Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Απειλή προστίμων στους αγρότες για τα βιβλία εσόδων - εξόδων

"Σήμερα, έχουν βάλει ένα όριο που λένε ότι πάνω από 10.000 ευρώ τζίρο θα κάνεις βιβλία, κάτω από 10.000 ευρώ τζίρο δε θα κάνεις, καλείται λοιπόν ο αγρότης Τσαυτάρης να κάνει μια πρόβλεψη αν θα είναι πάνω ή κάτω από 10.000. Για φανταστείτε όμως να κάνω μια πρόβλεψη κάτω από 10 αλλά δε ξέρω όμως πάει η χρονιά μου. Κανείς αγρότης δε μπορεί να προβλέψει. Και αν φτάσω στο 10.200 και φάω ένα γερό πρόστιμο;", είπε ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάσης Τσαυτάρης σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM, δίνοντας μια νέα πτυχή στο ζήτημα των βιβλίων εσόδων - εξόδων για αγρότες. Ότι δηλαδή αν κάποιος πάει καλά στην παραγωγή του και ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο "ταβάνι" (στην περίπτωσή μας των 10.000 ευρώ), και δεν έχει ενταχθεί στα βιβλία εσόδων - εξόδων, απειλείται με πρόστιμα.

Αναλυτικά τα σημεία Συνέντευξης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη,
στο Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM και στο Δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, για τη Διεθνή Έκθεση Agrotica, για τους Νέους Αγρότες, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος

Για την Διεθνή Έκθεση Agrotica
ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής είναι ο Υπουργός κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στην έκθεση Agrotica που μάθαμε ότι φέτος «σκίζει» κι έχει επισκεψιμότητα 200% σε σχέση με το 2012. Κύριε Υπουργέ, αυτό σημαίνει ότι ανακαλύπτουμε σιγά σιγά τον αγροτικό τομέα και την αγροτική οικονομία ή είναι συγκυριακό το φαινόμενο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Όχι καθόλου, ήταν μια μεγάλη έκπληξη για όλους παρότι βλέπαμε αυτή την τάση επιστροφής των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων προς την παραγωγή, ιδιαίτερα τη φυτική παραγωγή, τα θερμοκήπια, την κτηνοτροφία, τη μεταποιητική βιομηχανία τροφίμων, τη διακίνηση, αλλά δεν πιστεύαμε ότι αυτό είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γίνονται συνέχεια πολλές ημερίδες, συζητήσεις σε ιδιαίτερα θέματα κι εμείς οργανώσαμε αρκετά, σήμερα μάλιστα στις 11 π.μ. και να μου επιτρέψετε να το πω, επειδή η Θεσσαλονίκη φέτος είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, οργανώνουμε στο Βελλίδειο μια πολύ μεγάλη εκδήλωση για τη νεανική επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα, όπου όχι μόνο θα περιγραφούν οι δυνατότητες αλλά θα μιλήσουν και μια σειρά νέων που το προσπάθησαν και το κατάφεραν. Θα πουν και τη δικιά τους εμπειρία, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, πως βοηθήθηκαν, πως τα κατάφεραν κλπ.

Για τους Νέους Αγρότες

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Το μεγάλο στοίχημα έτσι κι αλλιώς είναι να μπουν οι νέοι άνθρωποι στην αγροτική οικονομία και να φέρουν και τις νέες ιδέες που έχουν έτσι ώστε να κάνουν και την αγροτική ανάπτυξη ελκυστική αλλά και να φύγει και η απαξίωση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια για το αγροτικό επάγγελμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Αυτό είναι το πιο σημαντικό γιατί όλοι αυτοί έρχονται από επιλογή τους. Θέλουν να βάλουν το μεράκι τους. Να κάνω και μια ιδιαίτερη μνεία στα νέα μορφωμένα παιδιά. Έχουμε παιδιά μορφωμένα με μεταπτυχιακά και διδακτορικά και μιλώ και με την ιδιότητα του Καθηγητή, και είναι κρίμα να «χαθεί αυτός ο ανθός» και να τον προσφέρουμε έτοιμο στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Να πούμε ότι είστε στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή και γι αυτό σας «πήρε κι εσάς η μπάλα» με τους Υπουργούς που έλειπαν από τη Βουλή. Αν και είχατε ειδοποιήσει, φταίει η Βουλή που δε μας το είπε. Εγώ ξέρω ότι είστε από τους Υπουργούς που δε λείπετε ποτέ. Το έχω πει πολλές φορές ότι είστε ίσως ο καλύτερος Υπουργός που έχει περάσει ποτέ από αυτό το Υπουργείο για τον απλό λόγο και μόνο γιατί ξέρετε το αντικείμενο και ίσως σ΄ αυτή τη Χώρα που η αγροτική οικονομία και γενικά ο αγροτικός τομέας θα έπρεπε να είναι από τα μεγάλα όπλα για το μέλλον, ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να είναι μια πιο μόνιμη επιλογή μιας Κυβέρνησης.

Σ΄ αυτή την εκδήλωση βλέπω ότι θα βραβεύσετε νέους ανθρώπους. Θα δώσετε βραβείο στον κύριο Χρήστο Παναγιωτίδη που αναδείχθηκε ο καλύτερος αγρότης για το 2013, αλλά και σ΄ άλλους νέους ανθρώπους που τα προηγούμενα χρόνια να μην είχαν και τόσο σχέση με τη γεωργία, όπως ο κ. Θανάσης Βακάλης από τη Θεσσαλία που εμπνεύστηκε το «Θες Γάλα» που έχει μια καινούργια φιλοσοφία για τους συνεταιρισμούς που είναι μακριά από τη «λαμογιά» και την «κλεψιά» που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε μπορείτε να φανταστείτε και εκπλήσσομαι κι εγώ με την ευρηματικότητα των νέων μυαλών. Δηλαδή, πόσο ξεφεύγουν από τα κλασσικά όρια και πόσο τους θαυμάζω για τις ιδέες και τις προτάσεις τους και ίσως εκεί είναι και το στοίχημα της Πολιτείας. Να λειτουργήσει σαν καταλύτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Έχει πέσει ο σπόρος για τη νέα γενιά που θέλει να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Βέβαια και το βλέπω, γιατί καθημερινά μιλώ με τέτοιους ανθρώπους. Εγώ, ξέρετε, γυρίζω συνεχώς στην Περιφέρεια. Βλέπω τους ανθρώπους. Κάθε Περιφέρεια έχει τις ιδιαιτερότητες της. Εδώ στην Agrotica ήρθαν χιλιάδες άνθρωποι με ιδέες, προτάσεις, για να τις συζητήσουμε. Αυτό για εμάς και για όλη την Ευρώπη, που έχει ένα μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλό. Κάποιοι νομίζουν ότι το πρόβλημα θα είναι το νερό, η ακριβή ενέργεια, όχι. Αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό διαρθρωτικό πρόβλημα, της Ευρωπαϊκής γεωργίας και κατ΄ επέκταση και της Ελληνικής, είναι η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού της υπαίθρου και των αγροτών.

Το σπουδαίο είναι ότι το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο από ανθρώπους που έμειναν χωρίς δουλειά, αλλά και από ανθρώπους που δουλεύουν και δεν τους ικανοποιεί πια το επάγγελμα τους. Έχουν ανάγκη από δημιουργικότητα και μεράκι. Βλέπεις ότι θέλουν να γυρίσουν στα χωριά με την οικογένεια τους και κυρίως αυτοί που έχουν κάπου να πατήσουν, σε κάποιο χωράφι που τους άφησε ο παππούς ή ο πατέρας τους. Το πιο σημαντικό είναι ότι βλέπω και σοβαρούς επιχειρηματίες που θέλουν να γυρίσουν και σ΄ αυτό τον τομέα.

Για τα farmers markets

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μια και πριν από λίγο είχατε αναφέρει και τη δημιουργία των περίφημων «Farmers Markets» στην Αμερική, ένα παράδειγμα τέτοιο είναι και ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος που άφησε τα Folli Follie και έχει φτιάξει τώρα το «Γίνε Αγρότης» που είναι κάτι καινούργιο και πρωτοποριακό για την Ελλάδα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ναι τον γνωρίζω. Διάβαζα τη συνέντευξη του στην εφημερίδα και στην τελευταία παράγραφο έλεγε ότι «όταν ο Τσαυτάρης μίλησε για farmers markets εμάς μας ενέπνευσε». Αυτό δεν είναι κάτι, για έναν Υπουργό να το ακούει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Είναι κάτι γιατί εσείς το ξέρατε. Είχατε την έμπνευση, έχετε εμπειρίες και ανοιχτά μάτια. Γι αυτό σας είπα ότι σ΄ αυτή τη θέση πρέπει να είναι άνθρωποι που ξέρουν το αντικείμενο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ότι μας ζητάνε οι αγρότες και μπορούμε να τους βοηθήσουμε το κάνουμε. Για παράδειγμα, φτιάξαμε το μητρώο των εμπόρων αγροτικών προϊόντων, για να σταματήσει αυτή η ιστορία με τις πλαστές επιταγές όπου ο κάθε τελευταίος πήγαινε κι αγόραζε τα προϊόντα του αγρότη, που ήταν ο ιδρώτας μιας χρονιάς, του έδινε μια επιταγή χωρίς αντίκρισμα και ψάχνανε μετά να τον βρουν. Αυτό τα ξεκαθάρισε όλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Σ΄ αυτό το farmers market στο Κρυονέρι είναι παραγωγοί που έχουν μόνο βιολογικά προϊόντα σε πάρα πολύ καλές τιμές. Και πρέπει να σας πω ότι αν και είναι μακριά από την Αθήνα, εχθές ήταν γεμάτη από κόσμο που ήρθε για να δει το όλο πείραμα και να ψωνίσει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Δεν φώναζαν όλοι να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ του παραγωγού και του εμπόρου; Να φύγουν οι 2-3 ενδιάμεσοι που πήγαιναν επάνω την τιμή; Με τον τρόπο αυτό και ο ίδιος ο αγρότης μπορεί να πάρει κάποια λεπτά παραπάνω και ο καταναλωτής να βρει κάτι φθηνότερο.

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Αυτά είναι τα καλά που είπαμε. Υπάρχουν και κάποια θέματα δύσκολα, όπως οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η ιστορία με το γάλα. Η προηγούμενη ρύθμιση βρήκε κι εσάς και τον κ. Χαρακόπουλο αντίθετους. Τώρα λέγεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταλήξει σε μια ρύθμιση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Όσον αφορά στους αγρότες πιστεύω ότι το διαχειριζόμεθα, γιατί είναι ένα νέο εργαλείο η τήρηση των βιβλίων εσόδων-εξόδων. Την τήρηση τη θέλουν οι σωστοί αγρότες. Περίπου 100.000 αγρότες τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων. Το μέτρο αυτό επεκτείνεται γιατί λύνει πάρα πολλά προβλήματα. Πρώτα πρώτα τελειώνουμε με τα εικονικά τιμολόγια. Αν κάποιος αυτό που θα πουλήσει θα το βάλει στα έσοδα του θα το σκεφτεί τρεις φορές να είναι ψεύτικο. Εμείς θα είμαστε με αυτόν που νοιάζεται πώς θα αρπάξει μαύρο χρήμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι βέβαια! Μα αυτοί όμως που κατεβαίνουν αύριο και αντιδρούν με τα μπλόκα τι είναι; Θέλουν μαύρο χρήμα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, εγώ πιστεύω ότι τα ερωτήματα που θέτουν για αυτό το μέτρο – είναι ένα μέτρο που επεκτείνεται τώρα σε πάρα πολλούς – δεν είναι εύκολο κι εδώ πιστεύω ότι το Εθνικής Οικονομίας πρέπει να ακούσει περισσότερο, να μιλήσει κι αυτός είναι και ο δικός μας ρόλος. Εμείς σαν ΥπΑΑΤ πήγαμε επανειλημμένα στο Εθνικής Οικονομίας, πήραμε αγρότες κατά περίπτωση να εξηγήσουν πώς και τι ιδιαιτερότητες έχουν, πήραμε ομάδες αγροτών και συνεταιρισμούς, να σας πω για παράδειγμα, γιατί εγώ τους έχω δει όλους αυτούς τους αγρότες και άμα τη αφίξει μου στην Agrotica το ίδιο βράδυ και την προηγούμενη μέρα είχα δει τους αγρότες με τον κ. Μπούτα, τώρα της ΠΑΣΥ που είναι αυτή τη στιγμή στους δρόμους και κάνουν τις κινητοποιήσεις, όπως επίσης και τους αγρότες άλλων κομμάτων τους έχω δει όλους ακόμη ακόμη και κατά Νομό.
Λέμε λοιπόν ακούστε τα αιτήματά τους τα οποία τα περισσότερα είναι σωστά και το καλό είναι ότι με το διάλογο, γιατί αυτός ο διάλογος είναι διαρκής, το Εθνικής Οικονομίας διορθώνει αυτά τα θέματα ένα ένα – είπαν λοιπόν ότι ο αγρότης - όπως και ο βιομήχανος έχει μηχανήματα στο εργοστάσιο – έχει κι αυτός ένα τρακτέρ, μια αποθήκη, στα οποία κάθε χρόνο απαξιώνεται η αξία τους. Το δέχτηκε το Εθν. Οικονομίας γιατί είναι σωστό. Άλλο παράδειγμα: Κάνει κάποιος ασφάλιση της σοδειάς του στον ΕΛΓΑ, όταν πάει και δηλώνει την ασφάλιση ο ΕΛΓΑ δε τον πληρώνει αμέσως και μάλιστα πολλοί, λένε, ας πληρωθούν τον Οκτώβριο όταν θα πάρουν τις επιδοτήσεις. Όταν λοιπόν κάνει την ασφάλιση τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Απρίλιο δεν έχει απόδειξη! Τι θα βάλει στα βιβλία εσόδων-εξόδων; στα έξοδά του δεν πρέπει να δεχτεί την ασφάλιση αφού ο ΕΛΓΑ τον δηλώνει ότι ασφαλίστηκε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα για εσάς, κύριε Υπουργέ, ποια είναι τα βασικά αιτήματα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα, έχουν βάλει ένα όριο που λένε ότι πάνω από 10.000 ευρώ τζίρο θα κάνεις βιβλία, κάτω από 10.000 ευρώ τζίρο δε θα κάνεις, καλείται λοιπόν ο αγρότης Τσαυτάρης να κάνει μια πρόβλεψη αν θα είναι πάνω ή κάτω από 10.000. Για φανταστείτε όμως να κάνω μια πρόβλεψη κάτω από 10 αλλά δε ξέρω όμως πάει η χρονιά μου. Κανείς αγρότης δε μπορεί να προβλέψει. Και αν φτάσω στο 10.200 και φάω ένα γερό πρόστιμο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άρα το Εθνικής Οικονομίας σωστά δέχτηκε ένα εύρος, να πει δηλαδή σε κάποιον ότι από 9.000-11.000 να έρθεις σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να κάνεις τα βιβλία σου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα βασικά αιτήματα που δεν έχουν γίνει δεκτά και θα κατέβουν στα μπλόκα από αύριο ποια είναι?

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το πιο σημαντικό είναι, αυτή την ώρα, που είναι το όριο. Οι αγρότες λένε ότι το όριο που είχαν ζητήσει να κάνουν τζίρο, ώστε να έχουν βιβλία, είναι 30.000 ευρώ – το Εθνικής Οικονομίας είπε 10.000 εμείς προτείναμε μια ενδιάμεση λύση που προσπαθούσε να συγκεράσει τις δύο απόψεις να πάνε στις 20.000 ευρώ με το σκεπτικό ότι το σύστημα είναι καινούργιο στους πολλούς – όσο πιο απλό και όσο λιγότεροι μπουν στην αρχή τόσο πιο εύκολα θα εφαρμοστεί. Αν αργότερα σε ένα χρόνο δούμε ότι μπαίνουν λίγοι τότε ίσως και να γίνει 15.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι θα αλλάξετε στον κ. Στουρνάρα άποψη;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο διάλογος είναι διαρκής, τίποτα δεν αποκλείεται, θα το ζυγίσουν στο Εθνικής Οικονομίας και θα δούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ξανασυναντηθείτε εσείς με τον κ. Στουρνάρα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε σταματάμε ποτέ πιστέψτε με.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Εσείς εκτιμάτε ότι τα μπλόκα δε θα εξελιχθούν σε κλείσιμο δρόμων;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να πιστεύω ότι και οι αγρότες καταλαβαίνουν τη προσπάθεια που γίνεται – το λένε οι ίδιοι ότι κάνουμε προσπάθειες ως ΥπΑΑΤ να βοηθηθούν – βοηθούμε καταλύοντας αυτό το διάλογο προκειμένου να ενσωματωθεί όσο το δυνατόν εμπειρία γιατί έχουν εμπειρία οι αγρότες στο σύστημα – καταλαβαίνω και τις δυσκολίες στο Εθνικής Οικονομίας. Έχει δεκάδες τέτοια θέματα φορολογικά αυτή την εποχή να διαχειριστεί – ας δείξουμε κατανόηση όλοι! Εφόσον πιστεύουμε ότι το μέτρο είναι σωστό.

Για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η δική σας προσωπική άποψη για την ρύθμιση που φαίνεται να είναι η τελική για το γάλα, δηλαδή γάλα ημέρας που θα είναι 1,2 ημερών, μικρής παστερίωσης 5 ημερών και υψηλής παστερίωσης 10 ημερών. Σε αυτό το σχήμα τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να σας εξηγήσω: στο σούπερ μάρκετ υπάρχει κι ένα ράφι που πωλείται το φρέσκο γάλα. Κι αυτό στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία δηλαδή στις χώρες του Νότου επιτρέπεται να έχει διάρκεια 5 ημερών. Λίγο πιο πάνω στο Βορρά μπορεί να έχει 8-9 μέρες, στη Σκανδιναβία έχει 11 μέρες, ένεκα των εδαφοκλιματικών συνθηκών και κυρίως ένεκα των παραγωγικών συνθηκών. Το να πει το Υπουργείο Ανάπτυξης ότι το φρέσκο γάλα το βαφτίζω γάλα ημέρας θα είναι καλό για την ντόπια γαλακτοβιομηχανία, αυτό είναι σωστό, εκεί όμως που είναι η διαφορά είναι στο γάλα υψηλής παστερίωσης, αυτό που λέγεται long life, που υπέστη διαφορετική επεξεργασία και πωλείται στο κάτω ράφι, ξέχωρα από τα φρέσκα γάλατα. Δε μπορούμε να το ανεβάσουμε και να το βάλουμε στο φρέσκο γάλα. Δεν μπορεί δηλαδή να βαφτιστεί το long life φρέσκο. Αυτή είναι η διαφορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποτίθεται ότι ο όρος φρέσκο γάλα δεν θα υπάρχει… θα υπάρχει μόνο το μιας ημέρας και το μικρής και υψηλής παστερίωσης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι μπορεί να καταργήσουν τον όρο αλλά όσο πωλούν διαφορετικά, γιατί είναι διαφορετικής ποιότητας γάλατα, όπως και στο τρίτο ράφι πωλείται το αποστειρωμένο, το συμπυκνωμένο γάλα, δε μπορούν όλα να τα βάλουν στην ίδια γραμμή, στο ίδιο ράφι!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα βρεθεί με αυτή τη ρύθμιση ένα modus vivendi ώστε να περάσει και να είναι ικανοποιημένος και ο ΟΟΣΑ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να πιστεύω ότι με το διάλογο που γίνεται αυτή τη στιγμή , θα καταλάβει και ο ΟΟΣΑ ορισμένα πράγματα. Πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένη διάρθρωση στην παραγωγή της, έχει αυτές τις κλιματικές συνθήκες, ως εκεί μπορούν να πάνε με το φρέσκο, παραπάνω δε μπορούν να πάνε. Πρέπει και ο κόσμος να ξέρει ότι long life γάλα, υψηλής παστερίωσης, δηλαδή σε πολύ μεγαλύτερη κατεργασία με θερμότητα, πωλείται ήδη στην Ελλάδα είτε γιατί έρχεται από το εξωτερικό είτε γιατί φτιάχνεται στην Ελλάδα και μάλιστα δεν είναι και φτηνότερο από το άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates