Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Με τη δικαιολογία του «Γαία Επιχειρείν» χρεώνουν οι Ενώσεις τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Θέσεις ετοιμότητας για την καινούρια χρονιά παίρνουν ήδη οι τρεις «πυλώνες» του ΟΣΔΕ στη μετά του μονοπωλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ εποχή. Οι γεωπόνοι μελετητές εξοπλίζουν τα γραφεία τους με προσωπικό και μηχανογραφικά συστήματα. Η Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ σχεδιάζει να εκπαιδεύσει τους υπαλλήλους πάνω στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού πρώτα τη δοκιμάσει με τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό της και την Κάρτα Αγρότη.

Όμως, η κοινοπραξία Neuropublic-ΠΑΣΕΓΕΣ προχωρά πιο πέρα από όλους, έχοντας το προνόμιο της αποκλειστικής πρόσβασης στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και τρία χρόνια, με βάση τη σύμβαση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σύνταξη και υποστήριξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Το 2014 δεν θα είναι «δωρεάν»
Το μόνο σίγουρο είναι ότι από το 2014 κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι συμπληρώνει «δωρεάν» τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ούτε να κρύβεται πίσω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να χρεώνει για άλλες υπηρεσίες τους αγρότες, όπως έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν φέτος οι Ενώσεις, σε αγαστή συνεργασία και καθ’ υπόδειξιν της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Από την πλευρά τους πολλοί αγρότες συνειδητοποιούν ότι θα επωμιστούν οι ίδιοι το κόστος συμπλήρωσης των δηλώσεών τους και θα πρέπει να το συνυπολογίσουν στα έξοδα της καλλιέργειας, διότι το υπουργείο δεν έχει την πρόθεση να εγκρίνει νέο κονδύλι για τη συγκεκριμένη δράση. Ιδιαίτερα αφού βλέπει ότι και πάλι οι αγρότες πληρώνουν έμμεσα τις δηλώσεις τους. Η μόνη πραγματικά δωρεάν λύση είναι να υποβάλει κάποιος τη δήλωσή του μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr).

Πάντως, η Neuropublic ήδη έχει θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική της πύλη ΓΑΙΑ Επιχειρείν (www.c-gaia.gr), όπου μπορεί να εγγραφεί ο αγρότης με δικό του κωδικό. Το θέμα είναι ότι δεν αποσαφηνίζεται από την εταιρεία, εάν ένας αγρότης που εγγράφεται στο ΓΑΙΑ, μπορεί να μεταπηδήσει σε άλλον φορέα υποβολής δηλώσεων το 2014 ή εάν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του, ώστε να υποβάλει μόνος του τη δήλωση μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με αφορμή μάλιστα τη λειτουργία αυτής της «υπηρεσίας», η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι συνεργαζόμενες Ενώσεις χρεώνουν με το «έτσι θέλω» τα μέλη τους 30 ευρώ το άτομο, προκειμένου να καταχωρίσουν τη δήλωση ΟΣΔΕ και να εγγράψουν τον παραγωγό στο σύστημα ΓΑΙΑ. Μάλιστα, όσες Ενώσεις δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε αυτή τη χρέωση και έχουν ξεχωριστό τιμοκατάλογο, δέχονται την επίπληξη της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία στη συνέχεια τις παροτρύνει να χρεώνουν 30 ευρώ το άτομο «για άλλες υπηρεσίες» ή για το «ΓΑΙΑ Επιχειρείν».

ΕΑΣ Χαλκιδικής
Μέσα από καταγγελίες παραγωγών προς την Agrenda, φάνηκε και το πώς «συμμορφώθηκε» με την ΠΑΣΕΓΕΣ η ΕΑΣ Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο που διαθέτει η Agrenda από παραγωγό, η ΕΑΣ χρέωνε από 10 έως 250 ευρώ την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, ανάλογα με το ποσό της επιδότησης συν 15 ευρώ για αίτηση εξισωτικής αποζημίωσης συν 0,70 ευρώ το στρέμμα για την ενίσχυση της ολοκληρωμένης διαχείρισης σιταριού. Να σημειωθεί εδώ ότι για το 2012 το υπουργείο έδωσε 0,90 ευρώ το στρέμμα για το ποιοτικό πριμ στο σιτάρι. Αυτό σημαίνει ότι το 80% του πριμ πήγε στα ταμεία της Ένωσης! Μετά από καταγγελία, η ΠΑΣΕΓΕΣ τη «συμμόρφωσε» με τρεις επιστολές. Η τελευταία ανακοίνωση της ΕΑΣ Χαλκιδικής αναφέρει:

Η υποβολή, η συμπλήρωση και η καταχώρηση των στοιχείων των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών, παρέχεται δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνσή τους. Όσοι παραγωγοί επιθυμούν την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών, όπως η ενημέρωσή τους σε σχέση με την πορεία των ενισχύσεών τους, η συμπλήρωση μητρώου αιγοπροβάτων κ.λπ., που δεν επιβαρύνονται με ένα μικρό κόστος που δεν υπερβαίνει το ύψος των 30 ευρώ. 


ΠΗΓΗ: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates