Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Στο ΤΑΙΠΕΔ περνούν οι προς πώληση θυγατρικές της ΑΤΕ

Τη Simos Food φωτογραφίζει για τη ΔΩΔΩΝΗ ο Πανταλάκης!

Αντιδράσεις εργαζομένων
 

Στα χέρια του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, του γνωστού ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται πλέον το μέλλον της Δωδώνη, της ΕΒΖ και της ΣΕΚΑΠ μετά την απόφαση για την διχοτόμηση της ΑΤΕbank και την απορρόφηση του «υγιούς» κομματιού της –δηλαδή του «φιλέτου», από την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι μη τραπεζικές θυγατρικές της ΑΤΕbank δεν πρόκειται να μεταβιβαστούν στην Tράπεζα Πειραιώς, αφού όπως ρητά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, «οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι μη τραπεζικές θυγατρικές της Αγροτικής που δεν έχουν ακόμα πωληθεί (δηλαδή Δωδώνη, ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ) περνούν πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ που θα αποφασίσει για την τύχη τους.

Φωτογραφίζουν Simos Food

Ποια θα είναι αυτή; Μια πρώτη γεύση έδωσε μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο της Παρασκευής 27 Ιουλίου ο –απερχόμενος πλέον- διοικητής της τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης. Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Δ.Σ. για τη

-Δωδώνη: Η διοίκηση της ΑΤΕ κρίνει ότι η πλέον συμφέρουσα προσφορά είναι αυτή της Simos Food.

-ΕΒΖ: Ο διαγωνισμός πώλησης πιθανότατα θα κηρυχθεί άγονος καθώς οι προσφορές που έχουν κατατεθεί δεν κρίνονται ικανοποιητικές.

-ΣΕΚΑΠ: To μέλλον της καπνοβιομηχανίας είναι κυριολεκτικά στον αέρα καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χειροπιαστό ενδιαφέρον από κανένα επενδυτή. Δεν αποκλείεται η εταιρεία να οδηγηθεί σε εκκαθάριση και μοιρασιά των περιουσιακών της στοιχείων σε όσους χρωστά.

Ανησυχία στην Ήπειρο

Οι ανακοινώσεις που έκανε ταυτόχρονα με την παραίτησή του για την τύχη της Δωδώνης ο διοικητής της ΑΤΕ, Θεόδωρος Πανταλάκης, προκαλούν αντιδράσεις στην Ήπειρο. Μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της Τράπεζας, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις πέρασαν κατευθείαν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, εξέλιξη που δημιουργεί ανησυχία στους συνεταιριστές.

Με αυτά τα δεδομένα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, προχωρά το πρωί της Δευτέρας (11 πμ), σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, με διευρυμένη μάλιστα σύνθεση. Στόχος να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει τρόπους αντίδρασης. Παράλληλα, μορφές κινητοποιήσεων εξετάζουν και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ηπείρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης, που προβλέπει ο σχετικός νόμος 4021/2011, διερευνήθηκε το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων τραπεζών για την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει κυρίως τα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων καθώς και το σύνολο των καταθέσεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων και της εν γένει χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προχώρησε στη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς κατόπιν σχετικής πρότασης της τελευταίας, που έχει εγκριθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.

Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα. Επίσης, οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο.

Με τη λύση που δρομολογήθηκε διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και η ομαλή συνέχιση των εργασιών της».

Αντιδράσεις εργαζομένων

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ, για την ανάκληση λειτουργίας της ΑΤΕ και διάσπασή της και την μεταβίβαση, εκχώρηση, απορρόφηση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ στην Πειραιώς, στην οποία σημειώνει πως αυτή η απόφαση «ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ την πρώτη σημαντική κίνηση της κυβέρνησης μετά τις εκλογές, την αρχή νέου γύρου επίθεσης στους εργαζόμενους και την επαναφορά σε τροχιά του προγράμματος ανασυγκρότησης της προηγούμενης συγκυβέρνησης και κυβέρνησης».

«Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι θα διασφαλιστούν όλες τις θέσεις απασχόλησης του προσωπικού» σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι απολύσεις μας είναι έτοιμες οι αποζημιώσεις μας και όλες οι αξιώσεις και υποχρεώσεις της Αγροτικής προς τους εργαζομένους περιλαμβάνονται στην bad bank (θα αποδοθούν όταν θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση) και ακόμα και αν δεχθούμε το γεγονός ότι θα μας προσλάβει όλους ;; η Πειραιώς τα ερωτήματα είναι για πόσο χρονικό διάστημα, με τι είδους εργασιακές σχέσεις, με τι αποδοχές, με τι συμβάσεις;»

Δανειολήπτες

Σχετικά με τους δανειολήπτες, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ, αναφέρει: «Κινδυνεύουν άμεσα αγρότες – εργαζόμενοι – μικροεπαγγελματίες – συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Από το διαχωρισμός των ενήμερων – υπερήμερων δανείων φαίνεται να κινδυνεύουν άμεσα αγροτική γη – αλλά και κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι που έχουν υποθηκευτεί και τα δάνεια είναι υπερήμερα (παρά τη διαβεβαίωση ότι για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα).

Κινδυνεύουν όμως και τα σημερινά ενήμερα δάνεια δεδομένου της ραγδαίας επιδείνωσης που αναμένεται για τον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων, αγροτών, μικρομεσαίων. Κινδυνεύει δηλαδή όλη η αγροτική γη που είναι υποθηκευμένη κάτω από ειδικούς προνομιακούς όρους στην ΑΤΕ, αλλά και οι πρώτες κατοικίες».

Θυγατρικές

Και σε αυτό το θέμα τα κριτήρια δεν είναι η διασφάλιση της λειτουργίας των θυγατρικών που καλύπτουν συμφέροντα των εργαζομένων του απλού πολίτη, των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Γι αυτό η ΔΩΔΩΝΗ η ΕΒΖ η ΣΕΚΑΠ κλπ μεταφέρονται στο κακό κομμάτι με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους σε αυτές αλλά και τους καταναλωτές.

Το Επιμελητήριο Πρέβεζας

Επιστολή προς το Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας απέστειλε το Επιμελητήριο Πρέβεζας, καταθέτοντας τον προβληματισμό του και την αντίθεσή του όσον αφορά τη διακοπή λειτουργίας του καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στο Λούρο Πρέβεζας.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή με το κλείσιμο του καταστήματος της ΑΤΕ στο Λούρο, στερούνται τραπεζικής εξυπηρέτησης χιλιάδες επιχειρηματίες, αγρότες και συνταξιούχοι, αφού στην ευρύτερη περιοχή είναι το μοναδικό, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για διεκπεραίωση τραπεζικών εργασιών στο κατάστημα της Πρέβεζας.

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Πρέβεζας δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτή την ενέργεια στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που διανύουμε και ζητά την αναθεώρηση της απόφασης.


ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates