Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

250 συμμετοχές, 25 νομοί, 2 υπουργοί, 1 Αντιπρόεδρος Ευροκοινοβουλίου στο Συνέδριο Νέων Αγροτών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10-9-2012

Πατώντας σταθερά στο παρόν
οραματίζονται το μέλλον οι Νέοι Αγρότες

Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών για μια ακόμα φορά (τουλάχιστον 27η ) κατέγραψε τόσο τον δυναμισμό των Νέων Αγροτών, οι οποίοι μετά το 40ο έτος συνεχίζουν την δράση τους όπου επιλέγουν, όσο και στην σταθερή προσήλωσή τους στο μέλλον, διότι θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον.


Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στο θερμά φιλόξενο μπαλκόνι των Πιερίδων μουσών, το Ελατοχώρι Κατερίνης, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλων.

Η πρώτη μέρα (Πέμπτη, 6-9-2012) ήταν αφιερωμένη στην αλληλογνωριμία, ανταλλαγή σκέψεων και επίσκεψη σε δύο χαρακτηριστικά σημεία της δράσης στην ύπαιθρο, στις εγκαταστάσεις της ΖΕΥΣ στην Καρίτσα (ακτινίδια, σταφύλια, δαμάσκηνα) όπου ενημέρωσε ο κ. Μανώσης, και στην ΣΑΦΕΤΗ στο Δίον, ένα σύμπλεγμα με δραστηριότητες που μπορούν να εμπλουτίσουν τον αγροτουρισμό (Εργαστήριο χαλκού, εργαστήριο ψηφιδωτών εργαστήριο γεύσεων, εργαστήριο υφαντών, ξενώνες, φιλόξενοι-πρόσχαροι άνθρωποι κλπ), όπου ενημέρωσε η κα Κ. Σαφέτη.

Η δεύτερη μέρα (Παρασκευή, 7-9-2012) το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών έδωσε βήμα στους Νέους Αγρότες που καταφέρνουν να δημιουργούν πλούτο για την πατρίδα. Οι Νέοι Αγρότες έχουν όλα τα προβλήματα που έχουν όλοι οι αγρότες, και αυτά εκφράζονται από το σύνολο των συνδικαλισμένων αγροτών, και επιπλέον τέσσερα πρωτόγνωρα προβλήματα για τον κάθε Νέο Επαγγελματία Αγρότη:
 

Τον επαγγελματικό προσανατολισμό όσον αφορά το αντικείμενο της μελλοντικής αγροτικής ενασχόλησης.
Την κοινωνικοποίηση, κοινωνική προσαρμογή, αναγνώριση.
Την δημιουργία οικογένειας, με διαμόρφωση κατοικίας, επιλογή συντρόφου, γεννήσεις και μεγάλωμα παιδιών, σπουδές παιδιών κλπ και
Τη σταθεροποίηση της επαγγελματικής δράσης, όσον αφορά την δικτύωση, το μέγεθος, τον προσανατολισμό παραγωγής κλπ

Παρουσιάσθηκαν οι επαγγελματικές δραστηριότητες από: τον κ. Παναγιώτη Γκιοργκίνη (Γεωργό, μεγάλες καλλιέργειες, Νέος Σκοπός Σερρών), τον κ. Στέλιο Βογιατζή (Γεωργοκτηνοτρόφο, πρόβατα-κατσίκια, Βασιλικά Θεσσαλονίκης), τον κ. Μαΐστρο Καραμπάση (καλλιεργητή ελαιόδεντρων και κηπευτικών με επώνυμο λάδι και ελιές, Κροκεές Λακωνίας), τον κ. Πάγγαλο Καζάκη (Αμπελουργό-ντολαμαδάκια, Νέα Γωνιά Χαλκιδικής), τον κ. Γιάνη Παντούλη (αμπελουργό με επώνυμο κρασί & αποστάγματα, Περίσταση Κατερίνης), τον κ. Τάσο Αντωνίου (κτηνοτρόφο, πρόβατα-κατσίκια, μέλος συνεταιρισμού παραγωγής & πώλησης τυροκομικών, Λιβάδι Λάρισας), τον κ. Γιώργο Φωτιάδη (κτηνοτρόφο, Μαύρο ελληνικό γουρούνι με επώνυμο χοιρινό, Εξοχή Πιερίας) και τον κ. Βασίλη Κόλλια (γεωργό, οπωροκηπευτικά σε δικτυοπήπια, Ακραίφνιο Βοιωτίας). Η πρωινή συνεδρία ολοκληρώθηκε με παρουσίαση των προοπτικών της Αγροτικής Πολιτικής στα πλαίσια της Κοινής Γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, από τον Δρ Δημήτριο Μελλά, Γεν. Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής του ΥπΑΑΤ.

Η τελετή έναρξης έδωσε την ευκαιρία στους προσκεκλημένους εκπροσώπους της συντεταγμένης πολιτείας να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στους Νέους Αγρότες, όπου μεταξύ άλλων μίλησαν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ Νικόλαος Γκλάρας, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου & ο Αντιπεριφερειάρχης Κεν. Μακεδονίας κ . Δημήτριος Ευθυμιάδης. Ο κ. Βασίλης Γιαννόπουλος (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών) επεσήμανε τα κύρια προβλήματα για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, που προβλέπεται να ζήσουν οι σημερινοί Νέοι Αγρότες και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθ Αθανάσιος Τσαυτάρης αναφέρθηκε σε θέματα τα οποία, αν υλοποιηθούν, αποτελούν ευχάριστη εξέλιξη για όλους τους αγρότες, και βέβαια για τους Νέους Αγρότες. Στο δείπνο προσφέρθηκαν φαγητά με τοπικές συνταγές και χαρακτηριστικά ελληνικά τοπικά αγροτικά προϊόντα, όπως μαύρος χοίρος, ορτύκια, κράνα, δαμάσκηνα, κρασί, μήλα κλπ.

Την τρίτη ημέρα (Σάββατο, 8-9-2012) το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών έδωσε βήμα στην Αγγελική Μακρυγιάννη (μίλησε ο Θανάσης για αυτήν, γεωργός, όσπρια-σπόροι, Βούζι Δομοκού Φθιώτιδας), στην κα Όλγα Παναγιωτίδου (γεωργοκτηνοτρόφο, πρόβατα-κατσίκια-γουρούνια, με επώνυμο τυρί, Στίβος Θεσσαλονίκης), στον κ. Ευάγελο Γκλαβάκη (γεωργό, φυτωριούχο, αρωματικά, Πιπεριά Αριδαίας Πέλλας), στον κ. Κων/νο Λουκίσας (γεωργό, θερμοκήπια, υδροπονία, Αχαρναί Αττικής), στον κ. Δημήτρη Γεώργα (κτηνοτρόφο, χοίροι, σφαγείο, βιοαέριο, επώνυμο χοιρινό, Αρχαία Επίδαυρος, Αργολίδας), στον κ. Αναστάσιο Καρακούση (μίλησε ο κ. Δ. Ντούρος, Συνεταιρισμός, κεράσια-βερύκοκα, Ράχη Πιερίας), στον κ. Απόστολο Κούρτη (αμπελουργός, επώνυμο κρασί, δασοκομία, Ράχη Πιερίας) και στον κ. Γιώργο Αλεξανδράκο (Γεωργό, Επεριδοειδή, μέλι, Γλυκόβρυση Λακωνίας).

Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι ομιλίες του Αναπληρωτή Υπουργού ΑΑ&Τα κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, για την αντιμετώπιση της οργάνωσης του αγροτικού μέλλοντος στην Ελλάδα, και του Αντιπροέδρου του ΕυρωΚοινοβουλίου καθ Γεώργιου Παπαστάμκου, για το πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Αγροτικού Μέλλοντος.

Η συζήτηση με τους Νέους Αγρότες έδωσε την ευκαιρία να επισημανθούν προβληματισμοί γενικότεροι και να καταγραφούν θέματα που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας για την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών. Επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι στην αγροτική κοινωνία το καταλληλότερο μοντέλο για την αγροτική οικονομία είναι η κοινωνική οικονομία και ο συνεργατισμός, που στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα φαίνεται πολύ μακροπρόθεσμο. Προβλήματα όπως του μικρού κλήρου, της μεταποίησης, των επώνυμων ποιοτικών προϊόντων, της πρόσβασης στις αγορές, της ιδιοκτησίας μεταποιητικών μονάδων ή και της σύστασης χρηματοδοτικών εργαλείων στον αγροτικό χώρο θα μπορούσαν αν επιλυθούν εφόσον είναι θέματα επιβίωσης, με την συνεργατική τεχνική, πρακτική και ιδεολογία. Ιδιαίτερα φέτος που είναι το Διεθνές Έτος Συνεργατισμού. Μάλιστα μπορεί να οργανωθεί και μια συζήτηση στην Αθήνα, στις 7 Οκτ, με θέμα την προώθηση του συνεργατισμού και των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας.

Από την συζήτηση με τους Νέους Αγρότες φάνηκε ότι εντυπωσιάσθηκαν με την παρουσίαση του Στέλιου Βογιατζή, του Γιώργου Αλεξανδράκου, του Μαΐστου Καραμπάση, του Παναγιώτη Γκιοργκίνη, της Όλγας Παναγιωτίδου, του Αποστόλη Κούρτη, του Γιάννη Παντούλη, του Δημήτρη Γεώργα, του Γιώργου Φωτιάδη, του Πάγγαλου Καζάκη, του Βασίλη Κόλλια, αλλά και του Τάσου Αντωνίου, του Θανάση Μακρυγιαννη, του Βαγγέλη Γκλαβάκη, του Κων/νου Λουκίσα και του Δημήτρη Ντούρου. Η ΠΕΝΑ θα αξιοποιήσει και τις εξαίρετες Παρουσιάσεις Πετυχημένων Πρακτικών για να επιλέξει την εκπροσώπηση της ΠΕΝΑ στις 6 Δεκ 2012 στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Γεωργών, που διοργανώνει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γεώργιος Παπαστάμκος, με συναδέλφους του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η Τρίτη ημέρα έκλεισε με πολύ ωραίες εμφανίσεις του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ελατοχωρίου και του Ποντιακού χορευτικού Τμήματος, καθώς και με «ζωντανή» μουσική όλο το βράδυ, στην αυλή του σχολείου.

Η τέταρτη ημέρα (Κυριακή, 9-9-2012) ήταν αφιερωμένη στην μετά το 2020 αγροτική εποχή με ομιλίες από τον κ Αθανάσιο Σαρρόπουλο (πρόεδρο του παραρτήματος Κεν. Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ), τον Δρ Φώτο Βακάκη (ΒΑΚΑΚΗΣ & Συνεργάτες και VAKAKIS International), τον Δρ Αναστάσιο Χανιώτη (Δ/ντή στην Ευρ. Επιτροπή) και τον Δρ Αθανάσιο Θεοχαρόπουλο (Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ), ενώ χαιρετισμούς έκαναν ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δρ Σπύρος Μάμαλης και ο κ. Γρηγόρης Νικολαΐδης (Πρόεδρος Συλλόγου Γεωπόνων Μακεδονίας Θράκης και Αντιπρόεδρος ΠΟΣΓ), καθώς και ο βουλευτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συμμετέχοντες στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, 6-9 Σεπ 2012, στο Ελατοχώρι Πιερίας, εκτός από τις πολύ σημαντικές θεματικές που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην κλήρωση ενός συστήματος Max Grow, το οποίο επεξεργάζεται με ηλεκτρονικές εφαρμογές το νερό άρδευσης και μειώνει θεαματικά την αλατότητά του (6980898207) και το οποίο μετά από κλήρωση κέρδισε ο αριθμός 1009 (χίλια εννέα), από τους συμμετέχοντες.

Στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών καταγράφηκαν 145 σύνεδροι-Νέοι Αγρότες από 25 Περιφερειακές Ενότητες, που παρακολούθησαν 16 Πετυχημένες Πρακτικές, ενώ τις εργασίες του παρακολούθησαν συνολικά 250 συμπολίτες κυρίως την Παρασκευή βράδυ και Κυριακή πρωί, στις ανοικτές συνεδρίες.

Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών είναι μια επιτυχία που πραγματοποιήθηκε χάρις στην πολυήμερη πολυαπασχόληση των εθελοντών και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας (μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Δαλαμήτρας, ο Αποστόλης Κούρτης, ο Γιάννης Δημαλής, ο Γιάννης Παντούλης, ο Αντώνης Παπαγεωργίου, ο Γιάννης Νταούκας, η Κερασία Παπούλια, ο Δημήτρης Μιχαηλίδης και ο Ανδροκλής Γιάτσογλου, αλλά περιστασιακά και πολλοί άλλοι), του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου με την ακούραστη κα Αναστασία Μποστανίτου, της τοπικής κοινωνίας με τον κ. Ν. Γκλάρα, την δομή του Χιονοδρομικού Κέντρου με την κ. Γκλάρα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελατοχωρίου με τον κ. Δημήτριο Γκλάρα. Η κυριότερη όμως δύναμη αντλήθηκε από την συμπαράσταση σχεδόν όλης της κοινωνίας της Πιερίας με μικροποσά και χορηγίες, προσφορές σε είδος και μοκροεξυπηρετήσεις που το ΔΣ της ΕΝΑ Πιερίας μετέτρεψε σε ένα αποτελεσματικό Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών. Πέραν της ΜΙΝΕΡΒΑ, της OLYMP, της Zootechnia, της Max Grow, της emhellaw, της ΕΚΑΓΕΜ, της ΗΛΙΑΔΗΣ, της agrome, της fertilis, της Πογαρίδης, της TOKAS, της ΩΘΗΣΙΣ, της βιοζωκατ, της Αραβίδης, της FitoTechniki, της Μανώση-Τσακιρίδη και της Ποκας, πολλοί ακόμα φίλοι αναγνώρισαν και στήριξαν ενεργά το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που ακόμα καταγράφονται και θα φαίνονται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates