Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Με βιολογικό τρόπο η προστασία των ακτινιδίων από επιβλαβές έντομο

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους καλλιεργητές ακτινιδίου της Θεσσαλίας η εμφάνιση του εντόμου Metcalfa pruinosa το οποίο έχει προκαλέσει ζημιές στις καλλιέργειές τους. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπό τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να προσφέρει πολλά σ’ αυτή την κρίση γι’ αυτό μέλημα της αιρετής Περιφέρειας είναι η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Παρότι αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες του αρμόδιου Υπουργείου συνεργαζόμαστε με τους φορείς και τους παραγωγούς για να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο αν εξαπλωθεί μπορεί να έχει ανησυχητικές συνέπειες και σε άλλα είδη πέρα απ’ το ακτινίδιο. Και επειδή στόχος μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος η ενδεδειγμένη λύση που προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι βιολογική, δηλαδή με την τοποθέτηση κλωβών όπου θα είναι εγκατεστημένοι φυσικοί εχθροί καταπολέμησης του φυτοφάγου εντόμου και όχι με χημικά μέσα».

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη «ρίζα» του, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο επιβλαβές έντομο μπορεί να βλάψει και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως αχλαδιές, ελιές, μηλιές και αμπέλια. Οι καλλιέργειες αυτές είναι πρώτης προτεραιότητας στην ελληνική αγροτική οικονομία και η διαδικασία που ακολουθείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πρωτοπόρα και πρόκειται να αποτελέσει οδηγό και για τις άλλες Περιφέρειες της χώρας καθώς το φαινόμενο αυτό έχει εμφανιστεί και αλλού.


ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates