιάδα, άγνωστοι διέρρηξαν μίνι μάρκετ και πέρα από τις ζημιές που προκάλεσαν πήραν και εκατό ευρώ από την ταμειακή μηχανή.

Ληστεία όμως πραγματοποιήθηκε και σε καφενείο στο Χάβαρι. Οι δράστες μπήκαν από τη βοηθητική πόρτα και πήραν μια τηλεόραση plasma 40 ιντσών, αξίας 900 ευρώ και την κερματοθήκη της ταμειακής με 200 ευρώ.

Στον Αμπελόκαμπο Ηλείας, άγνωστοι έκλεψαν από περιφραγμένο αγροτεμάχιο δύο λευκά αρνιά αξίας 200 ευρώ.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Σαλιγκάρια Άρτας: Η Εύη Παπαδημητρίου δεν μετάνιωσε...


Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία "παρακαλάνε" για σαλιγκάρια  
Μια δυναμική επιχείρηση εκτροφής σαλιγκαριών έχει δημιουργήσει ένα νέο κορίτσι στο Τοπ-Αλτί της Άρτας. Πρόκειται για την Εύη Παπαδημητρίου, η οποία όχι μόνο δεν το έχει μετανοιώσει, αλλά όπως θα διαβάσεται στη συνέχεια η πώληση της παραγωγής είναι εξασφαλισμένη σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.


Η εκτροφή σαλιγκαριών είναι ένας κλάδος ζωικής παραγωγής με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Η αυξημένη συζήτηση σαλιγκαριών στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εξασφαλισμένη πώληση των παραγόμενων σαλιγκαριών σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα κάνουν φανερή την ανάγκη για τη δημιουργία μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών. Η ενασχόληση με την εκτροφή σαλιγκαριών απαιτεί γνώσεις αναφορικά με τον βιολογικό κύκλο και την φυσιολογία των σαλιγκαριών ενώ η εγκατάσταση του εκτροφείου γίνεται με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές.
Στο Τοπ-Αλτι

Η Εύη Παπαδημητρίου, η οποία ήρθε στην Αρτα έχοντας σπουδάσει, μάρκετινγκ και 3D animation αποφάσισε να ασχοληθεί με την εκτροφή σαλιγκαριών και δεν το μετάνοιωσε . Οι εγκαταστάσεις του σαλιγκαροτροφιου, βρίσκονται στην περιοχή Τοπ-αλτι καταλαμβάνουν 8 στρέμματα και είναι περιφραγμένα με ηλεκτρολυτικό φράχτη που παράγει ρεύμα 8 volt για να μην βγαίνουν τα σαλιγκάρια και μπαίνουν ποντίκια..
Για να γίνει ένα εκτροφείο, λέει η Εύη χρειάζονται «δίχτυα εσωτερικής περίφραξης που ονομάζονται και “βραγες”, οι σπόροι που είναι μαρούλι, ηλίανθος, κοκκινογούλι, τριφύλλι- από αυτά τα φυτά τρέφονται τα σαλιγκάρια- οι μάνες αναπαραγωγής, και καλή ανάλυση του εδάφους.

Από τον δεύτερο χρόνο και μετά, το μόνο που πληρώνει ο παραγωγός είναι... τους σπόρους».
Τα σαλιγκάρια κινδυνεύουν απο τα πουλιά και τα λιμνάζοντα νερά ενώ αρκετά ψοφούν μετά τις γέννες. Συνολικά συνεχίζει η Εύη “υπάρχουν γύρω στα 2.000.000 εκατ. σαλιγκάρια που σημειωτέον είναι ερμαφρόδιτα, άρα γεννούν όλα, ενώ η εποχή ζευγαρώματος είναι το τέλος της άνοιξης.

Κάθε σαλιγκάρι γεννά κάθε 15 λεπτά και θα γεννήσει συνολικά 80 - 120 αβγά, καθώς η ωοτοκία διαρκεί 25 - 30 ώρες. Τα αβγά είναι μικρά με διάμετρο 3 mm. H εναπόθεση των αβγών γίνεται στο έδαφος αφού τα σαλιγκάρια σκάψουν ελάχιστα εκατοστά.
Μετά από 20 μέρες βγαίνουν τα καινούρια σαλιγκαράκια, που είναι ίδια με τα ενήλικα βέβαια, πολύ πιο μικρά από τα ενήλικα, και με διάφανο κέλυφος. Το βάρος τους αυξάνεται πολύ γρήγορα, όταν υπάρχει τροφή στη διάθεσή τους. Τα σαλιγκάρια ζουν περίπου 3 χρόνια και φτάνουν τα 25εκ σε πλήρη ενηλικίωση”
Θρεπτική τροφή με λίγες θερμίδες

Στην Ελλάδα εκτρέφεται το είδος Ηelix Αspersa. Πρόκειται για σαλιγκάρια μεγάλου μεγέθους που προσαρμόζονται εύκολα σε συνθήκες εκτροφείου. Η χονδρική του τιμή είναι υψηλότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη.

Τα σαλιγκάρια γεννούν αυγά. Αν σπάσει το κέλυφός τους, έχουν την ικανότητα να το επανασχηματίζουν. Αποτελούν εξαιρετικά θρεπτική τροφή και ταυτόχρονα χαμηλή σε θερμίδες, αφού τα 100 γραμμάρια ήπια μαγειρεμένων σαλιγκαριών δίνουν 90 θερμίδες και περιέχουν μόνο 1,4 γραμμάρια λιπαρά.

Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, έχουν περισσότερο σίδηρο από το κόκκινο κρέας, κάλιο και μαγνήσιο. Βεβαίως, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος τα λιπαρά και οι θερμίδες αυξάνονται. Σαλιγκάρια οι Έλληνες τρώνε σε Κρήτη, Καλαμάτα, Μακεδονία

Οι μεγαλύτερες ποσότητες εξάγονται, ενώ η τιμή τους καθορίζεται από το ιδιότυπο «χρηματιστήριο» των εστιατόρων του Παρισιού, της Μαδρίτης, του Μιλάνου και του Τορίνου.
Τελειώνοντας την περιήγηση στο σαλιγκαροτροφιο της Εύης διαπιστώνεις οτι μιλάς με άνεση μαζί της, άσχετα αν ο Μαξ κάθε τόσο έκανε αισθητή την παρουσία του.

23/1/2011
Φωτο: Δημήτρης Παπαρούνης

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Πολιτικά ανέφικτη η στήριξη στα πορτοκάλια δήλωσε ο υφυπουργός


Συνάντηση ομάδων παραγωγών εσπεριδοκαλλιεργητών με τον Γ. Κουτσούκο

Δεν άφησε πολλές ελπίδες στους εσπεριδοκαλλιεργητές της Αργολίδας, που φέτος είδαν τις τιμές παραγωγού για το πορτοκάλι να κυμαίνονται στα 5-11 λεπτά το κιλό, ο υφυπουργός Γ. Κουτσούκος στη συνάντηση που είχε μαζί τους την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας Σπ. Αντωνόπουλος, το βασικό ζήτημα που τέθηκε είναι το πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος και οι χαμηλές τιμές, ενώ ζητήθηκε η ενεργοποίηση του προγράμματος «de minimis» για οικονομική ενίσχυση. Το «de minimis» στηρίζει από εθνικούς πόρους, με την άδεια της Ε.Ε., κλάδους που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Ο κ. Κουτσούκος δεσμεύτηκε να το μεταφέρει στον υπουργό, έσπευσε όμως να χαρακτηρίσει «πολιτικά ανέφικτη και οικονομικά δύσκολη» την ικανοποίηση του αιτήματος. Θετικός εμφανίστηκε στο θέμα των ελέγχων στις παράνομες εξαγωγές ασυσκεύαστου προϊόντος στα Βαλκάνια που κατήγγειλαν οι παραγωγοί, ενώ δεσμεύτηκε ότι εντός δεκαημέρου θα καταβληθούν οι εκκρεμότητες του 2009 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Τ. Χειβιδόπουλος και ο βουλευτής Αργολίδας κ. Ανδριανός.


Με Τατούλη
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη με εξαγωγείς εσπεριδοειδών από τη Λακωνία και την Αργολίδα. Οι εξαγωγείς εξέθεσαν στον Περιφερειάρχη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως την οργάνωση έκθεσης στο εξωτερικό, για την προώθηση του προϊόντος και ενέργειες για να κερδηθούν ξανά οι αγορές των χωρών της Μαύρης θάλασσας, και ζήτησαν την ενεργοποίηση και τη στήριξη της Περιφέρειας.
22-1-2011

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις κατά των νέων οικονομικών μέτρων, καλεί τους αγρότες η ΠΑΣΥ


Να συμμετάσχουν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις, που θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε ολόκληρη την Ελλάδα, «κόντρα στα νέα οικονομικά μέτρα» και την «αντιλαϊκή επίθεση ΕΕ και κυβέρνησης, που θα είναι πιο άγρια το 2011», καλεί τους αγρότες η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).
Συγκεκριμένα, τους καλεί να κατέλθουν στις πολύμορφες -όπως τις χαρακτηρίζει- κινητοποιήσεις, που ξεκινάνε, στις 24 Ιανουαρίου σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη συγκέντρωση στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Agrotica, στις 5 Φεβρουαρίου και στα κοινά συλλαλητήρια με το ΠΑΜΕ, στις 10 του ιδίου μηνός, σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΠΑΣΥ, τα τρία εναλλακτικά σενάρια, που προτείνει η Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2014-2020, έχουν μόνο ένα στόχο: το άμεσο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων, προς όφελος των μεγαλοαγροτών.


ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Δεκαοκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν εξηγήσεις για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών


Στις «κορεσμένες» περιοχές φέρεται να είναι και η Άρτα!

Δεκαοκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούν την υπουργό Περιβάλλοντος και τον πρόεδρο της ΔΕΗ να δώσουν την Τετάρτη εξηγήσεις για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών.Ειδικότερα τους ζητούν να εξηγήσεις εάν πρόκειται να υλοποιηθούν οι επενδύσεις από τους αγρότες και εάν υπάρχει πρόβλεψη να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν καταθέσει.Εν τω μεταξύ, σε καυτή πατάτα τείνει να εξελιχθεί το πρόγραμμα τοποθέτησης αγροτικών φωτοβολταϊκών σε τουλάχιστον δεκαέξι νομούς της χώρας, εξαιτίας των κορεσμένων δικτύων της ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή, δραματική είναι η αύξηση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για το πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης που παραμένουν στο συρτάρι.

Αποτέλεσμα του ελλιπούς δικτύου υποστήριξης  είναι οι αγρότες να έχουν βρεθεί σε σημείο να πρέπει ή να χρηματοδοτήσουν την επέκτασή τους ή να χάσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ, δηλαδή το κόστος της αίτησης, σε περίπτωση που απορριφτεί η αίτησή τους.
Στην πλειοψηφία τους, οι αγρότες αντιδρούν και υπογραμμίζουν ότι έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης της δημόσιας επιχείρησης, ενώ κάνουν λόγο για έλλειψη ενημέρωσης των τεχνικών προβλημάτων, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή του αντιτίμου της αίτησης.
Το θέμα έφερε στο φως την περασμένη Παρασκευή, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, γνωστοποιώντας την επίσημη ενημέρωση της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Όπως αποκάλυψε η κ. Γιαννακά, κατά τη συνεδρίαση των επιτροπών έρευνας και περιβάλλοντος «η ΔΕΗ έχει αποστείλει έγγραφο στη ΡΑΕ με το οποίο την ενημερώνει ότι σε 18 νομούς της χώρας τα δίκτυά της είναι κορεσμένα».
Στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκεται πλέον η πρόταση επέκτασης δικτύου με δαπάνη επενδυτών, προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού.
Ταυτόχρονα, προκύπτει το πρόβλημα ότι σε περισσότερους από 16 νομούς, η συνολική ισχύς των αιτήσεων για φωτοβολταϊκές μονάδες υπερβαίνει τη μέγιστη ζήτηση του νομού.
Να σημειωθεί ότι οι νομοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κορεσμού δικτύων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες οι Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Καρδίτσας, Άρτας, Πρέβεζας, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Κιλκίς και Ξάνθης.
Η κ. Γιαννακά κάνει λόγο για βαρύτατες ευθύνες όσων παρακίνησαν τους αγρότες, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τη ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή σε συνεργασία με βουλευτές άλλων νομών που αντιμετωπίζουν το σχετικό πρόβλημα.
Η σκανδαλώδης, αν μη τι άλλο, πολιτική προχειρότητα με την οποία στήθηκε η ιστορία των φωτοβολταϊκών σταθμών έχει δημιουργήσει μείζον θέμα στους αγρότες, που πλήρωσαν χαράτσια για μελέτες και παράβολα 3.000 και 4.000 ευρώ έκαστος, χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή του δικτύου της ΔΕΗ.
Η αναλυτική μελέτη για τη δυναμικότητα του δικτύου της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Ωστόσο, με τα τωρινά δεδομένα όλα δείχνουν ότι πολλές από τις προγραμματισμένες επενδύσεις (εγκαταστάσεις έως 100 KW) δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

20-1-2011

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Τις πάσης φύσεως παροχές στους δικαιούχους με πίστωση λογαριασμών τραπέζης ή ΕΛΤΑ καταβάλλει πλέον ο ΟΓΑ

Τις πάσης φύσεως παροχές στους δικαιούχους με πίστωση λογαριασμών τραπέζης ή ΕΛΤΑ καταβάλλει πλέον ο ΟΓΑ, εκτός από τις συντάξεις και τα επιδόματα.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, για την απρόσκοπτη απόδοση των πάσης φύσεως δαπανών του Κλάδου Υγείας (Ορθοπεδικά, θεραπευτικά κ.λπ. είδη), των εξόδων κηδείας κ.λπ. είναι απαραίτητο με την υποβολή των δικαιολογητικών που προβλέπονται για κάθε παροχή, να επισυνάπτεσαι φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του λογαριασμού τραπέζης επιλογής τους ή ΕΛΤΑ προς αποφυγή πρόσθετων αλληλογραφιών.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει επίσης στο έντυπο της αίτησης να αποτυπώνεται ευκρινώς ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου.


ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΦΕΓΓΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ; Η ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ;


Παρόλο που η θεματολογία του blog δεν έχει σχέση με τέτοια θέματα, μερικές φορές πνίγομαι από αγανάκτηση και θέλω να τα πω. Στόχος της συγκεκριμένης ανάρτησης είναι να αφυπνίσω κάποιους τοπικούς φορείς και πολίτες γι’ αυτό που συμβαίνει στην πόλη τους. Πριν έναν μήνα περίπου είχα διαβάσει σε ένα blog για την τοποθέτηση ημισελήνου στην παραλία της Θεσσαλονίκης και πήγα και εγώ να δω περί τίνος πρόκειται. Καθώς λοιπόν έκανα την βόλτα μου στην παραλία έφτασα στον Λευκό Πύργο και μετά από λίγο στο άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου, και να σου το έργο τέχνης, όπως θέλουν να το ονομάζουν κάποιοι… Η εικόνα μου θύμισε παράλιο της Τουρκίας και όχι Θεσσαλονίκη. Πλησίασα λοιπόν στο σημείο για να βγάλω μια φωτογραφία... Να σημειώσω ότι είναι τοποθετημένο απέναντι από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς. Βγάζοντας λοιπόν μια φωτογραφία από κάποια απόσταση βλέπω δυο άτομα που φαίνονται και στην φωτογραφία αριστερά, φανερά θυμωμένα, να πλησιάζουν το έκθεμα και να το φτύνουν… Εντυπωσιάστηκα από το γεγονός και πήγα κι εγώ στο σημείο… Πλησιάζοντας βλέπω τοποθετημένη μια Ελληνική σημαία σε ένα κοντάρι σε μια βάση από υπαίθρια ομπρέλα δίπλα στο έκθεμα και τρία κορίτσια ξένης καταγωγής να φωτογραφίζονται δίπλα της. Ήθελα να δω όμως πώς θα χαρακτήριζε ο Δήμος αυτό το έκθεμα… Βλέπω μια μικρή επιγραφή πρόχειρα τοποθετημένη με βίδες που έγραφε «ΦΕΓΓΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ». Αναρωτιέμαι γιατί δεν έφτιαχναν έναν ήλιο, ένα αστέρι η κάτι άλλο και βάλανε την ημισέληνο, σε μια περίοδο που η σχέση με την γειτονική χώρα είναι ρευστή και επικίνδυνη θα έλεγα…  

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση για Πληρωμές μεταξύ 24-29/01/2011.

                                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με αφορμή ερωτήματα παραγωγών για την ολοκλήρωση της πληρωμής της Ενιαίας Ενίσχυσης 2010, μιας περιορισμένης κατηγορίας δικαιούχων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει:

Κατά τους διασταυρωτικούς ελέγχους της τελευταίας πληρωμής διαπιστώθηκαν:

- προφανή σφάλματα από την μεταφορά ψηφιοποιημένων αγροτεμαχίων με φορητούς υπολογιστές στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ

- λάθος δήλωση ποσοστού συγκαλλιέργειας ή συνιδιοκτησίας σε περιπτώσεις που έγινε έλεγχος με τηλεπισκόπιση

O ΟΠΕΚΕΠΕ επεξεργάζεται τα στοιχεία των προφανών σφαλμάτων στις αιτήσεις των δικαιούχων και θα προβεί στην πληρωμή τους στο αμέσως προσεχές διάστημα, μεταξύ 24-29/1/2011.

ΠΗΓΗ: ΟΠΕΚΕΠΕ

Στη βουλή η μείωση στο αγροτικό εισόδημα


«Ενώ το μέσο αγροτικό εισόδημα στην Ευρώπη των 27 καταγράφει, την τελευταία χρονιά, αύξηση της τάξεως του 12,3%, στην Ελλάδα ο αντίστοιχος δείκτης συνεχίζει ,για μια ακόμα συνεχόμενη χρονιά, την πτωτική του πορεία. Σύμφωνα με την Eurostat, το 2010 σημειώθηκε μείωση 4.3% στο Ελληνικό αγροτικό εισόδημα, ποσοστό που αντιπροσωπεύει την τρίτη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα σε 27 χώρες», αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά την μικρή αύξηση των εξαγωγών μας σε αγροτικά προϊόντα, το εμπορικό ισοζύγιο επιδεινώνεται συνέχεια με τη ραγδαία αύξηση εισαγωγών τροφίμων. Την ίδια στιγμή τα κυκλώματα των μεσαζόντων εξακολουθούν να λυμαίνονται την διακίνηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα οι τιμές καταναλωτή να αυξάνονται συνεχώς και τα έσοδα των παραγωγών να παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά οδηγώντας τον πρωτογενή τομέα στην καταστροφή. Επίσης, οι συνεχείς αυξήσεις στον ΦΠΑ και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής στα ύψη.
Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

   
    · Ποία άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου: α) να περιορίσει την ασυδοσία των μεσαζόντων στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων και β) να μειωθεί το κόστος παραγωγής;

    · Προτίθεται να επανεξετάσει τις πρόσφατες αυξήσεις στον ΦΠΑ και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο καθώς ;

    · Ποια είναι η μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»; Ποιες είναι οι δεσμεύσεις - απορρόφηση ανά άξονα και ειδικότερα για τα μέτρα που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, την τυποποίηση, τη μεταποίηση, το δίκτυο εμπορίας και προβολή;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Παπαδημούλης
Αμμανατίδου Λίτσα
Διώτη Ηρώ
Κριτσωτάκης Μιχάλης»

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Νέος τρόπος είσπραξης των ασφαλίστρων από τον ΕΛΓΑ


Τεκμαρτό σύστημα για την πληρωμή των εισφορών στον ΕΛΓΑ μπαίνει σε ισχύ από φέτος. Όπως προβλέπει ο νέος νόμος για την ασφάλιση της παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου (ν3877/10), αν οι αγρότες δεν πληρώσουν τις εισφορές τους, όχι μόνο δεν θα πάρουν αποζημίωση, αλλά «τα χρέη τους» θα βεβαιώνονται στην Εφορία.
Μπορεί λοιπόν στο εξής και για τα τιμολόγια που εκδίδονται από 1-1-2011 να καταργείται η παρακράτηση εισφοράς 3% στη φυτική παραγωγή και 0,5% στο ζωικό κεφάλαιο επί των τιμολογίων αγοραπωλησίας αγροτικών προϊόντων, πλην όμως με το νέο σύστημα που τυπικά ισχύει από 1-1-2011, οι εισφορές θα πληρώνονται από τους ίδιους τους παραγωγούς, ακόμη και μέσω συμψηφισμούς τους από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, εφόσον δώσουν οι ίδιοι τη σχετική συγκατάθεση.
Στις διευκρινίσεις που ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΛΓΑ αναφέρεται ότι όσοι αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην ΑΤΕbank τότε «η καταβολή θα γίνεται είτε τοις μετρητοίς (στον ΕΛΓΑ) είτε με εκχώρηση απαιτήσεών τους από το δημόσιο, όπως η επιστροφή ΦΠΑ, η ενιαία ενίσχυση, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κ.λπ.». Στην πράξη οι αγρότες θα κληθούν να εξουσιοδοτήσουν την τράπεζα να παίρνει από τις επιδοτήσεις τους το ποσό της εισφοράς τους για τον ΕΛΓΑ.
Ως προς το ύψος των εισφορών, αυτές καθορίζονται με βάση τον νέο νόμο σε ποσοστά:
- 4% για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής.
- 3% για τους ελαιώνες, το ελαιόλαδο και τις ελιές
- 0,75% για το ζωικό κεφάλαιο.
- 0,5% για προϊόντα που παράγονται σε «ελεγχόμενο περιβάλλον», δηλαδή θερμοκηπιακού τύπου καλλιέργεια.
Το ποσό των εισφορών θα υπολογίζεται με βάση τα στρέμματα ή τα δέντρα που δηλώνουν οι αγρότες (δήλωση ΟΣΔΕ), με τη μέση παραγωγή σε επίπεδο νομού και με την αξία του παραγόμενου προϊόντος (σ.σ.: εκκρεμεί η σχετική υπουργική απόφαση).
Πέραν αυτών εισφορά θα πληρώσουν και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δηλώνουν συνολικό εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο όριο (πάνω από 12.000 ευρώ). Η «γενική» αυτή εισφορά ορίστηκε στο 2% επί του εισοδήματος που προέρχεται από τις γεωργικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα ένας δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος που δηλώνει εισόδημα 25.000 ευρώ και από αυτά τα 4.000 ευρώ προέρχονται από γεωργική δραστηριότητα, θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 2% ήτοι 80 ευρώ, στον ΕΛΓΑ. Η πληρωμή θα γίνεται αυτόματα με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates