Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Μια ακόμη σύσκεψη Ηπειρωτικών φορέων για τη ΔΩΔΩΝΗ

Στο παρά πέντε, ζητούν αναβολή για να κάνουν πρόταση

Ομόφωνα αλλά στο παρά πέντε, ελήφθη η απόφαση να ζητηθεί πολιτικά και αγωνιστικά η αναβολή του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας, ώστε να κατατεθεί πρόταση που θα προκύψει από την Ήπειρο, σε σύσκεψη που έγινε στα Γιάννενα το Σάββατο στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην σύσκεψη που την προκάλεσαν ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός και οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ παραβρέθηκαν οι μέτοχοι – Ενώσεις αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Βουλευτές Θανάσης Οικονόμου, Μιχάλης Παντούλας, Χρήστος Κατσούρας και Δημήτρης Τσουμάνης, οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννης Παπαδημητρίου και Νίκος Ζήκος, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, μεταξύ των οποίων το Εργατικό Κέντρο και τα Επιμελητήρια.

Βασική πρόταση ήταν αυτή για την δημιουργία λαϊκής βάσης που επανέφερε το Οικονομικό Επιμελητήριο μαζί με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων, μια πρόταση με την οποία συμφώνησαν οι περισσότεροι φορείς, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση τάχθηκαν και οι Βουλευτές, ωστόσο το επόμενο διάστημα θα εξειδικευθεί. Την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου εξειδίκευσε ο πρόεδρος Δημ. Φίλης που εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα βρεθεί από τους Ηπειρώτες το ποσό που απαιτείται παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τόνισε επίσης πως η πρόταση επιδέχεται πολλές διορθώσεις και βελτιώσεις, που θα γίνουν με την συμφωνία όλων και κυρίως των Ενώσεων, το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την πρόταση, στην Εταιρεία Λαϊκής Βάσης, το 40% θα κατέχουν οι Ενώσεις Συνεταιρισμών (θα αγοράσουν δηλ. το υπόλοιπο 7% που χρειάζεται για καταστατική μειοψηφία) και το υπόλοιπο 60% θα διατεθεί σε κάθε πολίτη -πρωτίστως Ηπειρώτη, που ενδιαφέρεται να αγοράσει, σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 2%.
 

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Από το άλλο μέρος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ανέλαβε την δέσμευση να προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με το Υπουργείο οικονομικών για τον προγραμματισμό συνάντησης άμεσα.

Τι δήλωσαν

-Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου υποστήριξε ότι η πώληση της Δωδώνης θα σημάνει το τέλος της φέτας καθώς κολοσσοί στην Ευρώπη που ειδικεύονται στο λευκό τυρί θέλουν να την βγάλουν από την αγορά. Κι αυτός τάχθηκε υπέρ της αναστολής του διαγωνισμού ώστε να προχωρήσει η σύσταση εταιρείας λαϊκής βάσης.

Ο περιφερειάρχης, μάλιστα, έστρεψε τα βέλη του τόσο κατά των χειρισμών όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών και των διοικήσεων της Δωδώνης, αλλά και κατά των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, εγκαλώντας τες για κακούς χειρισμούς και καθυστέρηση στην διατύπωση συγκεκριμένης πρότασης.

-Ο περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αύριο για την Ήπειρο» Γιάννης Παπαδημητρίου έκανε λόγο για ώρα ευθύνης, υποστήριξε τη ματαίωση του διαγωνισμού, διαφώνησε με την πρόταση για εταιρεία Λαϊκής Βάσης και πρόκρινε το συνεταιριστικό χαρακτήρα της Δωδώνης με μεταβίβαση μετοχών σε τιμές ονομαστικής αξίας.

-Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Ζήκος υποστήριξε τη ματαίωση του διαγωνισμού και διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ κάλεσε σε κινητοποιήσεις στις 8 Μάρτη.

-Ο πρόεδρος των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών Ηπείρου Μιχάλης Τζίμας ζήτησε να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια όλων των θεσμικών και μη φορέων, βουλευτών και κομμάτων, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, διατύπωσε άποψη κατά της εταιρείας Λαϊκής Βάσης, ενώ κάλεσε τους κτηνοτρόφους σε συγκέντρωση στη Δωδώνη και πορεία διαμαρτυρίας προς την ΑΤΕ, στις 8 Μάρτη.

-Ο πρόεδρος των Εργαζομένων στη Δωδώνη Χρήστος Γεωργίου, αναφέρθηκε στον κυρίαρχο ρόλο της Δωδώνης στην οικονομία της Ηπείρου, τονίζοντας ότι θρέφει πάνω από 7000 οικογένειες και μια πιθανή ιδιωτικοποίηση θα προκαλέσει σημαντική μείωση του εισοδήματος όλης της Ηπείρου, ενώ υποστήριξε πως οι εργαζόμενοι πιστεύουν στη μέγιστη δυνατή συνεννόηση για κοινό μέτωπο αγώνα. Συγκλίνουν δε στην πρόταση για ίδρυση Εταιρείας Λαϊκής Βάσης, με προϋποθέσεις.

Αναφερόμενος μάλιστα σε μια πιθανή εξαγορά του διαθέσιμου ποσοστού από ξένους κολοσσούς, όπως η ARLA ή η Friesland, επισήμανε τον κίνδυνο να χαθεί η φέτα ως προϊόν ΠΟΠ, καθώς όπως είπε το συμφέρον τους είναι να παράγουν λευκό τυρί και όχι φέτα.

-Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, δια του πρόεδρου του Δ.Σ. Χριστόδουλου Μπαλτογιάννη επανέλαβε την πρότασή της για τήρηση του ιδρυτικού καταστατικού της εταιρείας από πλευρά της ΑΤΕ, επιστροφή του 7% των μετοχών των Συνεταιρισμών στην Ένωση- για το οποίο υπάρχει και δικαστική διαμάχη.

Την παρέμβαση της κυβέρνησης για ακύρωση του διαγωνισμού και την απόδοση των μετοχών στους εταίρους συνεταιριστές, ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος.

-«Να χαρίσουν τις μετοχές στους παραγωγούς, όπως χάρισαν στις Ποδοσφαιρικές ΠΑΕ τα χρέη», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Ελλάδος Μανώλης Βουτανάκης

-Την βελτιωμένη πρόταση για την δημιουργία εταιρίας λαϊκής βάσης, προέκριναν και οι Βουλευτές, οι κ.κ. Οικονόμου, Παντούλας, Καλογιάννης, με τον πρώτο να επισημαίνει την καθυστέρηση των Ενώσεων να φέρουν δική τους πρόταση που θα ανταποκρίνεται και στην «επόμενη ημέρα» της γαλακτοβιομηχανίας.

-Υπέρ της προώθησης της πρότασης για σύσταση εταιρείας λαϊκής βάσης ως τη μόνη εναλλακτική λύση της δεδομένη στιγμή, τάχθηκε με γραπτή του δήλωση ο Σταύρος Καλογιάννης – δεν παρευρέθηκε στη σύσκεψη- τονίζοντας ότι «θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να διεκδικήσει την πλειοψηφία των μετοχών της βιομηχανίας».

-Ο κ. Μιχάλης Παντούλας στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου και πρότεινε να ανασταλεί ο διαγωνισμός ώστε σε ήρεμο πολιτικό χρόνο να διαμορφωθεί το πλειοψηφικό πακέτο που δεν επιτρέψει να φύγει η Δωδώνη από την Ήπειρο.

-Ο κ. Θανάσης Οικονόμου απευθύνθηκε με έντονο τρόπο στις Ενώσεις ζητώντας να μάθει την πρότασή τους για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας. Έκλεισε δε την τοποθέτησή του με το ερώτημα αν οι ενώσεις θέλουν τελικά να αγοράσουν ή να πουλήσουν το οποίο και δεν απαντήθηκε.

-Υπέρ της εταιρίας λαϊκής βάσης τάχθηκε και ο βουλευτής Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης, ο οποίος συμπλήρωσε πως θα είναι στο πλευρό των κτηνοτρόφων όποια απόφαση κι αν πάρουν.

-Την ανάγκη να παραμείνει η Δωδώνη ένας ισχυρός κρίκος της τοπικής οικονομίας υποστήριξε και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας.

ΣΥΡΙΖΑ: Casus Belli η πώληση της «ΔΩΔΩΝΗ»

«Πρώτον, τι νόημα έχει η παρουσία των βουλευτών του νομού στη σημερινή σύσκεψη μετά τη στάση τους σε μνημόνια-μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικούς νόμους; Το «ναι σε όλα» που ψήφισαν δεν συμπεριλαμβάνει και την πώληση της «ΔΩΔΩΝΗΣ»;

Δεύτερον πέρασε πάνω από ένας χρόνος από την σύσκεψη στα Λιθαρίτσια. Δυστυχώς όμως, οι φυσικοί φορείς της γαλακτοβιομηχανίας (παραγωγοί-Ενώσεις και εργαζόμενοι) δεν επεξεργάστηκαν και δεν κατέθεσαν έγκαιρα την πρόταση τους. Γιατί να χαθεί τόσος πολύτιμος χρόνος και να φτάσουμε σήμερα στο σημείο «μηδέν»;». Με αυτά τα δύο ρητορικά ερωτήματα ξεκίνησε την εισήγησή του εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων ο Γιάννης Καραγιάννης.

Οι Ενώσεις, οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι καλούνται από το ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν έγκαιρα την πρόταση τους για το μελλοντικό συνεταιριστικό σχήμα. Από την άλλη η ΑΤΕ θα πρέπει να προσδιορίσει τίμημα ισόποσο της ονομαστικής αξίας, γιατί δεν δικαιούται καμιάς υπεραξίας από το μόχθο παραγωγών και εργαζόμενων, να σεβαστεί το καταστατικό και να ακυρώσει όλες τις διαδικασίες πώλησης.

«Η πώληση της Δωδώνης είναι Casus Belli για όλους τους απανταχού της γης Ηπειρώτες!» κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.

ΛΑΟΣ: Διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗ

 

Αντιπροσωπεία της Ν.Ε. ΛΑ.Ο.Σ. Ιωαννίνων παρέστη προχθές, 3.3.2012, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς την “ ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.”, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών Ηπείρου και του Συλλόγου Εργαζομένων. Συγκεκριμένα, τη Ν.Ε. ΛΑ.Ο.Σ. Ιωαννίνων εκπροσώπησε ο πρόεδρός της και πολιτευτής ΛΑ.Ο.Σ., κος Παπαγιάννης Ιωάννης, καθώς και ο εκπρόσωπος τύπου, κος Στέφανος Τσάμης.

Η αντιπροσωπεία του κόμματος, αφού άκουσε με προσοχή τις θέσεις των παρευρισκομένων, επεσήμανε, δια του προέδρου της Ν.Ε., τις προσπάθειες που κατέβαλε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κος Αστέριος Ροντούλης, κατά το μικρό χρονικό διάστημα που διετέλεσε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με την εξαίρεση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» από διεθνή διαγωνισμό και την παραμονή της σε ηπειρώτικα χέρια, καθώς επίσης επεσήμανε για μια ακόμη φορά την πάγια θέση του κόμματος του Γιώργου Καρατζαφέρη, που παραμένει η διατήρηση του κοινωνικού της χαρακτήρα, όπως προβλέπεται από την ιδρυτική της πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates