Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι μία από τις πλέον καταστρεπτικές θανατηφόρες ασθένειες δασικών δένδρων παγκοσμίως. Ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, προέρχεται από την Αμερική και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003 στη Μεσσηνία όπου έχει ήδη προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Πελοπόννησο.

Το έτος 2010 βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ήπειρο κοντά στην Εγνατία Οδό και έκτοτε η ασθένεια εξαπλώνεται ραγδαίασε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας) και σε όλα τα παραποτάμια οικοσυστήματα της Ηπείρου.

Ο σημαντικότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου είναι ο άνθρωπος που μεταφέρει την ασθένεια με μολυσμένα εργαλεία υλοτομίας ή μηχανήματα εκσκαφής.

Είναι απολύτως απαραίτητο να εφαρμοστεί άμεσα μια εθνική στρατηγική για την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς του παθογόνου στον ελληνικό χώρο.

Εάν δεν ληφθούν τώρα δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας, σε λίγα χρόνια τα νεκρά δένδρα πλατάνου στην Ελλάδα θα αριθμούνται εκατομμύρια.

Μια τεράστια οικολογική καταστροφή είναι σε εξέλιξη με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες.

ΠΗΓΗ: apdhp-dm.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates