Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Πανηπειρωτικός ξεσηκωμός

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη της γαλακτοβιομηχανίας από ΕΑΣ και κτηνοτρόφους

Δεν θα «κουνήσουμε μαντίλι» στη ΔΩΔΩΝΗ δηλώνει ο Νίκος Γκίζας

«Δεν θα κουνήσουμε μαντίλι στη ΔΩΔΩΝΗ» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος τους Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας Νίκος Γκίζας, προσθέτοντας ότι αυτό έχει γίνει γνωστό απ’ όλους τους Ηπειρώτες προς όλους όσους λαμβάνουν αποφάσεις για την τύχη της γαλακτοβιομηχανίας.

Ο κ. Γκίζας, αναφέρθηκε ήδη και στο πρώτο ραντεβού όλων των κτηνοτρόφων στη Γαλακτοβιομηχανία το οποίο έχει δοθεί για το πρωί της Δευτέρας και συγκεκριμένα αναφερόμενος στις πιθανότητες η Ήπειρος να χάσει τη Γαλακτοβιομηχανία είπε: «Εμείς επειδή η γαλακτοβιομηχανία αυτή θεωρούμε πως είναι κτήμα μας, είναι δικό μας κομμάτι, δεν μας περνάει καν από το μυαλό πως θα κουνήσουμε μαντίλι στην ΔΩΔΩΝΗ.

Εμείς γι’ αυτό και μεθαύριο έχουμε κανονίσει συνάντηση στην γαλακτοβιομηχανία, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και θα διεκδικήσουμε την ΔΩΔΩΝΗ μέχρι τέλους! Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κουνήσουμε μαντίλι στη ΔΩΔΩΝΗ», προσθέτοντας ότι αυτό έχει γίνει γνωστό σε όλους όσους λαμβάνουν αποφάσεις, ενώ υπογράμμισε ότι το ραντεβού από τους κτηνοτρόφους έχει δοθεί ήδη για την Δευτέρα το πρωί και από κει και πέρα θα κλιμακωθούν και οι κινητοποιήσεις.

Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή τίθεται και ένα σοβαρό ζήτημα σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή έχει τους κτηνοτρόφους απλήρωτους. Δεν έχει δώσει προκαταβολή. Είναι σε μια μικρή στάση πληρωμών, θα έλεγα, σε ότι αφορά τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής, και υπάρχει εντονότατη ανησυχία για το τι μέλη γενέσθαι με τη λειτουργία.

Μέχρι σήμερα τη χρηματοδότηση είχε η ΑΤΕ οπότε πλέον δεν υπάρχει χρηματοδότηση και φοβούμαστε πολύ μήπως είναι και αυτό μέρος ενός σεναρίου. Δηλαδή να απαξιωθεί η εταιρεία με στόχο ο αγροτικός κόσμος της περιοχής και ο κτηνοτροφικός κατά βάση στραφεί εναντίων της εταιρείας. Υπάρχουν όλες αυτές οι ανησυχίες. Και ο κόσμος καλά είναι να είναι ενήμερος και αναμένει δυστυχώς τα χειρότερα. Χωρίς να θέλω να γίνω προφήτης κακών ειδήσεων…»

Θα κριθούν άπαντες για τις πολιτικές αποφάσεις
 

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

 Για την πώληση της ΑΤΕ στην Πειραιώς, ο κ. Γκίζας δήλωσε: «Δεν υπήρξε πώληση απ’ ότι φαίνεται μέχρι τώρα της ΑΤΕ στην Πειραιώς αλλά προσάρτηση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ. Αυτό ξέρουμε εμείς επίσημα διότι δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα καμία ανακοίνωση επίσημη για το αν πουλήθηκε, σε ποιο τίμημα πουλήθηκε και τι έχει ακριβώς συμβεί. Εμείς ξέρουμε –και αυτή είναι η μέχρι στιγμής επίσημη πληροφόρηση- ότι έχει σπάσει στα δυο αυτή τη στιγμή η ΑΤΕ και το υγιές κομμάτι προσαρτήθηκε, δηλαδή δόθηκε και δεν ξέρουμε κάτω από ποιες συνθήκες στην Πειραιώς.

Το πώς είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει άλλους… Εμάς μας απασχολεί όμως διότι η ΑΤΕ από το 1929 που ιδρύθηκε ήταν ο χρηματοδότης και εγγυητής του αγροτικού κόσμου και όχι βέβαια ό,τι το καλύτερο γιατί με νόμους του ελληνικού κράτους είχε τη δυνατότητα να υποθηκεύει και χωρίς την έγκριση του αγρότη αστικά ακίνητα και περιουσιακά του στοιχεία. Μάς απασχολεί το γεγονός ότι η ΑΤΕ πέρασε στα χέρια ιδιωτών και πολύ φοβούμαστε ότι ο αγροτικός τομέας θα αφανιστεί σε λίγο. Δεν έχει υπάρξει η αγροτική πίστη, δεν έχει προβλεφθεί και περιμένουμε κι εμείς τις εξελίξεις. Πάντως υπήρξε προσάρτηση ενός υγιούς κομματιού της ΑΤΕ στη Πειραιώς κάτω από αδιαφανείς συνθήκες και πάντως πολιτικές ήταν οι αποφάσεις και γι’ αυτές θα κριθούν άπαντες…»

Φοβούμαστε πολύ μήπως η νύφη ξημερώσει με άλλο γαμπρό…
 

«Φοβούμαστε πολύ πως η νύφη θα ξημερώσει με άλλο γαμπρό», δήλωσε ο ίδιος τονίζοντας ότι «Η τύχη της ΔΩΔΩΝΗΣ βρίσκεται πλέον τα χέρια ενός εκκαθαριστή. Ο εκκαθαριστής διορίστηκε την Περασμένη Παρασκευή το πρωί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τον κ. Προβόπουλο και μέχρι την Παρασκευή το βράδυ πούλησε το υγιές κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας.

Και πλέον είναι στα χέρια του το τι θα κάνει και με τις θυγατρικές. Εμείς από την πλευρά μας συνεχίσαμε τις επαφές μας και είπαμε ότι είναι ένα κομμάτι της Ηπειρωτικής οικονομίας γενικότερα και το στήριγμα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής η ΔΩΔΩΝΗ και τονίσαμε ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό. Οπότε στα χέρια τους είναι να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τη ΔΩΔΩΝΗ. Η δική μας θέση είναι να παραμείνει σε λειτουργία υπό το καθεστώς που υπάρχει σήμερα και γι’ αυτό είμαστε ως συνεταιρισμοί ένας μεταξύ των πέντε υποψηφίων που έχει μείνει σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού για τη ΔΩΔΩΝΗ, οπότε ας αποφασίσει η πολιτεία, η κυβέρνηση, τι θα κάνει και με ποιόν θα πάει. Θα πάει με την Ηπειρωτική κοινωνία, θα πάει με το δίκαιο των κτηνοτρόφων ή θα βρεθεί απέναντι;».

Στο διευκρινιστικό ερώτημά μας για το ποιος είναι ο ένας γαμπρός και ποιος ο άλλος με τον οποίο φαίνεται ότι θα ξημερώσει η ΔΩΔΩΝΗ, ο κ. Γκίζας απάντησε: «Φοβόμαστε πολύ πως η νύφη, δηλαδή η ΔΩΔΩΝΗ ξημερώσει με άλλο γαμπρό, εννοώντας ότι φοβόμαστε μήπως, όπως η ΑΤΕ σε ένα απόγευμα πέρασε στην Πειραιώς, δούμε τη ΔΩΔΩΝΗ ένα πρωί ξαφνικά με άλλο γαμπρό και από τα χέρια της ΑΤΕ και των συνεταιριστικών Οργανώσεων βρεθούμε με κανένα Τούρκο, κανένα Ρώσο, αυτό εννοώ. Κι αυτό είναι καθαρή πολιτική θέση που θα πρέπει ξεκάθαρα να πάρει η κυβέρνηση».

Αναφορικά με τις πληροφορίες που θέλουν να έχει γίνει υπόδειξη από τον διοικητή κ. Πανταλάκη για την εταιρεία ΣΙΜΟΣ Fοοds, ο κ. Γκίζας, δήλωσε: Από την πληροφόρηση που έχουμε δεν υπήρξε καμία επίσημη πληροφόρηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του προέδρου της ΑΤΕ κ. Πανταλάκη. Και εκτιμούμε ότι αυτά ίσως να διακινούνται παρασκηνιακά για να ενισχύσουν ή να αποδυναμώσουν κάποια υποψηφιότητα. Δεν είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα διότι αυτά μάλλον ανήκουν στη σφαίρα του κουτσομπολιού».

Σχέδια για έλεγχο της διατροφικής παραγωγής
 

Ο κ. Γκίζας, μεταξύ άλλων αναφερόμενος στις κινήσεις που γίνονται σήμερα πανευρωπαϊκά και σε αυτές που αφορούν τη χώρα μας υπογράμμισε ότι: «Η εκτίμηση μας είναι ότι μετά την οικονομική κρίση, θα έρθει η διατροφική κρίση. Κάποιοι απεργάζονται και άλλα σχέδια και ο αγροτικός κόσμος ας βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Είναι σοβαρά τα πράγματα και καθόλου απλά όσο φαίνονται. Οι εξελίξεις πολύ φοβούμαστε ότι θα είναι ραγδαίες και σε ότι αφορά τον αγροτικό τομέα. Η χώρα μας αυτάρκεια μπορεί να μην είχε τα τελευταία χρόνια αλλά κάλυπτε αρκετές από τις βασικές ανάγκες. Τώρα όσο περνάει ο καιρός, η αυτάρκεια μειώνεται και παρότι όλοι λένε ότι πρέπει να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας φαίνεται και με ό,τι συνέβη με την Αγροτική Τράπεζα πως τον αφήνουν στο έλεος των ιδιωτών.

Αυτές οι ανησυχίες διατυπώνονται και από καλά ενημερωμένους ανθρώπους και εμείς έχουμε υποχρέωση να τονίσουμε στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας ότι πρέπει να αγρυπνά γιατί δεν έρχονται καλές μέρες. Εκτιμούμε ότι μετά και το μεγάλο ρεύμα της μετανάστευσης που θα προκύψει τα επόμενα χρόνια λόγω της πείνας και της φτώχειας που υπάρχει στις τρίτες χώρας σήμερα, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στον διατροφικό τομέα και στις προηγμένες χώρες. Αυτή είναι η εκτίμηση. Και δεν μιλάμε για σήμερα ή αύριο αλλά τα σενάρια αυτά όπως ξέρετε όσοι τα απεργάζονται έχουν τους στόχους τους στο μέλλον και δυστυχώς τους πετυχαίνουν κιόλας».

Την Δευτέρα 6 Αυγούστου η συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη ανήγγειλαν ότι θα πραγματοποιήσουν την επόμενη Δευτέρα 6 Αυγούστου οι κτηνοτρόφοι και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου.

Οι παραγωγοί της Ηπείρου οργανώνουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, ενώ ήδη την Τρίτη 31 Ιουλίου προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας Ιωαννίνων.

Παρών στην κινητοποίηση αυτή ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς ο οποίος χαρακτήρισε την πώληση της ΑΤΕ ως ένα μεγάλο σκάνδαλο πολιτικό, ηθικό και οικονομικό.

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της Κυβέρνησης εξαπέλυσαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της Ηπείρου για την πώληση της Δωδώνης, ενώ από την πλευρά του ο Μιχάλης Τζίμας χαρακτηριστικά τόνισε ότι η πώληση της Δωδώνης ισούται με το τέλος της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates