Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Περισσότεροι από 1.000 κτηνοτρόφοι αποχαιρετούν την «Δωδώνη»!!!

Τρεις εταιρείες εισβάλουν στην απροσπέλαστη μέχρι σήμερα ζώνη γάλακτος της Δωδώνης στην Ήπειρο-Έκλεισαν οι πρώτες συμφωνίες 

«Ανοιχτοί» σε συνεργασίες με άλλες γαλακτοβιομηχανίες εκτός της Δωδώνης είναι το τελευταίο διάστημα οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου με αποτέλεσμα τα σενάρια που έκαναν λόγο για «σπάσιμο» της απροσπέλαστης μέχρι σήμερα ζώνης γάλακτος της Ηπείρου να επαληθεύονται. Χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός, εκτιμάται ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε συζητήσεις και κλείνουν συμφωνίες με εταιρείες όπως η «Καράλης» που έχει έδρα στη Φιλιππιάδα, η «Ήπειρος» με έδρα την Άρτα, αλλά και η «Όλυμπος» από τη Θεσσαλία. Ξεκάθαρη εικόνα για τους κτηνοτρόφους που θα… γυρίσουν την πλάτη τους τελικά στη Δωδώνη – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου – θα υπάρξει όταν ξεκινήσει η νέα περίοδος εισκόμισης γάλακτος αφού ακόμα η εταιρεία δεν έχει ενημερωθεί για τις αποχωρήσεις συνεργατών της γαλακτοπαραγωγών.Η Δωδώνη Α.Ε. πάντως με ανακοίνωσή της διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι θα συνεχίσει να...
προμηθεύεται όλη την ποσότητα του διαθέσιμου γάλακτος από τους 6.500 Ηπειρώτες παραγωγούς της, στη βάση των κριτηρίων που ισχύουν τα τελευταία 50 χρόνια.

Γαλακτοβιομηχανία Καράλης

Τα παραπάνω – περί συμφωνιών των γαλακτοπαραγωγών με άλλες εταιρείες – επαλήθευσε με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κώστας Καράλης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, της Καράλης Α.Ε. – Βιομηχανία γάλακτος Ηπείρου: «Έχουμε συμφωνήσει με κάποιους παραγωγούς που έδιναν γάλα στη Δωδώνη και μάλιστα έχουμε δώσει και προκαταβολές. Οι παραγωγοί αυτοί είναι μέχρι στιγμής περίπου 300. Τιμές δεν έχουμε δώσει ακόμα αφού αυτές θα διαμορφωθούν ανάλογα με την πορεία της αγοράς».

ΠΗΓΗ:epirusgate.blogspot.gr
Σπάει η ζώνη γάλακτος

Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Μιχάλη Τζίμα, Πρόεδρο του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ηπείρου ο οποίος μας αναφέρει: «Αυτό που υπήρχε μέχρι πέρσι στην Ήπειρο με την ζώνη γάλακτος τελείωσε. Πλέον στην ζώνη γάλακτος έχουν μπει και άλλες εταιρείες και ήδη κανονίζονται συνεργασίες με τους μέχρι σήμερα παραγωγούς της Δωδώνης. Με απλά λόγια ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα συμβαίνει πλέον και στην Ήπειρο. Ο κάθε παραγωγός θα ψάχνει και θα βρίσκει που τον συμφέρει να δίνει το γάλα του γεγονός που θα δημιουργήσει ένα αλαλούμ».
Και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή συζητήσεις γίνονται με την γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος, την Ήπειρος και την Βιομηχανία γάλακτος Ηπείρου, Καράλης Α.Ε. Επίσης, φέτος θα υπάρχει και μειωμένη παραγωγή η οποία οφείλεται στην δύσκολη οικονομική κατάσταση».

Περίπου 1.000 κτηνοτρόφοι φεύγουν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννηςμας τονίζει: «Αρκετοί κτηνοτρόφοι – σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω πλησιάζουν τα 1.000 άτομα – έχουν ξεκινήσει συνεργασία με μια άλλη γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου η οποία λειτουργεί στην Άρτα. Πρόκειται για τη Βιομηχανία γάλακτος, Καράλης Α.Ε.».Και καταλήγει: «Επίσης, συζητήσεις έχουν γίνει και με την Όλυμπος. Εμείς, σαν μέτοχοι, έχουμε θέσει το θέμα στην διοίκηση αλλά δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση. Δείχνει σαν να μην την ενδιαφέρει το θέμα και επίσης υπάρχουν ακόμα οφειλές για την προηγούμενη γαλακτοκομική περίοδο».

Δωδώνη

Από την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη μας έκαναν γνωστό ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν κάποια στοιχεία διακοπής συνεργασίας με παραγωγούς. Ωστόσο, η νέα περίοδος εισκόμισης ξεκινάει σε λίγο καιρό οπότε τότε θα ξεκαθαρίσει πόσοι τελικά κτηνοτρόφοι – γαλακτοπαραγωγοί δεν θα δώσουν γάλα φέτος στην ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία.Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η Δωδώνη δεν πρόκειται να ανακοινώσει αλλαγές όσον αφορά την φετινή της τιμολογιακή πολιτική η οποία θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.Τέλος σχετικά με τις οφειλές της προς τους παραγωγούς, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ μας, μέχρι σήμερα έχει πληρωθεί και το 70% του Μαΐου και μένει απλήρωτο το υπόλοιπο 30% (ίσως και αυτή την εβδομάδα θα πληρωθεί). Παράλληλα, έχουν δοθεί οι προκαταβολές για τις ζωοτροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates