Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Μετεκλογικά ο λογαριασμός για την προκαταβολή φόρου 55%

Το αργότερο μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να παραλάβουν οι αγρότες τα συμπληρωματικά εκκαθαριστικά για την αυξημένη προκαταβολή φόρου 55% της επόμενης χρονιάς ενώ αργότερα, στις αρχές του Οκτωβρίου, θα αρχίσουν να «καταφθάνουν» και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ο οποίος, όπως έχει αποφασισθεί, δε θα διαφέρει από τον περυσινό.

Το χρονοδιάγραμμα των νέων εκκαθαρίσεων καθορίστηκε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο μαραθώνιας (κράτησε έξι περίπου ώρες) σύσκεψης μεταξύ υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σε αντίθεση με τους νέους φορολογικούς συντελεστές για τα αγροτικά εισοδήματα (προβλέπεται σταδιακή αύξηση 20% και 26%, όμως δεν έχει νομοθετηθεί), η αύξηση της προκαταβολής φόρου και, μάλιστα, αναδρομικά για τη χρήση του 2014 είναι μέτρο που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή – εξ ου και «πρωταγωνιστεί» λιγότερο στις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων.

Όπως έχουν ξαναγράψει το Agronews και η Agrenda, η αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55% σημαίνει ότι όσοι είχαν ήδη υποβάλει φορολογικές δηλώσεις μέχρι την ψήφιση του μέτρου τον Αύγουστο (η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, δηλαδή) θα λάβουν μέσα στις επόμενες μέρες νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά στο λογαριασμό τους στο taxisnet. Με αυτά θα καλούνται να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή έναντι του επόμενου έτους.

Για παράδειγμα, ένας αγρότης για τον οποίο είχε βεβαιωθεί αρχικά προκαταβολή φόρου 400 ευρώ, θα κληθεί με το νέο εκκαθαριστικό να καταβάλει 800 ευρώ.

Αυτό που πάντως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και αναμένεται να διευκρινισθεί με σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι το χρονοδιάγραμμα πληρωμής της προκαταβολής η οποία, υπό κανονικές και σύμφωνα με ό,τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καταβάλλεται μαζί με το φόρο εισοδήματος. Ωστόσο φέτος αρκετοί φορολογούμενοι, μεταξύ αυτών και ορισμένοι αγρότες, έχουν ήδη καταβάλει την πρώτη δόση.

Και για ΑΕ, ΕΠΕ

Nα σημειωθεί εδώ ότι, εκτός από τους αγρότες, η αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου αφορά και τις επιχειρήσεις ΑΕ και ΕΠΕ. Σε αυτές τις περιπτώσεις η προκαταβολή αυξάται από το 80% στο 100%.
Γιάννης Τσατσάκης

ΠΗΓΗ: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αναγνώστες

 
Free Website templateswww.seodesign.usFree Flash TemplatesRiad In FezFree joomla templatesAgence Web MarocMusic Videos OnlineFree Wordpress Themes Templatesfreethemes4all.comFree Blog TemplatesLast NewsFree CMS TemplatesFree CSS TemplatesSoccer Videos OnlineFree Wordpress ThemesFree Web Templates